Thirteen reasons why Paperback

New York Times Bestseller!

Thirteen reasons why

Samenvatting

Een aangrijpend testament dat je nog lang zal bijblijven. Indrukwekkend verfilmd als NETFLIX original-serie!Meer Thirteen reasons why Lees meer

Product Informatie

Auteur

Jay Asher

Taal

Nederlands

Uitgever

Lemniscaat, Uitgeverij

ISBN

9789047703266

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

mei 2017

Pagina's

232

Formaat

215 x 143 x 24 mm

Vertaler

Lydia Meeder

Samenvatting

Een aangrijpend testament dat je nog lang zal bijblijven. Indrukwekkend verfilmd als NETFLIX original-serie!Meer Thirteen reasons why Lees meer

Paperback
232 pagina's
€ 17 95
Dwarsligger € 12,99

Bekijk alles van Jay Asher
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd - op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik, en een belofte van meer. En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen. En dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur... 

Jay Asher schreef het verhaal van Hannah, en van Clay, die de bandjes vindt. Maar liefst 57 (!) weken prijkte 'Thirteen Reasons Why' op de New York Times Bestseller List. En niet voor niets. Het is een boek dat de lezer niet meer loslaat. De lezer kan niet stoppen tot alle bandjes zijn afgeluisterd... net als Clay. 


Product Informatie

Auteur

Jay Asher

Taal

Nederlands

Uitgever

Lemniscaat, Uitgeverij

ISBN

9789047703266

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

mei 2017

Pagina's

232

Formaat

215 x 143 x 24 mm

Vertaler

Lydia Meeder

Beoordelingen

‘Thirteen reasons why’- Jay Asher5 / 5

Depressie en zelfmoord

Was mijn liefde een zee,
Er was nergens land.
Was mijn liefde een woestijn,
Je zag enkel zand.
Was mijn liefde een ster,
Eén groot licht was de lucht.
Was mijn liefde gevleugeld,
Dan was oneindig mijn vlucht.

Dit boek vertelt het verhaal van Hannah die zelfmoord heeft gepleegd. Ze doet uit de doeken waarom ze dit gedaan heeft en wie daar allemaal schuldig aan zijn. In het boek volgen we Clay Jensen die naar alle cassettes luistert en die ook naar de plaatsen gaat op de plattegrond die Hannah heeft aan gestippeld.
We volgen gelijktijdig wat Hannah vertelt en hoe Clay luistert en hoe hij over alles denkt en wat hij zich nog kan herinneren van bepaalde situaties.
Het begint met een onschuldig iets dat iemand Hannah heeft aangedaan. Zij roept de mensen op die verantwoordelijk zijn voor wat haar allemaal is aangedaan. Deze jongeren hebben niet beseft wat een schade ze hebben aangericht. Het was als het ware een sneeuwbaleffect voor Hannah.
Na een paar bladzijden wordt het al duidelijk in welke richting dit verhaal gaat en je krijgt een akelig gevoel. Je leeft mee met beide personages die hun eigen gedachtegang hebben. Hannah die fijntjes uit de doeken doet wat haar is aangedaan en Clay die aandachtig luistert. Hij worstelt met schuldgevoelens, is op momenten opgelucht en angstig voor wat er gaat komen als het zijn beurt is.
Het is een aangrijpend boek dat je meesleurt in de wereld van tieners en hoe zij met elkaar omgaan. Het gaat hier over pestgedrag en wat voor een effect dat kan hebben bij iemand die daar zelfmoord voor pleegt. Alle nare dingen zoals roddels, verraad en wraak komen hier aan te pas. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de handelingen die je hebt gedaan en hoe kleine egoïstische daden een invloed kunnen hebben op iemand anders. Het gaat er hem ook om hoe elke persoon verschillend is. Hannah geraakt in een depressie door een opeenstapeling van verschillende dingen; is dit een reden om zelfmoord te plegen vraag je je af? Hoe belangrijk zijn je veiligheidsgevoel en je privacy? Misschien niet voor jezelf maar voor Hannah en anderen des te meer en wie zijn wij om iemands daad te beoordelen?
Het is een zwaar beladen onderwerp en zelfmoord is ook niet iets dat je luchthartig moet opnemen. Je weet nooit wat er in een mens omgaat en hoe ze een uitweg zoeken in sommige situaties. Je leest dit boek met een knoop in je maag en met een krop in je keel. Dit is weer zo’n boek dat verplichte leerstof zou moeten zijn in de scholen, dat moet gelezen worden. Dat pesters moet laten inzien wat ze met hun acties en daden aan kunnen richten! Dat er voor de gepeste mensen ook een andere uitweg is dan zelfmoord plegen. Dit is een boek dat je niet gauw zult vergeten! 5 sterren


2 / 5

Weet het niet..

"I guess that's the point of it all. No one knows for certain how much impact they have on the lives of other people. Oftentimes, we have no clue. Yet we push it just the same."

13 Reasons Why... Ik heb zoveel ophef gelezen en gehoord over de TV serie, dat ik uiteraard ook ontzettend nieuwsgierig ben. Maar niet voordat ik het boek had gelezen.
We volgen Clay Jensen, die op een dag een doos bij zijn voordeur aantreft. In de doos blijken casettebandjes/tapes te zitten die zijn opgenomen door Hannah, een meid die kort ervoor zelfmoord heeft gepleegd.

De ophef ging er vooral over dat zelfmoord in een mooi daglicht werd gezet, geloof ik. Ik heb het niet helemaal gevolgd, heb alleen wat flarden meegekregen her en der. Ik vond zelf de nadruk veel meer liggen op de kleine dingetjes. De kleine dingetjes die iemand blijkbaar toch radeloos kunnen maken. Toch vond ik het overdreven. Kom op, iedereen heeft weleens ongewenst een klap op haar kont gehad toch? Iedereen wordt in het leven weleens teleurgesteld of in de steek gelaten, hoe je het ook wend of keert... Maar om dat dan als redenen aan te geven voor zelfmoord. Ik weet het niet, het klopt niet. Zelfmoord doe je omdat je radeloos bent toch? Omdat je geen uitweg meer weet, omdat je niet meer verder kúnt? Hoe kun je dan zelfmoord plegen met "voorbedachte rade"? Eerst een heel plan in elkaar zetten voordat je overgaat tot actie...

Ik kan natuurlijk niet in andermans hoofd kijken en weet heus wel dat iedereen anders is en anders reageert. Maar dit was gewoon... Ik kom niet uit mijn woorden, het klopte niet.
Hmm, misschien wordt dit dus met die discussie bedoeld...?

En omdat ik de redenen dus overdreven vond, merkte ik dat ik het verhaal zat begon te worden. Ik was nog steeds nieuwsgierig waarom Clay op de tapes stond, juist omdat we hem beter leren kennen en zijn gevoelens delen. Maar na die "ontknoping" werd ik eigenlijk alleen maar een beetje boos. Gelukkig was dit ongeveer 3/4 van het boek, want ik ben bang dat als ik dit eerder had gelezen, ik het boek zou hebben weggelegd.

Het plot was dus niet helemaal mijn ding. De manier waarop het boek is neergezet, was soms wat rommelig omdat het verhaal op de tapes en de gedachtes van Clay elkaar in gigantisch vlot tempo afwisselen. Nu is er gelukkig wel een andere layout gebruikt voor de verschillende personen, maar toch werd het af en toe even net te snel afgewisseld. Maar buiten al dit, was het ook mooi geschreven. Buiten de wanhoop vloeit er toch ook liefde voort. Er worden her en der mooie dialogen neergezet en soms staat er echt een zin waarvan je even stijl achteruit slaat. Mooi!

So I kissed you.
No, I kissed you, Hannah.
A long and beautiful kiss. And what did you say when we came up for air? With the cutest, littlest, boyish smirk, you asked "What was that for?"
Right. You kissed me.

Al met al heeft Jay Asher een gevoelig en gedurfd onderwerp weten neer te zetten. Toch heb ik echt mixed feelings bij dit boek. Ik hou 'm dan ook even op 2,5*. Wellicht doe ik ooit een re-read en zie ik het dan heel anders, maar eerst gaan we de serie bekijken!


5 / 5

Recensie

Heel goed boek, een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd en aan 13 mensen cassette bandjes verstuurd met haar verhaal waarom die mensen er indirect aan hebben meegeholpen waarom zij zelfmoord heeft gepleegd.
Het verhaal zelf wordt vanuit 2 mensen 'besproken' de persoon die de bandjes beluisterd en de persoon die de bandjes heeft ingesproken, het wordt om en om verteld, maar het wordt absoluut niet verwarrend.
Een goed boek om op scholen te laten lezen!


5 / 5

Recensie

ik vind het een heel mooi boek, je leert er ook veel van. ik vond het best wel spannend, omdat het steeds meer bij elkaar komt. ik raad het aan om te lezen!!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Thirteen reasons why
Thirteen reasons why
Jay Asher
Paperback  232 paginas
1795