Kiezen voor wat van waarde is
24.90

2 - 3 Werkdagen

Kiezen voor wat van waarde is

Van feiten gebaseerd naar ethisch gefundeerd onderwijs

Met een voorwoord van Luc Stevens

Frederike de Jong

Wat betekent het voor het onderwijs om ons een leefbare aarde als ethische horizon voor ogen te stellen? Vereist dat een ander kennisbegrip met een andere waarheidsopvatting, dan waar de westerse filosofische traditie voor gekozen heeft: namelijk een exclusief kennisbegrip dat andersdenkenden buitensluit?

Kennis vraagt binnen die opvatting vooral iets van onze cognitieve vermogens. Andere vermogens zoals oprecht zijn, kunst maken of verzorgen, worden minder hoog aangeslagen. Dat is merkbaar in het onderwijs.

In dit boek worden de mogelijkheden van een inclusief kennisbegrip verkend. Het doel daarvan is om tot een andere inrichting van ons onderwijs te komen, uitgaande van andere vooronderstellingen, belangen en inzichten dan die ons huidige onderwijs hebben gevormd.

_________________

Frederike de Jong is docent levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Ze is opgeleid als filosoof, transpersoonlijk regressietherapeut en diëtist. Publicaties zijn o.a. De wijsheid van Sophia en Ik schenk je een vrucht van de boom van leven.

0 | 0