Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor werd op 27 februari 1932 geboren in Hampstead (Noord Londen). Haar vader (Francis Lenn Taylor) was een kunsthandelaar, haar moeder (Sara Viola Warmbrodt) een actrice. Op driejarige leeftijd kreeg ze haar eerste balletlessen, en op tienjarige leeftijd debuteerde ze al op het witte doek met There�s one born every minute (1942). In 1943 werd haar reputatie als kindster gevestigd door haar rol in Lassie Come Home, de eerste film over de Schotse Collie. Haar echte doorbraak kwam echter in 1944 door haar hoofdrol in National Velvet.

Elizabeth Taylor speelde in meer dan 50 films en won Oscars voor haar rollen in de films Butterfield 8 (1961) en Who�s Afraid of Virginia Woolf? (1967). Daarnaast ontving ze meer dan 35 andere televisie- en filmprijzen, waaronder een BAFTA Award, een Zilveren Beer en vier Golden Globes. In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Tijdens de opnames van deze film ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Richard Burton, die Marcus Antonius speelde. Elizabeth Taylor trouwde acht keer, waarvan twee maal met de inmiddels overleden acteur Richard Burton. Naast films speelde ze op het podium en in televisieseries zoals General Hospital en The Simpons. Ze heeft twee parfumlijnen ge�ntroduceerd, die samen naar schatting 200 miljoen dollar per jaar omzet genereren. Taylor stak veel tijd en energie in liefdadigheid, vooral met betrekking tot aids.

In 2003 kondigde de toen 71-jarige diva aan zich terug te trekken uit de filmwereld. Ze was toen al jaren niet meer actief als actrice. Ze bleef nog veel in het nieuws, vooral wegens gezondheidsklachten. In 1997 werd ze geopereerd aan een hersentumor. In 2009 onderging Taylor een hartoperatie. Taylors gezondheid leed ook onder haar verslavingen. Ze is herhaaldelijk opgenomen om af te kicken van alcohol en pijnstillers. In de ochtend van 23 maart 2011 overleed Taylor in Los Angeles. Taylor werd 79 jaar oud en laat vier kinderen, tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na. Bron: Wikipedia.