Je ziet mij nooit meer terug Gebonden

Intiem en ontroerend!

Je ziet mij nooit meer terug
 

Samenvatting

"In mijn ogen kan mijn vader geen kwaad doen. Ik heb hem bij elkaar gefantaseerd bij het eindeloos kijken naar die ene foto op mijn werktafel." Het indrukwekkende levensverhaal van Sonja Barend. 'Je ziet mij nooit meer terug' is een...Meer Je ziet mij nooit meer terug Lees meer

Product Informatie

Auteur

Sonja Barend

Taal

Nederlands

Uitgever

De Bezige Bij

ISBN

9789023449782

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , De 25 beste biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2017

Pagina's

224

Formaat

206 x 133 x 29 mm

Samenvatting

"In mijn ogen kan mijn vader geen kwaad doen. Ik heb hem bij elkaar gefantaseerd bij het eindeloos kijken naar die ene foto op mijn werktafel." Het indrukwekkende levensverhaal van Sonja Barend. 'Je ziet mij nooit meer terug' is een...Meer Je ziet mij nooit meer terug Lees meer

Gebonden
224 pagina's
€ 19 99
eBook € 7,99
14,99
Paperback € 12,50

Bekijk alles van Sonja Barend
 • Gratis verzending vanaf € 20
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde en geliefde gezichten op de Nederlandse televisie. Haar heldere en betrokken manier van interviewen is een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. In deze indringende memoires is ze niet langer degene die alleen vragen stelt, maar zoekt ze ook de antwoorden. Vragen die haar al sinds haar jonge jaren achtervolgen over het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Al zoekende probeert ze inzicht te geven in wat haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting van haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor iedereen al zo vertrouwd was in de huiskamer, nóg dichterbij.

Sonja Barend (1940) is bekend als televisiepresentatrice, en wordt nog altijd de Koningin van de Talkshow genoemd. Ze was meer dan veertig jaar op televisie te zien. Beroemd is de slotzin van al haar uitzendingen: ‘Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op.’


Product Informatie

Auteur

Sonja Barend

Taal

Nederlands

Uitgever

De Bezige Bij

ISBN

9789023449782

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , De 25 beste biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2017

Pagina's

224

Formaat

206 x 133 x 29 mm

Beoordelingen

‘Je ziet mij nooit meer terug’- Sonja Barend5 / 5

Als Sonja spreekt rollen zandkorrels heen en weer

Recensie Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend.

Oorspronkelijke titel: Je ziet mij nooit terug
ISBN: 9789023449782
Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal sterren: 5,0 sterren

‘Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op’, zijn de gevleugelde woorden waarmee presentratrice Sonja Barend destijds haar talkshows mee beëindigde. Mensen die deze afsluitingswoorden herkennen waren in die tijd ook regelmatige kijker. De gasten die ze ontving wisten dat ze niet alleen voor de verstrooiïng waren uitgenodigd maar dat de gespreksleider op een kritische en sociaal bewogen wijze, hen het vuur na aan de schenen kon leggen. Daar oogstte ze alom respect mee en er waren zelfs bekende Nederlanders die het als een gemiste kans in hun carrière beschouwden als ze geen uitnodiging ontvingen. Ondanks dat ze in haar programma’s regelmatig veel van haar persoonlijkheid prijs gaf, schermde ze haar privéleven (on-)bewust af. Tot een paar jaar geleden het idee ontstond om hoogte- en dieptepunten van dat leven op papier te gaan zetten. En het resultaat mag er zijn, een interessante inkijk in een leven van een uitermate interessant persoon onder de titel: ‘Je ziet me nooit meer terug’.

In ‘Je ziet mij nooit terug’ geeft Sonja een volledige opsomming van het wel en wee van verschillende fasen in haar leven. Met als rode draad de zoektocht naar haar roots waar een toevalligheid over haar biologische vader, haar rustige leventje danig in de war schopte. Maar ook de eerste kleine stapjes naar een maatschappelijke carrière zijn opgetekend en in het verlengde daarvan haar verblijf in Israël. Het is in dat land dat het schuchtere meisje zich ontwikkelt tot een vrouw met een sterke persoonlijkheid en een eigen mening die ze zeker niet onder stoelen of banken schuift. Met verve licht ze toe dat de vrouw ook in dat land eenzelfde behandeling verdient als de mannelijke landgenoten.
Hetzelfde geldt voor het lang omstreden onderwerp euthanasie, waarover in haar programma’s menige pittige discussie is gevoerd. Dat haar programma’s zo succesvol waren blijkt meer aan de inhoud gelegen te hebben dan haar streven om kijkers tevreden te stellen. Op dat laatste was ze allerminst op uit.
Onderdeel is ook haar persoonlijke gezondheid die een grote impact op haar heeft gehad.

Sonja heeft het vaak over het verschuiven van zandkorrels als resultaat van een bepaalde actie. Met het op papier zetten van belangrijke fasen van haar leven heeft ze zelf ook nu weer menige zandkorrel in beweging gebracht. In een open, eerlijke monoloog vertrouwt ze haar levenservaringen via het papier aan Nederland toe en dat op een respectvolle wijze. Dit keer is het min of meer een interview met haarzelf dat is te kenmerken als open, eerlijk en met momenten zelfs aangrijpend. Bij de lezers van haar memoires zal het respect voor haar alleen maar gegroeid zijn. En dat verdient ze ook, deze sympathieke vrouw die altijd vrouw is gebleven maar wel een met ballen!


5 / 5

Diepe buiging voor Sonja Barend en haar ‘Je ziet mij nooit m

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Haar heldere, objectieve en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat echter een aangrijpend oorlogsverleden schuil.

In ‘Je ziet mij nooit meer terug’ gaat Barend op zoek naar de antwoorden op de vele vragen die haar al vanaf haar kindertijd achtervolgen. Vragen over het lot van haar vader en moeder gedurende de oorlog. Via haar indringende relaas probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald.

“Zonder dat de twee mannen het merkten heeft hij zijn portefeuille met zijn papieren en het beetje geld dat er nog in zat in de schaal van de lamp gegooid die boven de eettafel hing. ‘Je ziet mij nooit meer terug,’ zei hij. En zo is het ook gegaan, ik heb hem nooit teruggezien.”

Door het lezen van ‘Je ziet mij nooit meer terug’, heb ik nog meer bewondering gekregen voor deze vakvrouw die met haar boek een intiem en ontroerend document heeft afgeleverd. Het is een onthullende kijk in haar privéleven en Barend ziet kans om de gebeurtenissen zonder valse emotie, maar juist uiterst puur en sober, weer te geven.

Barend was als jong meisje een beetje een ‘praatjesmaker’, althans zo werd ze gekenschetst door haar eerste werkgever bij de Twentsche Bank. Ze was toen 16 jaar. Ze kwam daar terecht na het doorlopen van de mulo (‘goed genoeg voor een meisje’, aldus haar stiefvader). Na een ruzie met hem, loopt ze van huis weg, volgt ze de avond-hbs en komt bij de televisie terecht. Volgens haar stiefvader had ze niet dieper kunnen zinken. Dat hij haar biologische vader niet is, ontdekt ze op tienjarige leeftijd. Haar echte vader was de joodse David, die in 1942 werd afgevoerd en in Auschwitz vermoord.

“Later heb ik mij wel eens afgevraagd wat er eigenlijk zo erg zou zijn geweest aan tranen op televisie als je ze niet meer tegen kunt houden? Moet een televisiegesprek voldoen aan strengere regels dan een gewoon gesprek, waarbij je wel kunt huilen? Nee, niet in de programma’s die ik maakte.”

De op niets uitlopende zoektocht naar haar vader en de houding van haar moeder waren bepalend voor Barends leven. Haar eerste man, Ralph Inbar, vond net als haar stiefvader, zijn eigen carrière belangrijker dan die van haar. Wanneer ze de 40 is gepasseerd, ontmoet Barend haar grote liefde, de architect Abel Cahen. Met hem krijgt ze alsnog een gezin, Cahen heeft namelijk drie dochters.

“De zwaarte van het onzekere lot delen wij met z’n tweeën. A. en ik hebben er in de loop van de jaren ervaring in gekregen om levensbedreigende mededelingen niet direct te zien als doodvonnis op korte termijn. Als de paniek toch de overhand dreigt te krijgen, zegt A: One step at a time.”

In haar werk lukt het Barend om, door écht te luisteren en de juiste vragen te stellen, haar gasten open en eerlijk antwoord te laten geven. Iets wat haar bij haar eigen moeder niet lukt. Die geeft haar geheimen niet prijs, ondanks de goede band tussen moeder en dochter.
Die band is bijzonder aangezien er redenen te over waren om de verhouding tussen moeder en dochter minder goed te laten zijn. Na de deportatie van haar vader werd Barend namelijk zonder meer bij haar grootouders ondergebracht en haar moeder stichtte een gezin met een nieuwe man.

Het noodlot blijft Barend tarten. Nog tijdens haar werkzame leven wordt ze maar liefst vier keer geconfronteerd met de diagnose kanker. Ondanks alle tegenslagen die zij het hoofd heeft moeten bieden is Barend zeker niet zwaar op de hand geworden en alleen daarvoor zou je al diep respect moeten hebben voor deze prachtige en krachtige vrouw!

Recensent Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent en boekrecensent.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Je ziet mij nooit meer terug
Je ziet mij nooit meer terug
Sonja Barend
Gebonden  224 paginas
1999