Kinderen van de rivier Paperback

Kinderen van de rivier
 

Samenvatting

Lisa Wingate - Kinderen van de rivier 'Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het...Meer Kinderen van de rivier Lees meer

Product Informatie

Auteur

Lisa Wingate

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026333972

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Formaat

215 x 35 x 35 mm

Samenvatting

Lisa Wingate - Kinderen van de rivier 'Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het...Meer Kinderen van de rivier Lees meer

Paperback
€ 20 99
eBook € 9,99

Bekijk alles van Lisa Wingate
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Lisa Wingate - Kinderen van de rivier 'Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden. In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een geweldig leven. Een toevallige ontmoeting dwingt haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen, er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden. 'Kinderen van de rivier' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families. 'Dit boek mag je niet missen.' - The Huffington Post


Product Informatie

Auteur

Lisa Wingate

Taal

Nederlands

Uitgever

AmboAnthos

ISBN

9789026333972

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Formaat

215 x 35 x 35 mm

Beoordelingen

‘Kinderen van de rivier’- Lisa Wingate4 / 5

ontroerend goed

Na het lezen van dit verhaal moest ik toch even bekomen. Wat een boek. Het is goed geschreven en het verhaal is schrijnend.

Het boek bestaat uit verschillende delen, afwisselend leren we het verhaal van Avery kennen in het heden en dat van May in het verleden. Langzaam lopen beide verhalen ineen en zie je als lezer meer en meer het verband tussen beide. De auteur heeft een mooie schrijfstijl die zeer beeldend is. Ook de gevoelens van Avery worden op een sterke manier weergegeven. De verhaallijn in het ‘heden’ lijkt aan te leunen bij een feelgoodroman (vrouwelijk hoofdpersonage, op zoek naar de liefde, jonge dertiger, romantiek, happy end…) maar de aandachtige lezer zal zien dat het verhaal toch veel verder gaat dan de traditionele feelgoodroman. Het gaat niet alleen over Avery’s zoektocht naar de waarheid, maar ook de impact die bepaalde onthullingen uit het verleden kunnen hebben op haar leven en dat van haar familie. Avery is een personage dat met zeer veel zorg uitgewerkt is en zal zeker veel lezers bekoren. Als lezer word je ook meermaals op het verkeerde spoor gezet, telkens wanneer je denkt de plot te weten en je het voorspelbaar vindt, is dit niet zo en krijgt het verhaal een andere wending. Het boek gaat niet alleen over het verleden, maar ook over het heden en de impact die het verleden hierop kan hebben.


Het verhaal is fictief maar gebaseerd op waargebeurde feiten. De personages zijn fictief maar het zouden ook personages kunnen zijn die echt hebben bestaan. De auteur heeft namelijk het verhaal gebaseerd op Georgia Tann die vele kinderen heeft ontvoerd uit arme families om hen dan voor veel geld te laten adopteren door bevoorrechte families. Zoals bij veel boeken die waargebeurd zijn, was ik ook hier weer geprikkeld om op het internet te zoeken naar het echte verhaal waarop alles gebaseerd is, extra informatie is altijd interessant en het is altijd leuk om foto’s te zien zodat je je alles nog beter kan voorstellen. Hier heeft de auteur handig op ingespeeld, op haar blog: theuntoldstory.guru kan je de echte verhalen terugvinden waarop dit boek gebaseerd is, en hoe het verhaal tot stand is gekomen alsook enkele foto’s. Vooral de foto’s van de mensen die in de jaren ’30 –’40 op de Mississippi leefden met hun woonark zijn interessant, zo kan je je onmiddellijk een beeld vormen van de Arcadia waar Rill opgroeide met haar familie.

Enig puntje van kritiek is dat ik af en toe een nauwkeurigere tijdsaanduiding miste, soms zat ik enkele weken verder in het verhaal en ik had het niet altijd onmiddellijk door. Bovendien zou een betere tijdsaanduiding ervoor zorgen dat het boek binnen enkele jaren nog gelezen kan worden. May is ‘heden’ 78 jaar en geboren in 1939, deze tijdsaanduiding is correct voor de Amerikaanse lezers waar het boek vorig jaar reeds verscheen, maar voor Nederlandstalige lezers waar het boek nog maar net vertaald werd en ook verscheen klopt dit al niet meer.

De vertaling van dit boek lijkt mij ook geen makkelijke opdracht te zijn geweest, de auteur heeft namelijk in de originele Engelstalige versie, geprobeerd de verschillende dialecten weer te geven zoals onder andere dat van de woonarkbewoners van de Mississippi. Een vertaalde versie zal nooit kunnen tippen aan de originele versie en zeker niet wanneer men probeert zoals hier de sfeer met de dialecten weer te geven. Toch heeft de vertaler hier goed werk geleverd.

Hoewel ik dit boek moeilijk opzij kon leggen, moest ik dit toch af en toe doen omdat het soms wel zeer aangrijpend was. Het is dus zeker niet een boek dat bestemd is voor gevoelige lezers. Van mij krijgt dit boek een verdiende 4,5 sterren. Een geschiedenis die niet mag vergeten worden en een must-read.


5 / 5

Kinderen van de rivier

Memphis1939,De twaalfjarige Rill Foss woont met zijn ouders en zijn broertje en zusjes op een woonark op de Mississippi waar ze een zorgeloos leven leiden. Door omstandigheden krijg Rill de verantwoordelijk over het gezin maar dan slaat het noodlot toe. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving weggehaald en komen in een weeshuis terecht. Ze zijn overgeleverd aan de grillen van de strenge en wrede directrice Georgia Tann.

South Carolina, heden,Avery Stafford , de dochter van Senator Stafford, leidt een luxe en bevoorrecht leven. Door een toevallige ontmoeting, tijdens een werkbezoek aan een verzorgingstehuis, duikt ze in haar familie geschiedenis. Wat ze dan ontdekt had ze nooit verwacht. Ze stuit op veel leugens en bedrog, maar de optelling daarvan is iets wat haar danig van haar stuk brengt.

De zachte warme kleuren van de foto op de cover, met daarop twee meisjes die op een koffer hulpeloos uitkijken over de rivier, past goed bij het verhaal.

Het boek is opgebouwd uit twee verhaallijnen. Het verleden waarin Rill Foss de hoofdrol speelt en het heden waarin de belevenissen van Avery Stafford worden weergegeven..

De verhaallijnen staan loodrecht tegenover elkaar maar wel in een balans die er-voor zorgt dat dit trieste verhaal op een hele mooie manier wordt verteld.

De personages zijn zeer verschillend, maar de auteur weet je zo te raken dat je jezelf volledig in hun rollen kunt verplaatsen.

Verschillende aspecten komen naar voren zoals, wreedheid, macht, chantage, hebzucht en leugens. Toch worden ook andere kanten belicht, waaronder vertrouwen, warmte en liefde die eveneens belangrijke rollen in dit boek spelen.

Dit op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal doet je de mond openvallen van verbazing. Hoe is het mogelijk geweest dat dit zo lang en met zoveel kinderen heeft kunnen gebeuren?

Lisa Wingate heeft met “Kinderen van de rivier” een meeslepende roman neergezet die de verbazing die ik had ook andere lezers ten deel zullen vallen.


4 / 5

Indrukwekkende familiebanden en familiegeheimen

Het indrukwekkende verhaal over Rill & Avery

"Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Ze zijn echte riviernomaden. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden.

In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een mooi en rijk leven. Zij is nu 30 jaar en is verloofd. Voor haar vader de senator Wells verhuisd zij voor een tijdje naar Aiken. Zij bezoekt regelmatig haar oma. Een toevallige ontmoeting met een andere oude dame doet haar ertoe aanzetten haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen. Want op de foto van de gezellige oude dame, staan personen die erg op Avery lijken. Avery moet hier meer van weten. Of het is gewoon toeval?

Waargebeurde feiten
De cover ziet er indrukwekkend uit. De titel dekt de lading, de kinderen van de rivier staan centraal. De vertelperspectief is de ik-vorm. Er zijn 2 hoofdkarakters Rill en Avery. De 12-jarige Rill vertelt haar levensverhaal. Wat begint op de rivier de Mississipi. Op een woonark woont zij met haar familie en leidt een een nomaden bestaan. Totdat het noodlot ingrijpt. En haar leven voorgoed veranderd. De kinderen worden ontvoerd en meegenomen naar een weeshuis.

De beruchte Georgia Tann hanteert daar een streng regime. "Kinderen van de rivier' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die in de jaren 30 tot en met de jaren 50, kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families.

Ontvoerde kinderen & familiegeheimen staan centraal
Lisa Wingate vertelt hiermee een zeer meeslepend en indrukwekkend verhaal, over kinderontvoering, liefde en verdriet. En familiegeheimen die misschien beter niet publiekelijk bekend moeten worden. Haar schrijfstijl is zo beeldend te noemen dat alles tot leven komt voor de ogen van de lezer. De Foss-kinderen praten veel in hun eigen taal, wat fonetisch wordt neergezet. Dit geeft het treurige verhaal glans en humor.

Mijn mening
Kinderen van de rivier zijn gebaseerd op waargebeurde feiten over ontvoerde kinderen en het weeshuis. Daaromheen is het fictieverhaal gemaakt. Het geeft zeker een goed beeld van de misstanden onder leiding van Georgia Tann en speelt zich af in de jaren 40. De auteur heeft het talent om zeer uitvoerig en beeldend te vertellen. De karakters worden helder weergegeven. De switch van toen en nu geeft 2 verhaallijnen weer, die aan het einde tot een mooi passend geheel worden gevormd. De auteur heeft zich zorgvuldig voorbereid en het relaas komt zeer geloofwaardig over. Op sommige stukken is het verhaal wat langdradig. Neemt niet weg, dat het een heel indrukwekkend boek is vol familiegeheimen, familiebanden en nieuwe kansen in een mensenleven.

Waardering: Dit mooie boek, krijgt 4 sterren .


3 / 5

Kinderen van de rivier

Kinderen van de rivier van Lisa Wingate is een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een afschuwelijk hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis. Georgia Tann, weeshuisdirecteur, stal kinderen uit arme gezinnen om ze te verkopen aan rijke, welgestelde Amerikanen. De ouders wisten soms niet waar hun kinderen gebleven waren, of er werd verteld dat een kind bij de geboorte was overleden.
Dit boek gaat over de kinderen Foss, zogenaamde ‘rivierratten’ die ontvoerd worden en in het kindertehuis terecht komen. Het is afschuwelijk om te lezen wat de kinderen er mee hebben moeten maken en hoe het er aan toe ging in de tehuizen.
Het boek speelt zich ook af in het heden, als Avery Stafford op zoek gaat naar antwoorden over haar familiegeschiedenis. Het springen in de tijd is goed gedaan, het haalt niet de vaart uit het verhaal. Persoonlijk vond ik het verhaal vanuit Rill geschreven het indrukwekkendste.
Toch ging het boek niet voor mij leven. Ik vond de schrijfstijl op sommige stukken niet erg prettig. Een aantal personages in het boek praat met een accent en dat wordt dan ook letterlijk zo opgeschreven in het boek. ‘zuh kenne’, dat idee zeg maar. Persoonlijk vind ik dat niet prettig lezen, het leidt ontzettend af van het verhaal en haalt de vaart uit het lezen.
Ook was het bij bepaalde verhaallijnen al vrij snel duidelijk welke kant het op zou gaan en was het verhaal iets te ‘romantisch’ naar mijn mening.
Toch is duidelijk dat Wingate grondig onderzoek heeft verrricht. Het is ook zeker geen slecht boek en als je dus door bovenstaande dingen heen kunt lezen, dan raad ik het boek zeker aan!


5 / 5

Zeer intens verhaal...

Wat een bijzonder goed en zeer intens boek! Schrijfster Lisa Wingate heeft een lekker weglezende schrijfstijl en neemt je mee in 2 verschillende verhaallijnen. We gaan terug in de geschiedenis, naar Rill en haar broertje en zusjes in 1939. Zij worden ontvoerd en naar een weeshuis gebracht. Het onbegrip van de kinderen, de ontzetting, tegen beter weten in hopen en daarna het stukje overleven zijn bijzonder indringend beschreven. De emotie spatte van deze hoofdstukken af en kwamen echt binnen! Fijn is dat door de 2e verhaallijn er een goed evenwicht is gecreëerd. Avery Stafford, dochter van een senator en geboren in een gespreid bedje, is bezig om haar weg te vinden in het leven. Zij stuit bij toeval op iets wat een connectie heeft met de ontvoerde kinderen in 1939 en haar dementerende oma Judy. Maar wat houdt deze connectie in? Gedurende het hele boek probeert zij er de vinger achter krijgen. Naarmate het boek vordert krijgt zij niet alleen steeds meer inzicht hoe het verleden is verlopen maar weet zij na deze zoektocht ook wat zij zelf wil! De ontknoping blijkt uiteindelijk nog wreder en hartelozer te zijn dan je van te voren zou kunnen bedenken en ik wil er niet te lang bij denken dat dit boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal…

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Kinderen van de rivier
Kinderen van de rivier
Lisa Wingate
Paperback
2099