Waar het licht is Paperback

Waar het licht is
 

Samenvatting

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen...Meer Waar het licht is Lees meer

Product Informatie

Auteur

Jennifer Niven

Taal

Nederlands

Uitgever

Moon

ISBN

9789048844500

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

januari 2018

Pagina's

334

Formaat

210 x 135 x 30 mm

Vertaler

Aleid van Eekelen-Benders

Samenvatting

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen...Meer Waar het licht is Lees meer

Paperback
334 pagina's
€ 19 99
eBook € 9,99

Bekijk alles van Jennifer Niven
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus. Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch' geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?


Product Informatie

Auteur

Jennifer Niven

Taal

Nederlands

Uitgever

Moon

ISBN

9789048844500

Productsoort

Boek

Categorie

Young adult

Leeftijd

15+

Verschenen

januari 2018

Pagina's

334

Formaat

210 x 135 x 30 mm

Vertaler

Aleid van Eekelen-Benders

Beoordelingen

‘Waar het licht is’- Jennifer Niven5 / 5

Het blauwe gat

Waar het licht is van Jennifer NivenWaar het licht is las ik net voor de tweede maal. Ik heb weer vaak geglimlacht, mijn hart warm voelen stralen én gehuild.

Het boek vertelt het verhaal van Finch en Violet.

Een verhaal dat vrolijk begint en triest eindigt, of omgekeerd, het hangt er vanaf waar en hoe je begint…Violet en Finch ontmoeten elkaar op de klokkentoren op school en vanaf dan begint hun avontuur samen. Het begint met een verplichte schoolopdracht, het gaat over in uitstapjes, grenzen verleggen, intimiteiten delen en het eindigt aan een meer. Het blauwe gat.Dit boek gaat over een pijnlijk onderwerp: immense donkerte en zwaarte binnenin die leidt tot geen andere uitweg zien dan ‘de lange val’, ‘het zwarte gat’, het absolute einde.Violet verloor haar zus en verlies nu ook nog eens haar grote liefde Finch. Beiden heeft ze niet kunnen redden. Maar beiden hebben wel Violet gered. En ik denk, ik hoop dat dit boek mensen kan redden, die net als Finch neergezogen worden door de zwaarte.Een boek over zelfmoord klinkt als een zwaar, triest, deprimerend boek maar dat is het niet. Dit boek gaat over een intens mooie eerste liefde, over je grenzen verleggen, samen dingen delen en genieten van de kleine dingen die vlakbij zijn. Om wereldwonderen te ontdekken hoef je niet ver te reizen, als je ze maar wil zien zijn ze vlakbij. Een bal van verf, een zelfgebouwde achtbaan, het hoogste punt,… Onbekend voor het grootste deel van de mensheid maar daarom niet minder wonderbaarlijk. (Wat een geweldige opdracht van de aardrijkskundeleraar trouwens!)Waar het licht is bevat een schat aan wijsheden en zinnen om te herinneren. (Ik onderlijnde veel.) Ik lachte en ik huilde, ook veel. Het verhaal van Violet en Finch raakt me, raakt me diep.

Ik herken de zwaarte, het zwarte, de schaamte. Etiketten zijn voor sommigen mensen aanleidingen om ons anders te gaan behandelen, uit te lachen, te kwetsen. Terwijl etiketten ons zouden moeten helpen, duidelijkheid moeten verschaffen en troost bieden. Etiketten, als bijvoorbeeld ‘biopolair’, moeten andere mensen de kans geven ons te helpen en onszelf de kans te geven inzicht te krijgen in ons hoofd.Dit boek is een pleidooi voor begrip en moed. Dit boek is een pleidooi tegen zwijgen, schaamte en lafbekken. Lafbekken als in daders, niet slachtoffers. Daders die te laf zijn om over hun eigen gevoelens te praten. Daders die anderen uitlachen, uitstoten, liefde ontzeggen of wegkijken als het moeilijk gaat.

Waar het licht is gaat voor mij ook over ouders die in de fout zijn gegaan, omdat ze niet beter konden of wilden. Omdat ze tekort schoten op velerlei vlakken waarvan liefde en wortels bieden de grootste is.

Waar het licht is wil volgens mij ook de achterblijvers een hart onder de riem steken, soms kan je gewoon niet genoeg doen. Maar dat wil niet zeggen dat het jouw schuld is.Omdat de donkere, eenzame dagen er weer aan komen lijkt dit boek, en de boodschap die het brengt, me heel gepast om nu te lezen. Het is een oproep voor begrip, liefde, compassie, medeleven, taboedoorbreking,…Waar het licht is is een liefdesverhaal, het beschrijft de liefde tussen Violet en Finch maar ook de liefde voor al het kleine en het grote in dit opmerkelijke leven. Waar het licht is vergeet je nooit meer.

“Als je denkt dat er iets mis is, zeg het dan.

Je bent niet alleen.

Het is niet jouw schuld.

Er is hulp te vinden.”


5 / 5

Emotionele zwerftochten

‘Is het vandaag een goede dag om dood te gaan?’ Jennifer Niven start Waar het licht is met een opmerkelijke, essentiële vraag en plaatst je direct midden in het leven van Finch en Violet. Met dit verhaal, dat indruk maakt door de emotionele beschrijvingen en realistische gebeurtenissen, zorgt Niven voor een echte parel binnen de Young Adult-literatuur.

Finch en Violet ontmoeten elkaar op de kerktoren van school, waar ze allebei een einde aan hun leven willen maken. Finch houdt Violet tegen en allebei overleven ze. Vervolgens nodigt Finch Violet uit het ‘zwerftochtenproject’ voor aardrijkskunde samen te doen. Ze ontwikkelen een speciale band, leren elkaar beter kennen en houden van elkaar. Kunnen ze elkaar gelukkig maken? Kunnen ze elkaar weerhouden van een zelfverkozen dood en kunnen ze elkaar laten zien dat het leven mooi is?

Vanaf de eerste letter in het boek sluit je Finch in je hart. Niven beschrijft de gedachten en gevoelens van deze ongelukkige jongen zo goed dat het onmogelijk wordt niet van hem te houden. De gemaakte opgewektheid en de pogingen Violet uit het dal te trekken maken hem tot een echte gentleman. Tegelijkertijd zie je de keerzijde. ‘Mijn vader zegt geen woord tegen me, maar mept me zo de keuken door, tegen de muur aan.’ Het leven van Finch is hard, verdrietig en pijnlijk. Door Nivens beschrijvingen is Finch niet langer een papieren persoon, hij wordt echt. De empathie voor Violet volgt later, maar ook zij verdient een plaats in je hart. Waar ze eerst koud en kil overkomt, kan iedereen haar later begrijpen: de lezer én Finch. Niven maakt van beide tieners realistische personen, zo uit het leven gerukt. Hierdoor wordt het moeilijk dit verhaal te vergeten.

‘Het probleem met mensen: ze vergeten meestal dat het de kleinigheden zijn waar het om draait.’ Finch en Violet proberen die kleinigheden wel te waarderen. Tijdens hun zwerftochten door Indiana komen ze op de mooiste plekken en ontstaat er een waardevol liefdesverhaal. Niven laat zien dat ze over de opbouw nagedacht heeft. Al vanaf het begin geeft ze kleine aanwijzingen als ‘dat is het enige wat ik niet heb’ over het verdere verloop van het verhaal. Via korte opmerkingen van Finch en ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen creëert ze bij de lezer een sterker wordend gevoel van onheil en wekt ze allerlei emoties op.

Vanaf tweederde van het boek verandert de toonzetting. De ‘vrolijke’ Finch valt terug en de lezer voelt de onmacht van Finch én Violet. Niemand kan iets doen. Opmerkingen als ‘Jij verdient beter. Ik kan niet beloven dat ik in je buurt blijf – niet dat ik dat niet wil’ raken je in het hart en geven opnieuw een gevoel van onrust. Wederom ondersteund door de verhaalopbouw. Niven laat Finch steeds minder aan het woord: hij verdwijnt letterlijk en figuurlijk. Langzaam wordt het noodlot duidelijk.

Niet alleen de meeslepende verhaallijn en de unieke personages zorgen ervoor dat dit boek blijft hangen. Ook de thematiek die Niven aanhaalt, zorgt voor de nodige traan. Door de handelingen, gevoelens en gedachten van Finch een podium te geven, geeft de auteur een prima en indrukwekkend beeld van iemand met een bipolaire stoornis. ‘Ik ben aan het verdwijnen. Misschien ben ik al weg.’ Ook de gevolgen van de dood van Violets zusje en het grote thema ‘zelfmoord en geluk in het leven’ krijgen veel aandacht. Daarbij gaat Niven verder dan alleen het geven van een beeld: ze maakt je deelgenoot en lotgenoot van de situatie.

Violet gaat – met het uit beeld raken van Finch – een noodlot tegemoet. Uit alle macht probeert ze het tij te keren en hierin neemt ze je mee. Een gevoel van ‘ik weet hoe het gaat eindigen, maar ik wil niet dat het zo eindigt’ bekruipt je en Violets woorden zorgen voor tranen. Het verhaal maakt zoveel indruk, dat je elk detail wilt onthouden. Niven schrijft met Waar het licht is een diepgaand, realistisch verhaal dat zeker gelezen moet worden!
Eerder op Hebban.nl


4 / 5

Aanrader!

Toen ik het boek voor het eerst zag dacht ik dat het een heel vrolijk boek was maar door de titel ging ik twijfelen. Toen ik de achterkant van het boek wou lezen zag ik dat daar niet heel veel informatie opstond en merkte ik dat het inderdaad niet het vrolijke boek ik waar ik eerst aan dacht. Maar ondanks dat het maar een kleine samenvatting was werd ik toch nieuwsgierig hoe de relatie zich zou vorderen. Ik denk dat het boek wel een tranentrekker is door de titel en ook wel de achterkant van het boek.
Ben benieuwd !
Ik merk dat ik er wel heel erg moet inkomen. Het begint al meteen heftig! Het verhaal van violet maakte mij nieuwsgierig om verder te lezen maar dat was het ook echt. Ik vind Finch maar beetje apart. Het is heel lief van hem dat hij violet wil helpen maar dit is wel heel erg ‘Stalkerig’ manier. Ik ben al ver over de helft en vind hem tot nu toe nog niet zo heel erg speciaal. Ik hoop dat ik mijn zakdoekjes later nog echt kan gebruiken maar tot nu toe moet heb ik ze nog echt niet nodig. Verder vind ik het wel makkelijk om te lezen want de schrijfstijl is er fijn.
De laatste hoofdstukken hebben mijn echt geraakt! Ik was erg teleurgesteld toen ik hem aan het lezen was maar het einde heeft het echt helemaal goed gemaakt. Het einde had ik ook niet verwacht ik had toch nog een hoop op een happy end doordat Finch na mijn idee steeds vrolijker en levendiger werd door zijn relatie met Violet. Dit blijkt maar weer dat het leven zo onvoorspelbaar is. Ik raad dit boek zeker aan om te lezen omdat het verhaal erg indrukwekkend is en dan natuurlijk tot het einde en mocht je moeite hebben met het begin blijf alsjeblieft doorlezen tot het einde !!!!!


5 / 5

Adembenemend.

Voor mij is het een boek als geen een ander boek. Nog nooit ben ik zo mee gesleurd in emoties, als met dit boek. Al had ik er al zoveel over gehoord en gelezen, toch heeft het mij geen moment teleurgesteld!

Het verhaal begint op de klokkentoren van de school. Het verhaal van Finch en Violet. Vanaf dat moment wordt je meegenomen in een een avontuur en wat voor een. Het is geen standaard avontuur, maar een vol met emoties, pijn, verdriet, geluk en misschien zelfs een beetje hoop. Je leest vanuit zowel Finch als Violet, waardoor je ze steeds beter leert kennen, beter leert begrijpen. Je wil ze helpen, ze vasthouden en vertellen dat alles goed komt, maar ook zeker schreeuwen, mensen door elkaar schudden om ze maar wakker te maken. Om ze te laten zien wat jij al ziet.

Het is een adembenemend liefdesverhaal, die je meesleurt in geluk maar ook in intense pijn. Bij dit boek heb ik zowel gelachen als gehuild. Aan het einde heb je het gevoel dat jijzelf ook een stukje verliest, zo wordt je meegenomen.

Het boek krijgt van mij een dikke 5 sterren, en verdiend er misschien zelfs nog wel meer. Ik raad het dan ook aan iedereen aan om de tijd te nemen, om dit boek te lezen!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Waar het licht is
Waar het licht is
Jennifer Niven
Paperback  334 paginas
1999