Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en presentator. Hij groeide op in Bergen in een gezin met een Indische (oorlogs-)geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij NRC Handelsblad, waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In de jaren tachtig schreef hij romans, een bundel reisverhalen en debuteerde hij als toneelschrijver.

In de beginjaren negentig schreef hij veelal reisliteratuur. In 1994 verscheen de succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de roman Dubbelliefde uit. Over de roman-in-taferelen Familieziek waren de critici eensgezind enthousiast. In 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un ab�c�daire de Paris.

In 2007 verschenen De wandelaar en Leeftocht. In 2010 kwam Tikkop uit, de roman die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat waar Van Dis een aantal jaren woonde. In 2014 verscheen Van Dis� �grote Moederboek� Ik kom terug, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2015 ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Goede Hoop, over de betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika verscheen De Zuid-Afrika boeken, waarin opgenomen In Afrika, Het beloofde land, Tikkop en verspreid gepubliceerde essays en verhalen. In 2017 verscheen de roman in verhalen In het buitengebied.