Elena Ferrante

Elena Ferrante

Elena Ferrante

Elena Ferrante is ongekend populair, zowel in Itali� als daarbuiten. Haar Napolitaanse romans worden wereldwijd verslonden en haar ware identiteit was de afgelopen 20 jaar een van de best bewaarde geheimen van Itali�. Was, want vorig jaar kwam er een einde aan het kat-en-muisspel tussen Ferrante en degenen die jacht maakten op haar echte naam. Onderzoeksjournalist Claudio Gatti identificeerde haar als Anita Raja, een vertaalster met een Duitse moeder en een Napolitaanse vader.

Elena schrijft niet zomaar onder een pseudoniem. Ze vindt namelijk dat Italianen te veel bezig zijn met schrijvers en te weinig met de literatuur zelf. Dat vonden ze zelf eigenlijk ook wel, dus niemand wilde �cht weten wie Elena Ferrante was. De zoektocht was daar ook te leuk voor. Toen de journalist haar als Anita Raja exposeerde, kon hij dan ook niet op positieve reacties rekenen. Sterker nog, het publiek was woest. Het mysterie rondom de schrijfster is een groot onderdeel van de aantrekkingskracht en dankzij Gatti was de lol er ineens een beetje af.

Of Anita Raja werkelijk de vrouw achter het pseudoniem is, valt trouwens nog te bezien. Ferrante�s uitgeverij noemde de onthulling �walgelijk� maar heeft niet toegegeven dat Gatti het bij het rechte eind had. Raja zelf weigert te reageren. Verder wordt er nog gespeculeerd dat het wellicht Raja�s echtgenoot, Domenico Starnone, is die achter het pseudoniem schuilgaat. Wie de ware Ferrante ook is, wij blijven haar prachtige boeken met veel plezier (her)lezen.