• NextPrevious

De herinneringen van Jan Willem Kumpel (1757-1826)het rampspoedige leven van een Amsterdams jurist, publicist en Orangist

Bekijk alles van

Jan Willem Kumpel

Kies uitvoering
Aantal
17
Morgen in huis

Samenvatting

Samenvatting
De Amsterdammer Jan Willem Kumpel (1757-1826) stond al jong in de schijnwerpers als een ambitieus en getalenteerd dichter. Hij genoot de bescherming van de Oranjes en was de boezemvriend van Willem Bilderdijk. Het duurde echter niet lang voordat hij in de uitermate gepolariseerde samenleving, gekenmerkt door de strijd tussen Patriotten en Orangisten, door beide partijen geridiculiseerd werd als een leugenaar en een mislukkeling. Kumpel maakte schulden, provoceerde, dreigde en blunderde; hij verloor zijn vrienden, moest vluchten, kwam terug en belandde tenslotte in de Amsterdamse gijzeling. Een opmerkelijk gegeven is het feit dat hij zelf uitgebreid schreef over zijn val. Geboren in een rijk middenstandsgezin stierf hij zeventig jaar later berooid en gedesillusioneerd in het werkhuis van Amsterdam. Kumpels memoires, voorzien van een inleiding en annotaties, bieden een bijzonder interessant en intiem inkijkje in het verrassende en buitengewoon tragische verloop van zijn leven.

Productinformatie

Auteur
Jan Willem Kumpel
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
Taal
Nederlands
ISBN
9789087045487
Productsoort
Boek
Uitvoering
Paperback
Reeksnaam
Egodocumenten
Categorie
BoekenNederlandse boekenGeschiedenisGeschiedenisHistorische biografieën
Leeftijd
Volwassenen
Verschijningsdatum
11/13/2015
Aantal pagina's
192
Formaat
220 x 145 x 10 mm
Lees meer...

Bestsellers

Bekijk alles We hebben de meest populaire boeken van dit moment voor jou op een rij gezet. Boeken uit de Top 100 worden gratis thuisbezorgd.

Laatst bekeken