Joodse buren Paperback

Joodse buren
 

Samenvatting

Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens...Meer Joodse buren Lees meer

Product Informatie

Auteur

Maria Boonzaaijer

Taal

Nederlands

Uitgever

The House of Books

ISBN

9789044353518

Productsoort

Boek

Categorie

Populair

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2017

Pagina's

304

Formaat

210 x 28 x 28 mm

Samenvatting

Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens...Meer Joodse buren Lees meer

Paperback
304 pagina's
€ 19 99
eBook € 4,99

Bekijk alles van Maria Boonzaaijer
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: 'Red mijn dochtertje!' Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen.Een familieroman over diepe vriendschap, een geheime liefde, verraad, en de impact van de oorlogsjaren. Tegen de achtergrond van de bezettingstijd en de jaren vijftig, de tijd van wederopbouw, verzuiling, grote gezinnen, het rijke roomse leven en strikte fatsoensnormen.


Product Informatie

Auteur

Maria Boonzaaijer

Taal

Nederlands

Uitgever

The House of Books

ISBN

9789044353518

Productsoort

Boek

Categorie

Populair

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2017

Pagina's

304

Formaat

210 x 28 x 28 mm

Beoordelingen

‘Joodse buren’- Maria Boonzaaijer5 / 5

Rolf van der Leest over Joodse buren:

Ik zou zonder enige vorm van plaatsvervangende schaamte de eerste alinea van Joodse buren kunnen citeren, om u daarmee vol in de duizelingwekkende diepte van het boek te slingeren. Slechts 7 zinnen die u ontegenzeggelijk zullen doen verplaatsen naar het lijf en geest van de vrouwelijke hoofdpersoon Josefien uit Maria’s succesvolle familieroman.

Doch mogelijks zou u mij daarmee gemakzucht verwijten, want zijn de eerste zinnen van een sterk boek niet altijd op zichzelf staande meesterwerkjes? Mag zo zijn, maar in het geval van Joodse buren stevent die eerste passage meteen vol af op de ziel van het boek, welke daarna onlosmakelijk wordt vermengd met de wanstaltige klanken van de zich met ‘het Amsterdamse’ versmeltende oorlogstijd. Een invasieve gebeurtenis, die nog lange tijd in het bewuste gezin Langeveldt zal huishouden.

Rolf van der Leest over Joodse buren: ‘Maria Boonzaaijer vermengt op sublieme wijze leven en verbeelding tot een geloofwaardig gekleurde werkelijkheid, welke het virus van de oorlog diep in de lezer laat woekeren. Tijdens het lezen en tot ver daarna.’

Het boek is vele malen meer dan die verbluffende eerste alinea. Daarom wil ik graag twee passages uit Joodse buren met u delen. Twee stukjes tekst die mijns inziens typeren hoe Maria Boonzaaijer met haar manier van schrijven de personages en of de tijdsgeest laat leven in diegene zij met het boek vastheeft. Ongeacht sekse en leeftijd van lezer, noch dat van de personages. Overduidelijke parels, staccato-achtige verbeeldingen, die met ook maar het kleinste stukje context meteen pakkend alsook doeltreffend zijn.

Mens: “Vrouwen zijn vrouwen en mannen zijn mannen. Dat moet je gescheiden houden. Josefien denkt daar het hare van. Ze heeft zeven zonen met flinke piemels, die ze stuk voor stuk dagelijks heeft gewassen; daar heeft Hendrik nooit iets van gezegd, stel je voor, en daar heeft Hendrik ook nooit een hand naar uitgestoken. Ze weet nog steeds niet of dat uit preutsheid of uit luiheid is. Of verlegenheid. Hun intieme leven speelt zich af in het donker onder de dekens, zo hoort het ook. Zoiets lichamelijks verdraagt geen daglicht. Zij vindt het wel goed zo. Haar lichaam voelt als dat van een vermoeid pakpaard; het is uitgezakt en week. Een vreemd, te groot vleselijk omhulsel.”

Oorlog: “Josefien heeft de koffie rondgedeeld en zit in haar stoel met Lise tegen haar borst, verstard, verkrampt. Ze zou al deze mensen de kamer uit willen sturen. Alle ramen willen openschuiven om die verhalen weg te laten waaien. De gedachten razen door haar hoofd. Vergassing moet een vergissing zijn. God geve het. Maar als dat niet zo is, dan leeft die ene Joodse vrouw misschien niet meer en is ook haar kindje dood. Het dreunt in haar door: mea culpu, mea culpa, mea maxima culpa. Oh God. Ik had één mens kunnen redden en ik heb het niet gedaan.”

Kortom: twijfel is nodeloos! Joodse buren van Maria Boonzaaijer behoort op elke ‘nog te lezen lijst’ te staan.

© Rolf van der Leest, auteur


5 / 5

Prachtig indrukwekkend boek

Wat gebeurd is, is niet voorbij.
(Pater van Kilsdonk – Alex Verburg)

Het boek bestaat uit 4 delen.
Deel 1: 1942 – 1944
Deel 2: 1956
Deel 3: 1959 – 1960
Deel 4: April 2013

Achterin het boek vind je een overzicht van de families die in deze roman een rol spelen.

Ten tijde van de tweede wereld oorlog maken we kennis met het zeer katholieke en muzikale gezin Langeveldt, die in de Rivierenbuurt in Amsterdam woont. Josefien Vos is getrouwd met Hendrik Langeveldt en ze hebben 7 zonen. Josefien komt uit een gezin van witte boorden en vader Hendrik van blauwe boorden. Hij heeft zich echter weten op te werken en behoort nu ook tot de witte boorden. De fatsoensnormen die Josefien van huis uit meekreeg heeft Hendrik als vanzelfsprekend overgenomen. Beiden zijn erg gelovig. En zo worden hun kinderen ook opgevoed: geloof en fatsoen staan hoog in het vaandel. Het zijn de jaren van armoe en wederopbouw.

Het is 15 april 1943 als in het gezin Langeveldt eindelijk een meisje wordt geboren: Lise.

Twee maanden later heeft Lise hoge koorts. Josefien is ten einde raad en gaat naar de dokter. Juist op dat moment is er een razzia in de straat. Dan hoort ze: Alstublieft mevrouw red mijn dochtertje en een jonge vrouw maakt al een gebaar om het kindje aan Josefien te overhandigen. Die blik, die doodsangst. Zo dichtbij. Voelbaar. Josefien trilt over haar hele lichaam. In haar klinkt maar één woord als een schreeuw: “NEE”. Oorverdovend en ontzettend. Ze stamelt: “Ik heb er al acht en mijn baby is ziek. Ze schrikt van haar eigen woorden. Bruusk draait ze zich om en rent weg.

Deze gebeurtenis zal Josefien de rest van haar leven achtervolgen.

In 1956 komen er Joodse buren beneden te wonen. Moeder Polak en haar dochter Pauli van 13 jaar. Lise is inmiddels ook 13 jaar. Vanaf nu gaat het verhaal voornamelijk over Lise. Haar eerste geheime liefde: Leo en haar fascinatie voor de Tweede wereldoorlog m.n. wat er met de Joden is gebeurd.

“Herinnering wordt verlangen; verlangen wordt obsessie

Lise vraagt aan haar ouders wat zij hebben gedaan in de oorlog. Het antwoord is “niks”. Ze hadden zorgen genoeg om aan eten te komen en “iets” doen in de oorlog daarmee tekende je je eigen doodvonnis, bracht je jezelf en je familie in gevaar.

Vraag mij tijdens het lezen af hoe dit gevoeld moet hebben voor een Katholiek gezin. Niks kunnen/durven doen voor mensen in nood.

Josefien wordt door de komst van de Joodse buren opnieuw geconfronteerd met die moeder en haar baby en ze vraagt zich af of Pauli die baby was. Ze krijgt het niet meer uit haar hoofd. Krijgt ze antwoord op haar vraag?

Zoals dat in veel gezinnen gewoon was in de jaren 50 werd er amper nog over de oorlog gepraat en zeker niet over wat er met de Joden was gebeurd, seksuele voorlichting was er niet, tegenspreken mocht niet en meehelpen in de huishouding was normaal. Gevoelens werden niet gedeeld, ieder had zijn eigen geheim en herinneringen, leefde zijn leven getekend door oorlog, verlies, onmacht en soms worstelend met hun geloof.
Kinderen op zoek naar hun identiteit en antwoorden op hun vragen.

“Wie ben je geworden? Wat heeft het leven met je gedaan?”
“Hadden woorden ons leven kunnen veranderen?”


Een indrukwekkende roman die zeer realistisch, meeslepend en met veel warmte en gevoel is geschreven. De auteur beschrijft de hoofdpersonen, hun karakters en situaties dusdanig goed dat ik mij helemaal kon inleven en meevoelen.
De hoofdstukken zijn kort, de verhaallijn is subliem en de auteur heeft een fijne schrijfstijl.

Eenmaal begonnen in deze roman kon ik niet meer stoppen. Het is een verhaal dat nooit vergeten mag worden, dat mij regelmatig kippenvel bezorgde en mijn emoties beroerde.

Aan het eind van het boek beschrijft de auteur de overpeinzingen van de dan 70 jarige Lise, die ze prachtig verwoord.

“Hoe kan een mens op late leeftijd een drama uit zijn jeugd zo scherp en pijnlijk als voorheen"?

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Joodse buren
Joodse buren
Maria Boonzaaijer
Paperback  304 paginas
1999