Zolang er leven is Paperback

het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar

Zolang er leven is
 

Samenvatting

Ontroerend en grappig tegelijkertijd. Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar.Meer Zolang er leven is Lees meer

Product Informatie

Auteur

Hendrik Groen

Taal

Nederlands

Uitgever

J.M. Meulenhoff

ISBN

9789029090766

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem , Deze boeken waren recent in de media , Genomineerden NS Publieksprijs , De beste romans van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

januari 2016

Pagina's

320

Formaat

211 x 136 x 35 mm

Samenvatting

Ontroerend en grappig tegelijkertijd. Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar.Meer Zolang er leven is Lees meer

Paperback
320 pagina's
€ 19 99
Gebonden € 24,99
eBook € 12,99
Cd € 22,50

Bekijk alles van Hendrik Groen
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


We leerden Hendrik Groen kennen door zijn dagboek 'Pogingen iets van het leven te maken'. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart. Van het eerste dagboek van Hendrik Groen werden al ruim 70.000 exemplaren verkocht!

'De dagboekfragmenten zijn charmant, soms hilarisch.' 
Elsevier 

'Op elke dag wordt weer even geniaal gereflecteerd. Actualiteit, humor en de zwaarte van het leven komen in perfecte balans aan de orde.' 
**** Boekenkrant 

'Instant humeur-oppepper!' 
Zin 

'Zijn boek is een feestje. Groen houdt de moed erin en neemt de ouderdom met veel humor op de korrel.' 
Leeskost.nl

'Groen brengt ons een langzaam ouderenbestaan dat het waard is te leven. Dat wijsheid, humor en levenslust biedt. Hij maakt ons allemaal iets minder bang om oud te worden.' 
Nederlands Dagblad


Product Informatie

Auteur

Hendrik Groen

Taal

Nederlands

Uitgever

J.M. Meulenhoff

ISBN

9789029090766

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur , Bestsellers van eigen bodem , Deze boeken waren recent in de media , Genomineerden NS Publieksprijs , De beste romans van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

januari 2016

Pagina's

320

Formaat

211 x 136 x 35 mm

Beoordelingen

‘Zolang er leven is’- Hendrik Groen3 / 5

Een waardige opvolger

Eind 2014 las ik ‘Pogingen iets van het leven te maken‘, het eerste boek van Hendrik Groen, wat ik een ontroerend en grappig boek vond. Nu is pas de opvolger ‘Zolang er leven is’ uitgekomen en ik was dan ook benieuwd of ik dit boek net zo leuk vond als het eerste boek.

Gelukkig was dat zo. Veel is natuurlijk hetzelfde, Hendrik Groen zit nog steeds in het bejaardenhuis en heeft zijn vrienden en de OMANIDO-club waarmee hij kattenkwaad uithaalt en van het leven geniet. Daarin is niet veel veranderd. Maar ik vond Hendrik in dit boek cynischer, over hoe er met ouderen wordt omgegaan, de realiteit is dat er minder zorg is en dat verpleegtehuizen moeten bezuinigen. Het zijn wel mensen waarom het gaat en dat is soms hard om te lezen. Maar wel de realiteit en ik vind het knap dat het, eigenlijk op een best grappige manier, zo beschreven is.

Want ‘Zolang er leven is’ is niet alleen hard, het is grappig en ontroerend. Op sommige momenten heb ik echt hardop moeten lachen en las ik stukjes voor aan mijn dude. Dat er veel herhaling in zat, vond ik nog niet eens zo storend, dat vergeet je als je wat verder in het boek komt. En Hendrik Groen is gewoon een lieve man, ik zou zo een kopje thee met hem gaan drinken, en hij deed me op momenten denken aan mijn opa. Die kon namelijk ook goed ondeugend zijn. Dat maakte het boek voor mij nog net even wat leuker.

‘Zolang er nog leven is’ is een waardige opvolger van ‘Pogingen iets van het leven te maken’. Heb je genoten van het eerste boek van Hendrik Groen, dan moet je het tweede deel ook gewoon lezen. En voor al die politici in Den Haag die beslissingen maken over bezuinigen is dit natuurlijk helemaal verplichte kost.


4 / 5

superieur

Het blijft geweldig. En wat een stunt. Wie zou er achter dit pseudoniem zitten? Ik blijf in ieder geval de beschrijvingen geweldig vinden. Hopelijk komt er nog een deel. Soms is het me wel iets te slapstick, maar dat heeft ook wel wat. Goede cadeautip voor oudere mensen.


4 / 5

Hendrik is als de opa die ik al zolang moet missen....

Zolang er leven is, is een waardige opvolger van zijn voorganger Pogingen iets van het leven te maken. Hendrik en zijn vrienden van de Omanido-club ondernemen nog steeds uitstapjes met elkaar, variërend van een museum bezoek tot aan de kerstmarkt en alles daar tussen in, met als hoogtepunt hun jubileumreis naar… (dat lees je in het boek ;-) ). Tevens zijn ze begonnen met het verkennen van restaurants in de buurt. Het leren kennen van buitenlandse spijzen brengt een hoop gezelligheid met zich mee en de leden laten zich telkens weer heerlijk verwennen door de restauranteigenaars.

Bijna iedere dag schrijft Hendrik een stukje in zijn dagboek, wat resulteert in bijna 365 hoofdstukjes. De schrijfstijl van Hendrik is nog steeds vlot, zeer goed toegankelijk en doorspekt van humor. Soms wat sarcastisch maar nooit over de top. We beleven alles door de ogen van Hendrik, wat logisch is want het is zijn dagboek.

Ook nu weer is het dagboek voorzien van relevante nieuwsfeiten van het moment waarin het geheel zich afspeelt. En tijdens het lezen beleef je dus een soort van ‘trip down memory lane’. Te denken valt aan de aanslag op Charlie Hebdo, de Provinciale Statenverkiezingen, de minituintjes van AH, bootvluchtelingen, start Tour de France in Utrecht, Johan Cruijff met longkanker en nog heel veel ander nieuws uit 2015. Ik vond het heerlijk om te lezen en zo eigenlijk in januari 2016 nog even heel 2015 door te nemen.

Dat niet alles over rozen gaat bij Hendrik en zijn vrienden blijkt ook als één van de leden van de Omanido-club komt te overlijden. Het gehele proces voelt zo werkelijk aan dat je aanvoelt dat Hendrik er een beetje van slag van raakt. Je vrienden verliezen is nooit leuk maar onontkoombaar als je zelf al een hoge leeftijd hebt bereikt. Maar dan is de tijd wel daar dat diegene die komt te overlijden wel een nieuwe club kan oprichten, de Nonizolado-club ==> Nog-niet-zo-lang-dood-club.

Over de cover kan ik hetzelfde zeggen als de vorige keer:

" De cover is eenvoudig maar sprak mij wel aan. Door de pentekening is het goed gelukt om het portret van Hendrik er levendig uit te laten zien als een oude maar vitale man inclusief de tekenen van het ouder worden."

Hendrik is nog niet van plan zijn pen aan de wilgen te hangen verklapt hij op het eind. Ik hoop dat Hendrik 100 jaar of ouder mag worden dan kunnen we nog een tijd van hem en zijn belevenissen blijven genieten. Hendrik doet mij vooral denken aan de opa die ik al zolang moet missen maar die ik voor altijd in mijn hart heb gesloten.

Deze review verscheen als origineel via mijn boekenblog.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Zolang er leven is
Zolang er leven is
Hendrik Groen
Paperback  320 paginas
1999