Hulp nodig? Ga naar de klantenservice | winkels
Jacob besluit lief te hebben, Catalin Dorian Florescu

Jacob besluit lief te hebben

Catalin Dorian Florescu - Meer boeken van deze auteur

augustus 2012 330 pagina's meer info

Gebonden

  • Niet op voorraad

Samenvatting: Jacob besluit lief te hebben (zoals op de achterkaft)

In zijn nieuwe grote roman vertelt Catalin Dorian Florescu het avontuurlijke levensverhaal van Jacob Obertin, een jonge man uit het dorpje Triebswetter in een Roemeens gewest. Het is een verhaal over liefde en vriendschap, vlucht en verraad, en over hoe het vermogen van mensen om lief te hebben hun redding kan zijn. Jacobs verhaal dat zich afspeelt tussen eind jaren twintig en begin jaren vijftig breidt zich uit tot een familie-epos dat met compacte, kleurrijke beelden verhaalt over het lot van de familie Obertin van de afgelopen eeuwen, te beginnen met de Dertigjarige oorlog in Lotharingen. Jacobs voorouders wilden hun geluk elders beproeven en een stukje land bezitten en waren net als vele duizenden anderen op zoek naar een beter leven op weg gegaan, een in die tijd levensgevaarlijke onderneming. Ook Jacob wordt geconfronteerd met de strijd om macht en bezit, hij wordt door zijn eigen vader verraden en verliest zijn eerste liefde. Maar altijd zijn er weer mensen die hem helpen om de wisselvalligheden van de geschiedenis dictaturen, deportaties met hun groteske, catastrofale gevolgen te overleven en een nieuw vertrek te wagen. Jacob besluit lief te hebben biedt een adembenemende verdichting van de Europese geschiedenis en het beeld van een wereld die niet tot rust is gekomen. fragment `Hoe heet je? vroeg Neper na een tijdje. `Jakob. `En verder? `Gewoon Jakob. `Iedereen heeft een achternaam. `Ik niet. Jakob is voldoende. `Maar ... Alsof hem iets belangrijks te binnen schoot, sprong Jakob op, pakte zijn jas en haalde er een krantenpagina uit tevoorschijn. Hij vouwde hem open, legde hem voor de apotheker neer en streek hem glad. `Ken je deze vrouw? De apotheker keek er even naar en barstte toen in lachen uit. `Ken je haar? vroeg Jakob, nu wat nadrukkelijker. `Of ik haar ken? Dat is Elsa Obertin. Iedereen kent haar, van hier tot Temesvar en verder. Wij noemen haar de Amerikaanse . Als je gisteren was meegegaan, had je haar kunnen ontmoeten. Het was namelijk haar boerderij die is afgebrand. Jakob kromp ineen. `Haar boerderij? Afgebrand? vroeg hij. `Ben je hier voor haar? Jakob antwoordde niet meteen, het leek alsof hij ergens anders mee bezig was en hij zat lang te peinzen. `Betekent dat dat ze helemaal niets meer heeft? vroeg hij toen. `Zo zou ik het niet willen zeggen. Ze heeft nog genoeg. Maar waarom ben je zo geïnteresseerd in Elsa? Jakob stopte de krantenpagina terug in zijn zak en keek om zich heen, alsof hij iets zocht. Toen Neper geen antwoord meer verwachtte, zei hij: `Omdat ik met haar ga trouwen. Heb je schone kleren en een scheermes voor me, broeder?

Beoordelingen

17-10-2012

Dit verhaal gaat over het leven van Jacob Obertin en begint eind jaren twintig van de vorige eeuw. Zijn voorouders trokken weg uit Lotharingen tijdens de Dertigjarige oorlog in een poging een beter bestaan op te bouwen. Tegen deze achtergrond wordt de woelige geschiedenis zichtbaar met alle gevolgen van dien voor de ´gewone man´.
De stijl van deze schrijver is heel beeldend, de grauwheid, de kou, de ellende grijpen je regelmatig bij de keel. De mensen hebben een keihard bestaan waarin maar weinig ruimte is voor liefde. Jacob verliest zijn eerste liefde. En hij wordt op een ongelooflijk wrede manier verraden door zijn machtswellustige vader.
Maar te midden van alle gruwel zijn er toch kleine, glinsterende brokjes vriendschap, hulp en liefde te vinden. Voor wie het zien wilt tenminste.

18-10-2012

Dit boek vertelt de familiegeschiedenis van Jacob. Zijn voorouders zijn vanuit Lotharingen naar Zwabenland getrokken om een nieuw bestaan op te bouwen en hebben het zwaar te verduren gehad van het lot en de seizoenen.
Het boek heeft een mooi thema, de onverwoestbaarheid van de liefde en de overlevingsdrang die mensen hebben. De manier waarop het geschreven is, is mooi en beeldend. Naar mijn smaak wisselt de schrijver echter te veel tussen verschillende tijdsperioden en worden deze niet goed ingeleid. Het is leuk dat de schrijver probeert om de geschiedenis van Jacob’s familie te beschrijven en deze tot inspiratie voor Jacob en de dorpelingen te laten gelden. Maar het is soms ook wat vermoeiend. Extra hoofdstukken en witregels hadden het boek leesbaarder gemaakt.

Schrijf een recensie en maak kans op een bruna cadeaukaart
(Om de betrouwbaarheid te vergroten vragen wij u eerst in te loggen)

Productinformatie

Auteur
Catalin Dorian Florescu
Uitgever
Bruna Uitgevers, A.W.
ISBN
9789056724207
ISBN10
9056724207
Bindwijze
Gebonden
Productsoort
boek
Categorie
Vertaalde literatuur
Leeftijd
Volwassenen
Verschijningsdatum
augustus 2012
Aantal pagina's
330
Formaat
223 x 149 x 32 mm.
Taal
Nederlands
Annotatie
Rugtitel: Jacob besluit lief te hebben