Caja Cazemier

Caja Cazemier

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren en groeide op in Groningen. Na de middelbare school ging ze Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werd lerares Nederlands en stond twaalf jaar voor de klas, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, ze speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op. Haar eerste 'boek' heeft ze geschreven toen ze tien was in een preekschriftje van haar vader, die dominee was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken. Schriften vol liggen op zolder!

Tijdens haar studie besteedde ze zo veel mogelijk aandacht aan jeugdboeken. Ze schreef een scriptie met als titel: Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Ze had onderzocht wat pubers, en dan vooral meiden, bezighield op die leeftijd en keek of de boeken die zij lazen hun wat te bieden hadden. Tijdens het werken aan die scriptie dacht ze al: 'Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is'. Ze ging ermee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond en veel met jeugdboeken werkte. Ze ontdekte toen (het was 1988) dat er nog maar weinig boeken over homoseksualiteit bestonden en al helemaal niet over lesbische meiden. Een 'gat in de markt' stond dan ook in de krant toen haar eerste boek Portret van Sanne verscheen.

Caja zoekt naar onderwerpen voor jongeren die zo tussen de 11 en 15 jaar zijn. Caja weet van zichzelf nog heel goed hoe het is om te moeten uitvinden wie je bent en wat je wilt worden. Daar gaan haar boeken dan ook over: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, je anders voelen. Ze hoopt dan ook dat haar boeken behalve een lekker uurtje lezen, ook een steuntje in de rug kunnen zijn.

Voor haar boek Vamp kreeg Caja in 2008 de Prijs van de Jonge Jury.