Maeve Binchy

Maeve Binchy

Maeve Binchy(Dalkey, 28 mei 1940 - Dublin, 30 juli 2012) is wereldwijd geliefd vanwege haar pakkende schrijfstijl en sterke dialogen, haar levensechte personages en haar onge�venaarde portrettering van het Ierse leven. Haar boeken zijn in meer dan twintig talen verschenen en inmiddels zijn er ruim twintig miljoen verkocht.
Maeve Binchy werd geboren in Dublin en bracht daar de eerste jaren van haar jeugd door. Haar schoolopleiding volgde zij bij de nonnen van het Holy Child Convent in Kilkenny. Vervolgens studeerde zij geschiedenis in Dublin. Na een aantal jaren les gegeven te hebben op verschillende meisjesscholen, trad zij in 1969 in dienst bij The Irish Times en vertrok voor tien jaar naar Londen. In 1987 brak ze definitief door als met haar roman En vergeet niet te leven. Na een groot aantal zeer succesvolle romans zoals De spiegel van het meer, Vrienden voor het leven en De avondschool wordt zij wereldwijd erkend als een van de meest geliefde schrijfsters van romantische fictie.

Nog steeds domineert Maeve Binchy de Ierse en Engelse bestsellerlijsten. De Ierse top 100 van deze eeuw bevat maar liefst 8 van haar romans, waarvan er zelfs 7 bij de eerste 20 staan! In Nederland gingen sinds eind jaren negentig ruim 750.000 exemplaren over de toonbank.
Tegenwoordig verdeelt Maeve Binchy haar tijd tussen Londen en haar geboortestad Dublin. Naast haar carri�re als bestsellerauteur, is zij nog steeds actief voor The Irish Times als columnist en schrijft zij regelmatig korte verhalen voor tijdschriften.