Opgeruimd! Paperback

de manier om orde en rust in je leven aan te brengen

Opgeruimd!
 

Samenvatting

Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen! De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in...Meer Opgeruimd! Lees meer

Product Informatie

Auteur

Marie Kondo

Taal

Nederlands

Uitgever

Lev.

ISBN

9789400505629

Productsoort

Boek

Categorie

Psychologie , Populaire boeken over psychologie , Wees je beste zelf

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

224

Formaat

215 x 19 x 19 mm

Vertaler

Barbara Lampe

Samenvatting

Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen! De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in...Meer Opgeruimd! Lees meer

Paperback
224 pagina's
€ 19 99
eBook € 13,99

Bekijk alles van Marie Kondo
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen! De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.


Product Informatie

Auteur

Marie Kondo

Taal

Nederlands

Uitgever

Lev.

ISBN

9789400505629

Productsoort

Boek

Categorie

Psychologie , Populaire boeken over psychologie , Wees je beste zelf

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

224

Formaat

215 x 19 x 19 mm

Vertaler

Barbara Lampe

Beoordelingen

‘Opgeruimd!’- Marie Kondo3 / 5

Fantastische methode in een slordige uitwerking

Marie Kondo is volgens Aaf Brand Corstius van Volkskrant Magazine ‘de eerste opruimcelebrity van de wereld’. Ze bracht de wereld van neurotisch aangelegden en sloddervossen in rep en roer met haar KonMari-methode die ze beschrijft in haar boek ‘Opgeruimd!’, die jou zou moeten helpen je leven op orde te krijgen.

De KonMari-methode bestaat er simpelweg uit dat weg te gooien waar je geen ‘spark of joy’ van krijgt. Ga gestructureerd te werk om per categorie alle spullen die je bezit uit te stallen op de grond, ze een voor een door je handen te laten gaan en dan te besluiten of je er gelukkig van wordt als je het houdt. Schreeuw je niet meteen ‘I do!’ dan gooi je het weg en bedank je het voor de ervaring die het je heeft gebracht. Daarna ga je opruimen en ordenen: kleding niet op elkaar gestapeld maar verticaal, sokken niet als balletjes maar opgerold in een schoenendoos, enzovoorts.

‘Opruimen is een soort inventarisatie die ons toont wat ons dierbaar is.’ (p. 182)

Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je huis is opgeruimd, maar creëer je tevens ruimte in je hoofd om na te denken over wat jij belangrijk vindt in het leven. Welke keuzes maak je nu? Liggen die in een natuurlijk verlengde van waar je naar verlangt, van je dromen? Met één flink opruimfestival is je huis op orde – je hoeft het alleen nog bij te houden – en heb je de eerste stap gezet naar een leven vol spullen die jou gelukkig maken en rust in je hoofd zodat je kunt gaan doen wat er echt toe doet in het leven.

‘In wezen is opruimen een proces waarbij de balans wordt hersteld tussen de mensen, hun spullen en het huis waarin ze wonen.’ (pp. 195-196)

Het is ongetwijfeld een fantastische methode en ik kan niet zeggen dat ik niet al plannen heb mijn eigen huis onder handen te nemen. Toch stoorden een paar dingen mij wezenlijk. Bijvoorbeeld d eindeloze herhaling, waardoor de strekking van het boek makkelijk in een derde van het huidige aantal pagina’s had kunnen worden overgebracht. Voor een boek over effectief en efficiënt opruimen heeft Marie Kondo in ‘Opgeruimd!’ verbazingwekkend veel overbodige woorden gebruikt die makkelijk geschrapt oftewel opgeruimd hadden kunnen worden.

Die typisch Amerikaanse schrijfstijl belemmert het leesplezier. De TelSell-achtige schrijfstijl met extreme voorbeelden van hoe lastig je leven is als je huis is dichtgeslibd met overbodige spullen en hoe fantastisch het is als je de KonMari-methode heb toegepast waardoor je leven een fenomenale transformatie heeft ondergaan, is storend. Het komt hierdoor over alsof Kondo zelf niet overtuigd is van de werkzaamheid van haar methode terwijl uit de uitleg toch wel blijkt dat ze erg zeker van haar zaak is.

Door het gebrek aan functionele structuur heeft ze gedurende het hele boek verschillende argumenten en voorbeelden beschreven om de lezer te overtuigen van het effect van haar opruimmethode, maar juist dit gebrek aan structuur lijkt de drijvende kracht achter de overbodige herhalingen. Daarbij is de argumentatie niet altijd kloppend en gaat ze soms vanuit mijn westerse standpunt gezien te ver in haar spirituele benadering van objecten. Volgens haar glanzen gekoesterde spullen, maar het lijkt me toch echt dat je er dan eerst een doekje over moet halen.

Goed, laten we niet al te moeilijk doen en die schoonheidsfoutjes negeren, want de methode slim en handig en een aanrader voor iedereen die meer rust in zijn leven wil. De simplistische opruimmethode van Marie Kondo heeft namelijk als uitgangspunt dat je kwaliteit boven kwantiteit verkiest en in onze consumptiemaatschappij waarin massaproductie een prominente plek inneemt, is het belangrijk terug te gaan naar de basis.


5 / 5

Marie Kondo – Opgeruimd ! – AW Bruna – 256 p.

Merkwaardig gegeven, maar eens je er op let is het wel een hot item voor de meesten onder ons. Zonder filosofisch te willen worden, maar we leven in een wereld van welstand en van materialisme, en één van de gevolgen hiervan is te merken dat mensen bijna een verzamelwoede hebben en vanalles bijhouden, zowel in het hoofd dan wel in hun huis… Weinigen leven in een leeg huis… velen leven in een al dan niet georganiseerde chaos of wanorde van dingen, zaken, gedachten… De auteur van dit boek is een Japanse dame die zich al enkele jaren inzet op dit domein en de mensen helpt om op een andere manier naar hun omgeving te kijken en even na te denken over het nut van wat ze bijhouden. Op een zeer gestructureerde wijze worden de lezers van dit boek dan ook begeleid in deze benadering van zijn eigendom, en even grondiger in te zoomen in de manier waarop orde zou kunnen worden gevonden in wat men heeft, waarbij uiteraard een aantal keuzes moeten worden gemaakt. Op een duidelijke en heldere wijze worden we mee genomen in deze oefening, met stap voor stap toch ook wel een stuk kunnen lossen en het onderscheid maken tussen wat nuttig en nodig is met de rest… Echt de belangrijke zaken houden, dat is de kunst. Opgeruimd is zowel een praktisch bruikbaar boek als ook wel een manier om eens anders naar een aantal zaken te kijken, en waarbij de inspiratie wel danig werkt. Best interessant werk, en zeer zeker voor diegenen die wat structuur zoeken in eigen leven…

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Opgeruimd!
Opgeruimd!
Marie Kondo
Paperback  224 paginas
1999