Het instituut Paperback

Het instituut
 

Samenvatting

Wanneer Eva-Lin Wagner zichzelf in het Amsterdamse Vondelpark vindt, blijkt ze ontdaan van elke herinnering uit haar leven. Zoekend naar haar eigen identiteit, komt ze terecht in een gewelddadige wereld waar de strijd om absolute...Meer Het instituut Lees meer

Product Informatie

Auteur

Lineke Breukel

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Village

ISBN

9789461851796

Productsoort

Boek

Reeksnaam

IJsblauw

Deel van reeks

1

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

december 2016

Formaat

215 x 135 x 40 mm

Samenvatting

Wanneer Eva-Lin Wagner zichzelf in het Amsterdamse Vondelpark vindt, blijkt ze ontdaan van elke herinnering uit haar leven. Zoekend naar haar eigen identiteit, komt ze terecht in een gewelddadige wereld waar de strijd om absolute...Meer Het instituut Lees meer

Paperback
€ 24 95
eBook € 9,95

Bekijk alles van Lineke Breukel
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Wanneer Eva-Lin Wagner zichzelf in het Amsterdamse Vondelpark vindt, blijkt ze ontdaan van elke herinnering uit haar leven. Zoekend naar haar eigen identiteit, komt ze terecht in een gewelddadige wereld waar de strijd om absolute macht de boventoon voert. Met kunst- en vliegwerk weet ze te overleven, maar naarmate ze dieper doordringt in haar oorspronkelijke verleden, ontdekt ze dat haar nieuwe identiteit op alle fronten botst met de persoonlijkheid die zij denkt te zijn geweest.


Product Informatie

Auteur

Lineke Breukel

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Village

ISBN

9789461851796

Productsoort

Boek

Reeksnaam

IJsblauw

Deel van reeks

1

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

december 2016

Formaat

215 x 135 x 40 mm

Beoordelingen

‘Het instituut’- Lineke Breukel5 / 5

Een heerlijke thriller waar de vaart goed in zit

Eva-Lin ontwaakt in het Vondelpark liggend op haar jas. Ze kan zich niet herinneren hoe ze daar terecht gekomen is en realiseert zich dat ze heel haar geheugen kwijt is. Tom die ook in het Vondelpark is ontfermt zich over Eva-Lin en neemt haar mee naar zijn huis. Het amulet dat Eva-Lin draagt roept vragen op. Ze starten met behulp van een vriend een onderzoek om meer te weten te komen over de herkomst en betekenis van het amulet. Al snel raken ze verwikkeld in gevaarlijke strijd met het criminele netwerk dat achter het amulet schuilt. Dit weerhoud hen niet om de waarheid boven tafel te krijgen.

Al vanaf de eerste pagina zit de vaart er goed in. Deze vaart blijft het hele boek aanwezig tot aan de laatste pagina. De spanning van het vermaal maakt dat je het boek moeilijk opzij kunt leggen. De schrijfstijl is prettig. Soepeltjes kun je je mee laten voeren met dit avontuur. Niet al te lange hoofdstukken zorgen dat het overzichtelijk blijft en dat is prettig want er gebeurd erg veel in dit boek. Een heerlijk spannende thriller die ik iedereen van harte kan aanbevelen


4 / 5

Originele thriller

“Waar is mijn leven gebleven, is het voorgoed weggevaagd? Besta ik niet meer?”

Blauwe hemel met kleine wolken. Eva-Lin Wagner wordt wakker en merkt dat ze op een kort gemaaid gazon ligt. Ze kan zich niets herinneren en weet niet wie ze is. Elke herinnering uit haar leven is verdwenen. Ze blijkt zich in het Amsterdamse Vondelpark te bevinden. Ze wordt opgevangen door Tom, die haar meeneemt en haar probeert te helpen haar identiteit terug te vinden. Haar zoektocht brengt haar in een geweldadige wereld waar de strijd om de absolute macht de boventoon voert. Haar verleden brengt haar in gevaarlijke situaties en ze weet ternauwernood te overleven. Naarmate ze meer leert over haar verleden ontdekt ze dat haar nieuwe identiteit botst met de persoonlijkheid die zij denkt te zijn geweest.

IJsblauw – Het instituut start in volle vaart en de nieuwsgierigheid wordt meteen gevangen. Eva-lin komt almaar in gevaarlijke situaties terecht en dit creëert een voortdurende zinderende spanning. De zoektocht naar haar identiteit zorgt voor grote verrassingen. Dit boek staat bol van wendingen en het is steeds maar weer de vraag hoe het gaat aflopen. Er is al snel een klik met de personages, vooral met Eva-Lin. Maar de personages laten zich van verschillende kanten zien en met regelmaat wordt het de lezer moeilijk gemaakt. Wie is er te vertrouwen en wie niet? Aan welke kant schaart een personage zich? De ontdekking van de identiteit van Eva-Lin is opzienbarend en geeft een uniek karakter aan het verhaal. Het wordt dan ook duidelijk welke gevaren ze loopt.

“Haar lichaam reageert emotioneel op de herinnering en ze moet de neiging om opnieuw te huilen met kracht onderdrukken. Wat er ook is gebeurd met haar, die plek en die ervaring zijn traumatische geweest.”

De auteur heeft een buitengewone vlotte schrijfstijl en het geeft het idee dat zij in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk woorden op papier wil zetten. Dat haar fantasie overuren maakt en dit zo snel mogelijk op papier moet worden gezet. Dit geeft een bepaalde snelheid aan het verhaal al was ik soms gedeeltes aan het lezen waar ik de vaart even miste. Maar dat werd dan wel weer steeds goedgemaakt door een onverwachte twist waardoor de aandacht weer volledig aanwezig was. Met angst in mijn hart las ik de belevenissen van het katje Akbar, een katje dat ik meteen in mijn hart gesloten had.

Het thema waarop Lineke de trilogie IJsblauw heeft gebaseerd is controversieel, roept gedachten op en zet tot nadenken. Is dit een toekomstbeeld en moeten we dit goedkeuren of niet? Of gaat dit echt te ver? De auteur zet het allemaal zeer geloofwaardig neer, met een filmische stijl en de beelden die hierdoor in je hoofd geplaatst worden zijn soms best beangstigend. Een origineel verhaal dat opvalt door zijn zorgvuldige uitwerking. Ik ben overtuigd geraakt van het schrijverstalent van de auteur en hoop snel het volgende deel van deze trilogie te kunnen gaan lezen.


4 / 5

heerlijk

Ik vind het boek heerlijk lezen. Ik kan wel zo uit het boek stappen aangezien sommige delen net wat minder spanningen hebben. Soms is het een kat en muis spel waarbij ik aan Tom en Jerry moet denken. Net als hun is het soms erg voorspelbaar en zit je echt zo van ik wist het! Ondanks dat ben ik erg benieuwd naar de rest, want wat gaat er gebeuren? Hoe diep zullen ze gaan en wat is goed en fout als je je zo goed als niks herinnert?

IJskoude sterren in een ijskoude wereld…

voor de hele recensie zie :

https://nakitaslibrary.wordpress.com/2017/01/22/ijsblauw-1-het-instituut-lineke-breukel/


4 / 5

Opnieuw een ijzersterke thriller

Wanneer Eva-Lin wakker wordt in het Amsterdamse Vondelpark weet ze zich niks meer te herinneren. Ze weet niet wie ze is en hoe ze op die plek terecht gekomen is. Tom, een toevallige voorbijganger, bekommert zich om haar. Het enige aanknopingspunt dat ze hebben is een briefje in Eva-Lins zak met daarop het telefoonnummer van ene Sandra, een amulet die Eva-Lin bij zich draagt en een brandmerk met de letters B.I.B.I. Wanneer ze op zoek gaan naar meer informatie, blijken ze al snel op de hielen te worden gezeten door een mysterieus genootschap en slaan ze op de vlucht. Het is het begin van een spannend kat-en-muisspel.

‘IJsblauw’ is het eerste deel in de trilogie van ‘Het Instituut’.

Déjà-vugevoel
Wie eerder boeken van Lineke Breukel heeft gelezen, zal regelmatig een déjà-vugevoel hebben. Net als haar vorige thrillers heeft Breukel een aantal kenmerkende onderdelen verwerkt in haar nieuwste boek. Zo is er opnieuw een genootschap, een hoofdpersonage met een onbetrouwbaar geheugen, de eigenlijk onmogelijke liefde van een slachtoffer voor de dader, het telkens op de vlucht zijn en dat vooral de dierbaren van het hoofdpersonage slachtoffer worden. Is dat erg? Nee zeker niet. Deze elementen maken het werk van Breukel herkenbaar, zoals iedere zanger of band ook een eigen geluid heeft.

Dikke pil
Wie aan ‘IJsblauw’ wil beginnen laat zich wellicht afschrikken door de omvang van het boek. Het is een dikke pil van ruim 500 bladzijden. Maar de vrees zal snel onterecht blijken, het verhaal neemt meteen de vaart aan die past bij een actiethriller. De vele, soms overdreven maar altijd verrassende plotwendingen zorgen ervoor dat het boek nergens verveelt. Breukel zet de lezer steeds opnieuw op het verkeerde been, omdat het boek geschreven is vanuit het perspectief van Eva-Lin, die haar geheugen kwijt is. Hierdoor is er continu verwarring over wie nu de waarheid spreekt en wat er werkelijk gebeurd is. Haar gedachten zijn dus niet betrouwbaar. Breukel beschrijft graag veel details, maar toch wordt het geen langdradig verhaal. De gedachten van Eva-Lin, telkens in cursief gezet, zorgen ervoor dat je Eva-Lin als een mens ziet en niet als een bedacht personage.

Sciencefiction
‘IJsblauw’ gaat over het klonen van mensen en lijkt daarmee sciencefiction en onrealistisch. Maar in het verhaal wordt het klonen van schaap Dolly in de jaren negentig van de vorige eeuw aangehaald. Dat zet je aan het denken. Want als het klonen van dieren inmiddels al een feit is, waarom zou het klonen van mensen, en daarmee Breukels verhaal, geen werkelijkheid kunnen worden? Deze gedachte zorgt ervoor dat je met extra huivering het verhaal leest. Al met al geeft ‘IJsblauw’ je, naast vele uren leesplezier, stof tot nadenken.

Conclusie
Met ‘IJsblauw’ schreef Lineke Breukel opnieuw een ijzersterke actiethriller, geheel in stijl met haar voorgaande thrillers. Een dikke pil die niet verveelt en naar meer smaakt. Of de zorgvuldig opgebouwde spanning van dit deel vastgehouden wordt in de overige twee delen laat zich raden, maar het geeft de lezer in ieder geval iets om naar uit te kijken.


5 / 5

Heerlijke SF- thriller

Eva-Lin doet haar ogen open in het Vondelpark. Maar ze weet niet wie ze is, ze kan zich echt helemaal niets meer herinneren van haar verleden. Zelfs haar naam weet ze niet meer. Een jongen in het park besluit om haar te helpen. Samen proberen ze achter haar naam te komen. Maar er zijn mensen op zoek naar haar, ze willen haar naar huis brengen. Naarmate haar zoektocht vordert komt ze erachter dat ze niet is wie ze dacht of hoopte te zijn. Ze is namelijk heel bijzonder en ze willen haar terug. Ze moet vluchten omdat ze vrij wil zijn. Hierbij wordt ze geholpen door Tom, die hierdoor ook in de moeilijkheden komt. Ze leert veel over zichzelf en voelt heel veel liefde voor Tom zijn kleine katje : Akki. En als lezer ga je ook echt verliefd worden op Akki. Het beestje maakt veel mee in zijn nog maar korte leventje, maar is een echte doorzetter! Maar wie is er nog veilig? En wie is er nog te vertrouwen? En kan ze zichzelf wel vertrouwen, als ze niet weet wie ze is?
Het instituut is een legaal bedrijf, maar voert in het geheim duistere praktijken uit. Als de Nederlandse autoriteiten daar achter komen, dan kunnen ze hun deuren wel sluiten.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Als je daar een beetje de weg weet, dan zie je sommige plaatsen zo voor je.

Het is een dik boek, maar je zit meteen in het verhaal en hoopt en duimt mee voor Eva-Lin. Hierdoor heb je niet het idee dat het ruim 500 blz’s zijn. Het zit vol met Actie. Spannend is het omdat je wilt weten, wie Eva- Lin nu is en wat er aan de hand is. En omdat je wilt dat ze de vrijheid krijgt die ze zo graag wil hebben! Er zitten ook een aantal vrij bloederige scènes in. Dat kan ik als horror liefhebber echt enorm waarderen! Ook zit er een beetje romantiek in……. Bij veel scènes weet de auteur je echt in je hart en ziel te raken. Je moet wel mee voelen met de personages. Emotionele rollercoaster!

Het leest echt enorm vlot en als ik het in een genre moest zetten..Dan is het een SF-thriller. Het doet best SF-achtig aan. Omdat er super sterke mensen zijn gekweekt met machines die nu nog niet bestaan. Maar misschien in de toekomst wel.

Het roept ook vragen bij je op. Moeten we wel met Genen aan de haal gaan? De perfecte mens proberen te schapen, zoals het gekloonde schaap? Mogen we wel mensen klonen? Want wordt een kloon qua innerlijk niet heel anders dan de persoon die jij voor je wilt hebben? Ook al is de buitenkant precies hetzelfde.? Ik vind het een nogal eng idee, dat je een overleden geliefde zo weer tot leven denkt te kunnen wekken! Persoonlijkheden vallen niet te klonen, alleen uiterlijk!

De cover is echt mooi en past echt perfect bij het verhaal. Het is een scene uit het verhaal.
De titel duurde even eerdat ik er achterkwam…Maar helemaal duidelijk en ook goed gevonden.
Alleen liet het plastic een beetje los op de voor en achterkant van het boek tijdens het lezen. Misschien heb ik het te intensief vastgehouden? Lol, omdat ik het spannend vond! Waarschijnlijk is dat mijn eigen schuld. Hahaha ik hou een boek te krampachtig vast als de spanning goed is!

Ik kan ook niet anders dan 5***** geven. Het was echt helemaal mijn boek en ik kijk echt uit naar boek 2! Komt deze al snel?Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het instituut
Het instituut
Lineke Breukel
Paperback
2495