Niet met opzet Paperback

Niet met opzet

Samenvatting

Kan een man een groot en donker geheim verborgen houden voor zijn geliefde? En welke prijs betaalt hij daarvoor? Restauranthouder Jurre leidt een onbezorgd leven in Brazilië. Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Nederland...Meer Niet met opzet Lees meer

Product Informatie

Auteur

Sacha Voogd

Taal

Nederlands

Uitgever

Aspekt B.V., Uitgeverij

ISBN

9789463382564

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2017

Pagina's

184

Formaat

212 x 131 x 20 mm

Samenvatting

Kan een man een groot en donker geheim verborgen houden voor zijn geliefde? En welke prijs betaalt hij daarvoor? Restauranthouder Jurre leidt een onbezorgd leven in Brazilië. Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Nederland...Meer Niet met opzet Lees meer

Paperback
184 pagina's
€ 17 95

Bekijk alles van Sacha Voogd
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Kan een man een groot en donker geheim verborgen houden voor zijn geliefde? En welke prijs betaalt hij daarvoor? Restauranthouder Jurre leidt een onbezorgd leven in Brazilië. Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Nederland ontmoet hij Marente, een jonge fotografe. De twee worden op slag verliefd. Bij een eerste bezoek aan haar ouderlijk huis wordt Jurre geconfronteerd met de demonen uit zijn verleden. Die laten hem niet meer los. In een elegante stijl neemt Sacha Voogd, auteur van de verrassende verhalenbundel 'Salsa in de polder', de lezer mee in een even spannend als aangrijpend verhaal over een man en een vrouw die proberen met zichzelf en hun verleden in het reine te komen.


Product Informatie

Auteur

Sacha Voogd

Taal

Nederlands

Uitgever

Aspekt B.V., Uitgeverij

ISBN

9789463382564

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

juli 2017

Pagina's

184

Formaat

212 x 131 x 20 mm

Beoordelingen

‘Niet met opzet’- Sacha Voogd4 / 5

Boeiend en meeslepend

SAMENVATTING EN MIJN MENING
De cover is grotendeels in verschillende kleuren grijs, twee vuilnisbakken staan op de voorgrond en daarachter is een hek te zien. In combinatie met de titel Niet met opzet maakt dit nieuwsgierig.

Deze roman opent met een quote van Griet Op de Beeck.

Omdat alles voorbij gaat, maar niet voorbij is.

In Niet met opzet vertelt de auteur in een fijne vlotte schrijfstijl het verhaal van Jurre en Marente. Het verhaal is opgesplitst in drie delen, waarin afwisselend Jurre en Marente aan het woord komen én het verleden, heden en toekomst overpeinzen.

De vijfendertigjarige Jurre heeft een restaurant in Olinda, Brazilië en leidt een onbezorgd leven. Zijn vader is aan een hartinfarct overleden toen hij zeventien was. Twee maanden geleden heeft hij zijn moeder verhuisd naar een verzorgingshuis in Nederland. Dit bezoek staat hem nog bij als de dag van gisteren.

De drieëntwintigjarige Marente is fotografe én werkt in een eetcafé. Sinds vier jaar woont ze in een appartement. Na de plotselinge dood van haar vader is haar moeder hertrouwd met Corné en binnen het jaar werd Peer geboren, haar broer.

Ieder gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.

Twee maanden eerder ziet Marente Jurre voor het eerst, als ze samen met haar moeder Simone het graf van haar overleden vader bezoekt.

We lopen terug en dan zie ik hem. Schijnbaar moeiteloos duwt hij een rolstoel over het pad, mijn ogen glijden over de oude vrouw en blijven bij hem hangen. Een onwaarschijnlijk knappe man, opvallend bruin voor de tijd van het jaar, onberispelijk gekleed. Zijn bruine ogen twinkelen als we elkaar aankijken, hij glimlacht en knikt me toe als was ik een dierbare vriendin.

Marente is verbaasd al Jurre twee dagen later in het eetcafé komt waar ze werkt. In de dagen die volgen hebben ze het vaak over het toeval dat hem die avond naar het eetcafé dreef en hun vaders die op hetzelfde kerkhof begraven liggen.

Er bloeit iets moois op, maar Jurre moet terug naar Brazilië.

Twee maanden later reist Jurre opnieuw af naar Nederland. Hij wil zijn moeder bezoeken, maar nog meer Marente weer zien, haar blauwgrijze ogen, het lange donkere haar tot over haar schouders. Ongrijpbaar en fragiel. En juist zij is met een oerkracht in iedere cel van zijn lijf doordrongen. Hij weet zeker dat Marente de vrouw van zijn leven is en wil haar meenemen naar Brazilië.

Met Marente in mijn armen staat mijn wereld stil.

Ook Marente ziet een leven samen met Jurre wel zitten en ze is in gedachte al bezig met toekomstplannen voor hun beiden, maar wel in Nederland.

In de persoon die je nu bent, zit ook degene die je ooit was. Je kunt het verleden niet zomaar negeren.

Tijdens de kennismaking met Simone, Corné en Peer, doet Jurre een schokkende ontdekking. Het zweet breekt hem van alle kanten uit. Dit kan niet waar zijn denkt hij.

Jarenlang heb ik er niet meer aan gedacht. Zo zal het ook nu zijn. Het ongemak dat nu nog schuurt, zal verdwijnen.

Het voorval laat Jurre echter niet los. Hij heeft nachtmerries en vraagt zich constant af of hij Marente zijn ontdekking moet vertellen, maar hoe gaat ze reageren? Is hun liefde hiertegen bestand?

Je kunt geen toekomst bouwen op een leugen.

Op boeiende wijze voert de auteur de spanning langzaam op, om deze vervolgens weer rustig los te laten, waardoor je als lezer aan het eind aangenaam verrast wordt. Ze laat zien hoe één moment het leven van mensen op zijn kop kan zetten en hoeveel invloed dit kan hebben op het verdere leven.

Met name de worstelingen en keuzes waar meerdere personen in dit verhaal mee te maken krijgen weet ze pakkend te verwoorden.

De gevoelens, gedachten en beleefwereld van de personages worden realistisch en meeslepend verwoord in korte hoofdstukken, die mede door het mooie taalgebruik diep binnendringen.

Verdriet is de prijs van liefde.


4 / 5

Een prachtige novelle!

‘Niet met opzet’ is een verhaal in drie delen, verdeeld in hoofdstukken waarin afwisselend Jurre en Marente hun gedachten met de lezer delen.

Door een rustige en stijlvolle schrijfwijze weet de auteur me geboeid te houden tot de laatste bladzijde.
De woordkeuze is ook om van te smullen; dit maakt het tot een genot om ‘Niet met opzet’ te lezen. De gevoelens en gedachten worden ook mooi verwoord; niet te heftig en soms zelfs ingetogen.

De personages worden zo duidelijk beschreven dat ik vaak de neiging had een van hen een por te geven.
Vooral de hoofdpersonen staan me in het begin duidelijk voor ogen, maar later in het verhaal wordt de houding van anderen me ook duidelijker en groeien ze in hun karakter.

Door het hele verhaal heen voelde ik een bepaalde spanning die helemaal past bij de gebeurtenissen en terugblikken. Het onverwachte einde is de kers op de taart.
‘Niet met opzet’ is een verhaal dat gaat over het verleden, het heden en de toekomst. Hoe het een het ander kan beïnvloeden; hoe deze invloed bruggen kan bouwen tussen mensen zodat verwachtingen vervuld kunnen worden.

Voor in het boek lees je:
“Omdat alles voorbij gaat, maar niet voorbij is.” – Griet op de Beeck
Pas wanneer je de laatste bladzijde gelezen hebt, weet je hoe passend deze woorden zijn met betrekking tot deze prachtige novelle.

Ik heb ‘Niet met opzet’ graag gelezen.


4 / 5

Doordringend en meeslepend

Jurre leidt al geruime tijd een onbezorgd leven in Brazilie, waar hij restauranthouder is. Zijn moeder woont nog in Nederland en tijdens een bezoek ontmoet hij de jonge fotografe Marente.
Voor hem is zij de liefde van zijn leven en ook Marente wordt verliefd op hem. Als Jurre weer voor een tijdje in Nederland is neemt de relatie serieuze vormen aan. Als Jurre kennis gaat maken met Marente haar moeder en stiefvader doet hij een schokkende ontdekking. Een ontdekking die weleens van grote invloed op zijn relatie met Marente kan zijn.

De cover is grotendeels in grijstinten, een mooie zwart-wit foto van een afgelegen plek waar 2 oude tonnen met vuilnis staan. Samen met de titel geeft dit een intrigerend gevoel. Als het verhaal gelezen is zal ook blijken dat alles perfect op elkaar afgestemd is.

Niet met opzet bestaat uit drie delen en wordt afwisselend verteld door Jurre en Marente, beiden in de eerste persoon. Twee mensen die verliefd zijn geworden en een gezamenlijke toekomst willen opbouwen. Maar de schokkende ontdekking van Jurre zet alles op losse schroeven. Zolang hij deze ontdekking voor zichzelf houdt is er niets aan de hand maar kan hij zijn hele leven met een leugen leven?

De vraag die Jurre voortdurend bezig houdt is genoeg reden om nieuwsgierig te blijven en afwachtend te zijn naar hoe hij dit gaat aanpakken. Voor hem zijn hij en Marente zielsverwanten maar er staat wel iets verschrikkelijks tussen hun in zonder dat Marente daarvan op de hoogte is. En Jurre heeft dan wel een duidelijk beeld over hun toekomst, maar ziet Marente het ook wel zo of zijn haar verwachtingen tegengesteld? Een roman die over de alomvattende liefde spreekt en tegelijkertijd dilemma’s aanhaalt.

“Met Marente in mij armen staat de wereld stil.”

Niet met opzet is een helder voorbeeld van hoe dingen anders kunnen zijn dan men verwacht en hoe een ongelukkig toeval een leven volledig kan beïnvloeden. Jurre die in gevecht moet met zijn demonen uit het verleden maar daarmee de toekomst met Marente op het spel kan zetten. Is het mogelijk om zoiets uit het verleden altijd achter je te laten of neem je de sprong in het diepe?

“Wat als ik het haar zou vertellen? Ik moet haar weghalen uit dit land. Ze mag het nooit weten, ik moet de waarheid verzwijgen. Net als toen.”

Met een fijne schrijfstijl zet Voogd de personages levensecht neer en verwoordt de gevoelens en gedachten op een krachtige manier. Eenvoudige korte zinnen, maar wel doordringend en meeslepend. Vanaf de allereerste zin weet Voogd de lezer mee te voeren en voortdurend bij de les te houden. Een prachtig geschreven roman met een licht vleugje spanning waarbij er een verwachting kan onstaan die aan het einde weleens compleet overhoop kan worden gegooid.


4 / 5

Niet met opzet

Kan een man een groot en donker geheim verborgen houden voor zijn geliefde? En welke prijs betaalt hij daarvoor?

‘Niet met opzet’ gaat over restauranthouder Jurre. Jurre leidt een onbezorgd leven in Brazilië. Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Nederland ontmoet hij Marente, een jonge fotografe. De twee worden op slag verliefd. Bij een eerste bezoek aan haar ouderlijk huis doet Jurre een ontdekking die hem terugvoert naar een donkere gebeurtenis uit zijn verleden.

“Kun je je een gezicht herinneren na al die jaren? Dit zijn de ogen die zich in de mijne boorden tijdens die korte worsteling. Ik zie weer de verbazing toen de man me wegduwde en zelf achterover viel. De blinde paniek. De jankende hond. Mijn mond vult zich met de metaalsmaak van bloed.”

Voogd kan met recht een begenadigd auteur worden genoemd. Haar haast ingetogen en tegelijkertijd intense schrijfstijl en fraaie woordkeuze zijn aantrekkelijk, haar personages zijn werkelijk. Het verhaal is prima geconstrueerd en de spanningsboog is wisselend gespannen, hetgeen je als lezer getriggerd houdt.

“Jurres hand knijpt de mijne haast fijn. In mijn hoofd echoën Corries woorden en langzaam dringt tot me door dat Jurre bij haar naar mijn vader gevraagd heeft. Waarom? Waarom juist bij haar, als hij een hekel aan haar heeft? Ik begrijp er niets van? Waarom stelt hij zijn vragen niet aan mij?“

Kortom, een intrigerend verhaal op vloeiende en fijne wijze vertelt door auteur Sacha Voogd. Onthoud die naam!

Over de auteur
Sacha Voogd komt oorspronkelijk uit het Gooi. Na omzwervingen in Zuid Amerika, Groningen en Amsterdam, keert zij in het begin van haar twintiger terug naar het Gooi. Schrijven doet Voogd al vanaf haar puberleeftijd. Soms speelt het schrijven een grote rol in haar leven, op andere momenten ligt het stil. Sinds een aantal jaren is Voogd weer volop aan het schrijven. Haar debuutbundel verschijnt eind 2014. In 2015 was zij één van de winnaars van de NPO verhalenwedstrijd.

Uitvoering
Uitgeverij Aspekt
ISBN 9789463382564
Paperback, 183 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Niet met opzet
Niet met opzet
Sacha Voogd
Paperback  184 paginas
1795