Het motief Paperback

Hoe ver ga jij om je familie te beschermen?

Het motief
 

Samenvatting

Zou jij een moord plegen om je familie te beschermen? David Baldacci op z'n allerbest in een nieuwe razendspannende Amos Decker-thriller! Meer Het motief Lees meer

Product Informatie

Auteur

David Baldacci

Taal

Nederlands

Uitgever

Bruna Uitgevers B.V., A.W.

ISBN

9789400507555

Productsoort

Boek

Reeksnaam

Amos Decker

Deel van reeks

3

Categorie

Thriller , Spannend het najaar in , De beste thrillers van dit moment , Vaderdag toppers , De beste thrillers van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

400

Formaat

235 x 34 x 34 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Samenvatting

Zou jij een moord plegen om je familie te beschermen? David Baldacci op z'n allerbest in een nieuwe razendspannende Amos Decker-thriller! Meer Het motief Lees meer

Paperback
400 pagina's
€ 20 99
eBook € 9,99

Bekijk alles van David Baldacci
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Walter Dabney is een liefhebbende echtgenoot en vader van vier dochters. Hij heeft een goedlopend bedrijf en leeft een bestaan waar velen jaloers op zouden zijn. Maar dan gebeurt het ondenkbare. Voor het hoofdkantoor van de FBI in Washington D.C. schiet Dabney op klaarlichte dag lerares Anne Berkshire in koelen bloede neer, om daarna de hand aan zichzelf te slaan. 

Een van de vele getuigen is Amos Decker, een man die niets vergeet en ziet wat de meeste anderen missen. Verbijsterd over deze op het eerste gezicht totaal onverklaarbare moord, stort hij zich op het onderzoek. Decker maakt deel uit van een speciale eenheid binnen de FBI en hij en zijn collega's duiken in de levens van Dabney en Berkshire, op zoek naar een verband dat niet lijkt te bestaan. Wat ze wel vinden, zijn geheimen die hen leiden naar een op handen zijnde aanslag - een die Decker en zijn team midden in de vuurlinie plaatst... 

Baldacci levert met 'Het motief' opnieuw vakwerk af. Een nagelbijtend spannende thriller die je niet eerder weglegt voordat je 'm verslonden hebt!

'Een van de betere Baldacci’s van de laatste jaren: een lekker voortvarend geschreven, vakkundige thriller.'
Vrij Nederland


Product Informatie

Auteur

David Baldacci

Taal

Nederlands

Uitgever

Bruna Uitgevers B.V., A.W.

ISBN

9789400507555

Productsoort

Boek

Reeksnaam

Amos Decker

Deel van reeks

3

Categorie

Thriller , Spannend het najaar in , De beste thrillers van dit moment , Vaderdag toppers , De beste thrillers van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

mei 2017

Pagina's

400

Formaat

235 x 34 x 34 mm

Vertaler

Jolanda te Lindert

Beoordelingen

‘Het motief’- David Baldacci4 / 5

Het motief

Walter Dabney, getrouwd en vader van vier dochters, heeft een goed lopend bedrijf en een leven waar men jaloers op kan zijn. Maar dan gebeurt er iets en schiet hij op klaarlichte dag op de stoep van het hoofdkantoor van de FBI in Washington DC de lerares Anne Berkshire dood neer. Vervolgens pleegt hij zelfmoord.

Amos Decker is een van de getuigen en verbijsterd als hij is stort hij zich op dit onderzoek. Amos maakt deel uit van een speciale eenheid binnen de FBI en met zijn collega’s graven ze in de levens van Dabney en Berkshire. Hoe verder het onderzoek vordert, hoe meer lijkt er geen enkel verband tussen hen te bestaan. Wat ze wel vinden is informatie over een op handen zijnde aanslag. Dit maakt dat er een heftige dynamiek rondom Decker en zijn team ontstaat.

De cover is in de stijl van de twee eerdere delen met uitzondering van een opvallende rode achtergrond.

In “De geheugenman”, het eerste deel, maakten we al kennis met Amos en leerden we hem kennen als iemand met een perfect geheugen.

Amos is als enige van deze speciale eenheid overigens geen echte FBI-agent wat heel bijzonder is. Wat in ”Het motief” goed naar voren komt is dat deze eenheid afhankelijk is van het uitmuntende geheugen van Amos.

Amos is een personage met een boerse uitstraling. De lompheid en het gebrek aan sociale vaardigheden stralen ervan af, maar toch kreeg ik sympathie voor hem, wat voornamelijk te wijten is aan zijn formidabele geheugen.

Het verhaal zit - zoals we gewend zijn van Baldacci - vol wendingen die je niet ziet aankomen, wat het dus spannend maakt. Opgeteld bij een sterk in elkaar stekend plot, al is het soms wat vergezocht, word je als lezer scherp gehouden. Gedurende het onderzoek krijg je door de vlotte schrijfstijl het gevoel dat je een onderdeel van het team uitmaakt.

Desondanks begint het geheugen van Amos in “Het motief” scheurtjes te vertonen en dat maakt Amos een tikkeltje menselijker.

Om voor jezelf het totale plaatje rond Amos Decker compleet te maken is het mijn advies om eerst de voorafgaande delen “De geheugenman” en “De laatste mijl” te lezen.

David Baldacci heeft met “Het motief” wederom een sterke thriller afgeleverd waar je als Baldacci-fan alleen maar blij van wordt.


3 / 5

Ook het derde deel is de moeite van het lezen zeker waard

De cover van Het motief is rustig door zowel zijn vormgeving als de donkerrode kleur en past goed in de serie door de eensgezinde vormgeving met de vakken die allemaal een ander perspectief op 1 plaatje geven. De vraag op de cover “zou jij een moord plegen om je familie te beschermen?” prikkelt de nieuwsgierigheid. Op de achterflap een inleiding in het verhaal wat aangevuld wordt met een fragment op de boekomslag, waardoor de lezer zeker geprikkeld word.
Ook in dit boek staat Amos Decker centraal, de man die niks kan vergeten. Baldacci laat de lezer wederom kennismaken met een nieuwe kant van Decker waarin ook zijn emoties meer zichtbaar worden en zijn zachte kant meer in beeld komt. Zeker in zijn relatie tot de soms twijfelende Alex Jamison.
Wederom heeft Baldacci een goed plot neergezet waarin niet alleen de lezer maar ook het team van Decker lange tijd wel puzzelstukjes heeft maar het de vraag is hoe alles in elkaar valt. Toch zijn er ditmaal, in tegenstelling tot de eerste 2 delen, wat meer voorspelbare dingen wat maakt dat Het motief toch een minder verrassend boek is dan Baldacci soms weet af te leveren.
Wat wel goed gelukt is, is het inbouwen van spannende momenten versus de rust in het verhaal. De cliffhangers maken dat je verder wil lezen en dat je blijft puzzelen wat nu het motief is geweest voor de acties van Walter Dabney. Ook al kan Het motief niet tippen aan eerdere delen De geheugenman en De laatste mijl toch is het zeker de moeite waard om Amos Decker te blijven volgen


4 / 5

Weer een sterk plotgedreven avontuur van Baldacci

[RECENSIE] Het motief van David Baldacci

Oorspronkelijke titel: The Fix
ISBN: 9789400507555
Uitgeverij: A.W. Bruna
Pagina’s: 396
Aantal sterren: 4,0

De Amerikaanse auteur David Baldacci beschikt niet alleen over een zeldzaam schrijftalent maar weet ook zorgvuldig in te schatten wanneer series en de daarbij behorende hoofdpersonages over hun hoogtepunt dreigen te geraken. Voorbeelden daarvan zijn de series met De Camel Club, Vega Jane, Will Robie, John Puller en King & Maxwell. Sommige zijn in ruste, van andere verschijnt nu en dan nog wel een nieuw avontuur. Op dit moment is de serie rond Amos Decker, alias de geheugenman, de protagonist waar het om draait. Het motief is het derde deel dat vooraf is gegaan door De laatste mijl en De geheugenman.

Na een fatale klap op zijn hoofd, lijdt de oud-rechercheur uit Ohio, Amos Decker aan synesthesie en hyperthymesia. In goed Nederlands betekent dit dat hij ongewild alles wat gebeurt permanent in zijn geheugen opslaat. Heel ongemakkelijk maar voor zijn funtie bij de FBI kan het weleens voordelen opleveren.
Walter Dabney heeft een bloeiend bedrijf dat voor veel overheidsdiensten werkzaam is maar daarnaast heeft hij ook een tumor die niet behandelbaar is. Amos Decker loopt toevallig in zijn buurt als Dabney in de onmiddellijke omgeving van het J.Edgar Hoover-gebouw dat dienst doet als FBI-hoofkwartier, zijn wapen tevoorschijn haalt, eerst een vrouw die voor hem loopt, neerschiet en daarna zichzelf met een schot van het leven beroofd.

Een snel ingesteld onderzoek leert dat de dode vrouw Anne Berkshire is, een docente die op invalsbasis werkzaam is en als vrijwilligster in een hospies zieke kinderen helpt. Drie belangrijke vragen die boven de beide doden blijven hangen zijn; waarom moest Berkshire dood, waarom pleegt Dabney zelfmoord en waarom op die plaats?
Decker blijft met nog meer onbeantwoorde vragen achter en geassisteerd door zijn vriendin Alex Jamison, gaat hij op zoek naar de antwoorden.

Het motief ontwikkelt zich snel tot een verhaal dat vol zit met interessante en verrassende plotwendingen. Kleine aanwijzigingen en ogenschijnlijk nietszeggend lijkende sporen suggereren dat de ingeslagen weg naar een oplossing niet de juiste blijkt te zijn. Met heel kleine stapjes ontvouwt zich een beeld dat van lokaal naar regionaal en zelfs mondiaal verandert. Niets is wat het lijkt en naast verbazing treedt bij Decker ook bewondering op voor de wijze waarop de organisatie van het duivelse plan uiteindelijk heeft plaatsgevonden.

De verwachtingen van de lezers van Baldacci zijn altijd hooggespannen en zijn uitermate grote kennis van de wereldpolitiek en de Amerikaanse wetgeving zijn voldoende bagage om inhoudelijk sterke verhalen neer te zetten. Het motief is niet anders en voldoet daar ook weer volledig aan. Zelfs de evolutie van Decker wordt ter hand genomen want zijn onfeilbaar geheugen blijkt enigszins aan kwaliteit in te boeten. Al met al een heerlijk verhaal van een topauteur die uitermate goed weet dat protagonisten in series niet het eeuwige leven hebben.

Eindoordeel: 4,00 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 5 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren


5 / 5

Baldacci trekt je aan als een magneet ....

Hij is bij machte om mij mee te sleuren in de geheimzinnige wereld van de Amerikaanse overheidsdiensten die de wet proberen te handhaven. Vaak komt zowat het hele alfabet aan diensten voorbij die allemaal hun eigen taken hebben. Om maar een paar te noemen; FBI – CIA – DIA – DHS – DEA – NSA en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze werken allemaal op hun eigen vakgebied aan de veiligheid maar worden ook vaak gedwongen om samen te werken. En aan het hoofd staat natuurlijk de President van de Verenigde Staten.
Ik vind dit allemaal ontiegelijk intrigerend en kan me dan ook mateloos verheugen op zijn nieuwe werk.
Het motief is er eentje in de Amos Decker-serie (ook apart te lezen hoor, maar zou zonde zijn ;-))

Amos Decker – oftewel – De geheugenman (deel 1 in de serie)
Sinds hij bij een footballwedstrijd een harde klap tegen zijn hoofd kreeg, heeft politierechercheur Amos Decker een perfect geheugen ontwikkeld. Daarbij heeft hij het zware verlies van zijn vrouw, dochtertje en zwager in feite nog steeds niet verwerkt en zal dit door zijn perfect geheugen dus ook never nooit niet meer kunnen.
In deel 2 in de serie – De laatste mijl – leerden we zijn speciale coldcaseteam al beter kennen en de innemende ter dood veroordeelde Melvin Mars – die de dood nog even liet wachten ;-)

In Het motief zijn ze weer allemaal present als het onderzoek, een nieuw i.p.v. de coldcases, naar de hoe – waarom – en hoezo-vragen over de vage actie van Walter Dabney om Anne Berkshire dood te schieten en daarna zichzelf nader moet worden bekeken. Amos ziet het gebeuren en raakt dan ook verwikkeld in de zaak die van vragen aan elkaar hangt. De connectie tussen de twee doden, hun mysterieuze verleden. De familie van Walter en het ontbreken van enig verleden, laat staan het vinden van familie, van Anne Berkshire.
Het lijkt alsof ze van het kastje naar de muur lopen tot ineens de DIA op de stoep staat en zich met het onderzoek begint te bemoeien. Dat lijkt de zaak alleen maar gecompliceerder te maken.

Amos betrekt intussen met collega Alex de bovenste etage van een flatgebouw dat gekocht is door Melvin Mars. Als tegenprestatie moeten de twee daar dan wel de boel een beetje managen en een oogje in het zeil houden in de duistere buurt waar de flat staat. Ook daar gaat niet alles van een leien dakje!
Aanrader dus weer!

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Het motief
Het motief
David Baldacci
Paperback  400 paginas
2099