Poldermodel 3.0
Nederlands
160
23.95

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag thuisbezorgd.

Dat de arbeidsmarkt verandert, is een gegeven. Dat geldt ook voor de richting (meer flex, minder vast), al zijn de verhoudingen nog niet duidelijk. Veel is daar al over geschreven, maar wat betekenen die veranderingen op de arbeidsmarkt voor de arbeidsverhoudingen en de bestaande overlegstructuren?

Houden de huidige vakbonden en werk geversorganisaties zich staande en blijft het bekende overleg tussen sociale partners (met de uitkomsten zoals we die kennen) bestaan? Kortom: hoe ziet 'de polder' er in 2030 uit en wat betekent dit alles voor de arbeidsverhoudingen en overlegstructuren?

Aan de hand van interviews met vakbonds- en werkgeversvoorzitters, HR- directeuren, arbeidsmarktwetenschappers, politici, arbeidsmarktdeskundigen en minder bekende 'gewone' medewerkers, schetst Fedde Monsma een beeld van de toekomstige arbeidsmarktverhoudingen. Hierbij behandelt hij thema's als: organiseren vanuit onderop, samen op zoek naar gedeelde waarden, leiderschap, verbinden in maatwerk en eigen verantwoordelijkheid, en durven loslaten.

Over de auteur:
Fedde Monsma is politicoloog en arbeidsmarktdeskundige. De polder heeft weinig geheimen meer voor hem; hij heeft een lange staat van dienst als (o.a.) cao-onderhandelaar bij grote bedrijven en branches bij het CNV en is nu werkzaam bij Sportwerkgevers als Adviseur Nieuw Beleid en als zelfstandig adviseur Arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen. Met regelmaat heeft hij zijn visie mogen delen op bijeenkomsten van de Stichting van de Arbeid, de SER, Ministerie SZW, de Tweede Kamer, Arbeidsmarkt van de Toekomst en dergelijke. Sinds 2016 is hij medeoprichter van de WerkVereniging, een belangenorganisatie voor flexibel werkenden.

0 | 0