Tabé Java, tabé Indië Paperback

de koloniale oorlog van mijn opa

Tabé Java, tabé Indië
 

Samenvatting

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol...Meer Tabé Java, tabé Indië Lees meer

Product Informatie

Auteur

Ronald Nijboer

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402727302

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2017

Pagina's

288

Formaat

216 x 140 x 26 mm

Samenvatting

In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol...Meer Tabé Java, tabé Indië Lees meer

Paperback
288 pagina's
€ 19 99
eBook € 13,99

Bekijk alles van Ronald Nijboer
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een survivor's story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen. Zeventig jaar later reist kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers? En wat zien we, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt? Over Tabé Java, Tabé Indië: 'Goed geschreven en boeiend boek. Prachtig.' - Boudewijn de Groot


Product Informatie

Auteur

Ronald Nijboer

Taal

Nederlands

Uitgever

HarperCollins

ISBN

9789402727302

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2017

Pagina's

288

Formaat

216 x 140 x 26 mm

Beoordelingen

‘Tabé Java, tabé Indië’- Ronald Nijboer5 / 5

Prachtig geschreven

Een prachtig en zeer interessant boek. De schrijfwijze maakt het zeer prettig om te lezen en het geeft een goed en objectief beeld van de gebeurtenissen destijds


5 / 5

Tabé Java, Tabé Indië en Tabé Opa.

Tabé Java, Tabé Indië, geschreven door Ronald Nijboer, aan de hand van het dagboeken, brieven en foto''s van zijn opa Evert-Jan Nijboer, oud-militair in Nederlands-Indië. Bijna een heel leven heeft Evert-Jan niet willen praten over de oorlog, zijn geliefde en later gehate Indië. Wie was opa? Was hij een held of toch een moordenaar? De combinatie van het persoonlijke verhalen van zowel Evert-Jan, de zoektocht van kleinzoon Ronald naar de waarheid, aangevuld door overige getuigenverhalen van oud Indiëstrijders en met overige bronnen uit deze turbulente periode na de tweede wereldoorlog, maakt dit boek tot een levend verslag van een van Nederlands zwartste bladzijdes (een dik boek) uit onze koloniale geschiedenis.


4 / 5

Heftig verhaal

Een kleinzoon komt op zolder allemaal foto’s, brieven en dagboeken tegen van zijn opa. Hierin beschrijft zijn opa wat hij allemaal heeft meegemaakt in Indie.

De Nederlanders wilden na de oorlog hun kolonie terug. Ze stuurden een vrijwilligersleger heen. Opa Evert Nijboer is een van de soldaten. Ze worden niet echt gastvrij ontvangen tijdens hun reis naar Java. De Nederlandse soldaten zijn trots en gaan heen met het idee om hun land veilig te stellen. Eenmaal aangekomen zijn ze verliefd op het land. Maar wat ze daar allemaal meemaken vertellen ze niet als ze weer thuis in Nederland zijn. Schaamte. Verdriet. Verschrikking. Hoe verwerk je dat?

Er is veel haat onder de bevolking. Nederlandse mensen worden bruut afgeslacht. Men vindt veel massa graven. Maar ook de Nederlanders gedragen zich niet allemaal. Zij vreten ook dingen uit die niet door de beugel kunnen. Er worden Nederlanders gevonden die zwaar mishandeld zijn, bruut verkracht en vreselijk aan hun einde zijn gekomen. Ook moet de Chinese bevolking een zware beproeving doorstaan. Er vallen veel dodelijke slachtoffers.

Dit verhaal moest een keer de wereld in gaan. Het opent je ogen.

Tijdens het Lezen kreeg ik wel nare gevoelens over mijn eigen Nederlandse volk. Ik snap dat de mensen in Indie hun land terug wilden. Eerst een Nederlandse kolonie zijn voor heel lang. Daarna de Japanners. Deze mensen willen geen bezetting meer. Geef ze eens ongelijk. Vrijheid verdienen ze. Net zoals wij.

Ronald vertelt het verhaal op een leerzame manier. Een roman vorm had vlotter geweest voor de gewone lezer.

Hij maakt gebruik van de brieven, krantenartikelen en veel oude foto’s. Deze foto’s maken het verhaal nog echter. Gruwelijk echt. En zeer goed onderzoek heeft deze kleinzoon gedaan.

Ik geef het boek 4 * * * *


4 / 5

Tabé Java, tabé Indië

Tabé Java, Tabé Indië van Ronald Nijboer is het verhaal van zijn opa die zich in 1945 als oorlogsvrijwilliger had opgegeven om naar Nederlands-Indië te gaan. Een verhaal waar opa, zoals vele anderen, na de oorlog nooit meer over sprak. Als de schrijver in het bezit komt van zijn opa’s dagboeken uit die tijd besluit hij het hele verhaal uit te gaan zoeken.
Doordat er geciteerd wordt uit de dagboeken is het taalgebruik hier en daar wat ouderwets. Het is dan ook wel een boek waar je goed je aandacht bij moet houden, zeker geen boek dat je even als tussendoortje kunt lezen.
Maar het is ook duidelijk merkbaar dat Nijboer grondig en gedegen onderzoek heeft verricht voor het schrijven van dit boek. De gesprekken met mensen uit die tijd en de dagboekfragmenten maken het een erg persoonlijk verhaal. Ook de informatie die over de strijd wordt gegeven maakt het verhaal nog ‘echter’.
Een boek over hoop en vooral ook over teleurstellingen, over jonge jongens die dachten iets goeds te doen en terecht kwamen in een land dat niet op de Nederlanders en bevrijding zat te wachten. En over jonge jongens die na de oorlog en alle verschrikkingen aan hun lot werden overgelaten.
Al met al een zeer indrukwekkend boek over een tijd uit de geschiedenis waar we vrij weinig van horen.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Tabé Java, tabé Indië
Tabé Java, tabé Indië
Ronald Nijboer
Paperback  288 paginas
1999