Over oude wegen Paperback

Een reis door de geschiedenis van Europa

Over oude wegen
 

Samenvatting

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder...Meer Over oude wegen Lees meer

Product Informatie

Auteur

Mathijs Deen

Taal

Nederlands

Uitgever

Thomas Rap

ISBN

9789400405158

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

336

Formaat

215 x 135 x 32 mm

Samenvatting

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder...Meer Over oude wegen Lees meer

Paperback
336 pagina's
€ 22 99
eBook € 12,99

Bekijk alles van Mathijs Deen
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo'n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa. Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.


Product Informatie

Auteur

Mathijs Deen

Taal

Nederlands

Uitgever

Thomas Rap

ISBN

9789400405158

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

336

Formaat

215 x 135 x 32 mm

Beoordelingen

‘Over oude wegen’- Mathijs Deen4 / 5

Leer Europa's heden en verleden kennen

“Over oude wegen” begint met een tweetal quotes, één van zijn vader en één van zijn grootvader (denk ik?) en hierna begint het eerste verhaal: De verbeelding: de auteur gaat terug in de tijd, hij (8 jaar oud) zit achterin de auto tussen zijn twee oudere broers geklemd, voorin zitten zijn vader aan het stuur. Ze zijn op weg van huis naar zijn grootouders en rijden op de E8. Zijn vader vertelt dat de E8 van Londen naar Moskou loopt en zo lijkt er een zaadje te zijn geplant die langzaam ontkiemt.

De wegbereider, de eerste Europeaan (pagina 31 – 63)

Deen vertelt dat de eerste reizigers die naar Europa kwamen niet over de zee kwamen (via Afrika) maar over land. Ze kwamen uit het oosten langs de kust lopen. Wilde iemand -in vroegere tijden- vanaf het oosten naar Noord-Europa dan moesten zij meer kunnen dan sporen lezen, tegen regen kunnen (beschutting zoeken), een vuur kunnen maken (handig in het koudere noorden), en kunnen samenwerken en vooruitdenken; allemaal zaken die handig zijn als je lang wilde reizen, de homo erectus was er 2 miljoen jaar geleden in ieder geval te dom voor (hun herseninhoud is te klein), ‘Te dom voor Europa‘ omschrijft Deen mooi.

De ontheemde (pagina 63 – 111)

Deen bezoekt het Nationale museum van Denemarken in Kopenhagen (Flemming Kaul leidt hem rond). Hij legt uit dat de Keltische ketel uit het musem niet door de Kelten is gemaakt maar door de Thraciërs. En dan vraagt Deen zich af, hoe kan een ketel die door de Thraciërs is gemaakt op de oevers van de Donau in Bulgarije uiteindelijk kilometers noordelijker in een Deens moeras gevonden zijn (rond 1891)? Ik word direct geprikkeld, hoe bizar is het dat deze vondst zoveel teweeg bracht?

Karin Frei nodigt Deen uit om te komen kijken naar ‘het meisje van Egtved‘, aangetroffen in een grafheuvel in 1921 op het boerenland in het midden van Jutland. De Denen zagen haar als een Deense prinses maar na Frei’s onderzoek (strontium) bleek zij geeneens Deens te zijn, ze was niet in Jutland geboren, het meisje had duizenden kilometers gereisd, en kwam van elders. Deen schetst hierna hoe de reis (waarschijnlijk) is gegaan vanaf de Donau.

De veroveraar pagina 275 – 340

Dit verhaal gaat over de oudoom van de overgrootvader van de auteur. In april 1811 liep Coenraad Nell vanaf de boerderij van zijn vader in Wassenaar naar de kazerne in Den Haag waar hij zich moest melden voor de Grande Armeé. Er is weinig bekend over deze jongeman, de auteur vertelt het verhaal als fictie en schetst een levendig beeld.

Het boek bevat 11 verhalen en daarna nog een resumerend dankwoord waarin de auteur o.a. terugblikt. Ik vond niet alle verhalen even boeiend (ik vind de Romeinen nu eenmaal barbaars), maar Deen hield mij wel bezig van het begin tot het einde.

Deen is er goed in geslaagd om non-fictie met fictie te vermengen en hij denkt er zelfs aan om af en toe -na een lang stuk fictie- een pas op de plaats te maken; op het moment dat hij switched en ik denk, over wie heeft hij het nu, herinnert Deen je even subtiel aan de gesprekspartner of plaats (hij laat het woord museum vallen en ik weet, oh ja, hij was in het museum in Kopenhagen toen hij met dit verhaal begon).

Mijn vermoeden werd gelukkig bevestigd, het boek leest inderdaad soms als de hierboven genoemde tv programma’s en als je van geschiedenis houdt en aardrijkskunde ook één van jouw favoriete vakken was op school, dan zeg ik: lees dit boek! Leer zowel Europa’s heden als -vooral- verleden kennen en geniet!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Over oude wegen
Over oude wegen
Mathijs Deen
Paperback  336 paginas
2299