Hulp nodig? Ga naar de klantenservice | winkels
Zwerfkind, Ingeborg Jacobs

Zwerfkind

Ingeborg Jacobs - Meer boeken van deze auteur

maart 2011 319 pagina's meer info

Paperback

  • Niet op voorraad

Samenvatting: Zwerfkind (zoals op de achterkaft)

Een meisje van zeven zoekt jarenlang naar haar familie.

Oost-Pruisen, 1945. Liesabeth Otto is zeven jaar als haar moeder overlijdt. Samen met haar oudere zus en broer probeert ze te overleven en Liesabeth wordt er dagelijks op uitgestuurd om te bedelen. Op een dag krijgt de buurvrouw haar zover om mee te gaan op de paardenkar naar de stad: daar kan ze de winterjas van haar zus verkopen en zo snel aan eten komen. Maar eenmaal in de stad pakt de vrouw de jas af en laat Liesabeth alleen op het station achter. Ze weet zich geen raad. Ze kent de weg niet, en ze weet ook dat als ze niet snel thuiskomt met eten, haar zus niet lang meer zal leven. Uiteindelijk springt Liesabeth op een goederentrein in de hoop dat deze de goede kant opgaat. Ze zal nooit meer thuiskomen

Beoordelingen

14-03-2011

Ik lees met verbijstering over de zwerftocht van een menselijk wezen,
Het is hongerig, vecht tegen kou, zoekt onderdak, is gekleed in lompen, het vlucht.
Het is een kind, amper 8 jaar, een meisje, ze heet Liesabeth Otto en is alleen.
Ze is een bedelkind, een zwerfkind.
Het is 1945 in Oost-Pruisen en Litouwen.

Zwerfkind is een aangrijpende, goed gedocumenteerd, pijnlijk verhaal over een vrouw die haar hele leven de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog mee heeft moeten dragen.
Zij werd geteisterd door zware arbeid in de Goelag, onwetendheid, verkrachting, mishandeling en leed honger. Ze werd een slachtoffer van de omstandigheden in de Sovjet Unie onder het Communisme.
Haar geschiedenis geeft een zeer duidelijk en uitgebreid beeld van de Russische samenleving na Wereldoorlog2:
De openlijke vijandschap naar mensen met een Duitse nationaliteit, de onmogelijkheid om als voormalige gevangene in de Goelag een bestaan op te bouwen, en de reden waarom Liesabeth ervoor heeft gekozen om een licht vergrijp te plegen waardoor ze opnieuw naar de Goelag werd gestuurd.

De roman Zwerfkind wordt door schrijfster Ingeborg Jacobs uitgebreid voorzien van achtergrondinformatie.
Regelmatig vertelt ze over de situatie in een bepaald gebied of geeft een goede beschrijving van historische feiten.
Om haar woorden kracht bij te zetten zijn veel uitdrukkingen of aanduidingen in originele taal geschreven en cursief gedrukt.
De persoonlijke benadering van Ingeborg Jacobs komt tot uiting in haar schrijfwijze door de enigszins kinderlijke manier waarop ze Liesabeth Otto haar verhaal zelf laat vertellen.
Opvallend is de zelfkritiek die zowel door Liesabeth als door schrijfster Ingeborg Jacobs wordt geuit. Ze voelen zich allebei schuldig:
Ingeborg Jacobs omdat ze het leven van Liesabeth heeft willen samenvatten en Liesabeth omdat het haar confronteerde met haar schrijnend verleden waardoor ze niet altijd liefdevol kon omgaan met vooral haar dochter Elena.

Zwerfkind is een weergave over het leven van een van de Wolfskinder zoals ze in Duitsland genoemd worden.
Het is een interessante en emotionele geschiedenis die door de ongelukkige levensloop van één kind bekendheid krijgt.

19-03-2011

Een indrukwekkend verhaal van de miserie van mensen, in casu het typevoorbeeld van het onschuldig schepsel dat de gewelddadigheden van de wereld moet ondergaan. We bevinden ons in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in het verwoeste Duistland. Liesabeth heeft al na dit geweld nog een bijzonder zware gebeurtenis te verwerken, namelijk het overlijden van haar moeder. Hierdoor komt zij in een precaire situatie terecht, waarbij zij voor zichzelf en haar zus moet zorgen. Dit is niet eenvoudig, en enkel bedelen kan worden aangewend. Maar wanneer ze door een vals voorwendsel terecht komt in de stad, en ze door een gewetenloze buurvrouw wordt achtergelaten, wordt haar leven een nachtmerrie, waardoor haar eigen leven en dat van haar zuster grondig zal veranderen. Ze kent niet meer de weg naar huis, en dit meisje, amper zeven zal aan een levenslange zwerftocht beginnen naar haar familie. Dit boek brengt een bijzonder verschrikkelijk verhaal, dat tevens ook een sfeervol beeld geeft van het Duitsland na de oorlog en de manier waarop mensen met mekaar omgingen. Een verhaal dat zo de basis van een roman zou kunnen zijn, en een gruwelijkheid weet te vertalen dat wel degelijk aangrijpend is. Goed geschreven en een hommage aan een leven dat verwoest werd door de hebzucht van anderen en de verschrikkelijke situatie van de wereld op dat moment. Of hoe je best niet op de verkeerde moment op de verkeerde plaats kan zijn.

26-04-2011

Zwerfkind is het aangrijpende verhaal van een amper 8 jarig meisje dat vanaf eind 1945 jarenlang in haar eentje door de bossen van Oost-Pruisen en Rusland zwerft en dat weet te overleven.
Liesabeth komt terecht in de bossen waar ze een paar jaar rondzwerft en soms kan ze slapen in de stal van een boerderij,ook leeft ze tijden in het bos in haar zelfgebouwde hut.
Daar krijgt ze een wolvin als buur ,Liesabeth weet inmiddels dat kinderen zoals zij ‘wolvenkinderen’ genoemd worden.
Soms steelt ze eten om te overleven, en daardoor komt ze als puber terecht in een kinderkamp ten oosten van Moskou,maar hier heeft ze in ieder geval een dak boven haar hoofd en te eten
Later komt ze weer in een gevangenkamp terecht wéér na het stelen van eten,maar ook dat overleeft ze, ondanks alle verschrikkingen.

Het boek is geschreven door Ingeborg Jacobs, die een documantaire wilde maken over Duitsers die na de oorlog in de Sovjetunie zijn gebleven. Ze reist met Liesbeth door haar verleden, wat Liesbeth erg zwaar valt.
Het is het ware verhaal van Liesabeth Otto.

Wat Liesabeth allemaal meemaakt is haast niet te geloven,wat kan een mens toch veel meemaken en dan al vanaf zo’n jonge leeftijd.

Schrijf een recensie en maak kans op een bruna cadeaukaart
(Om de betrouwbaarheid te vergroten vragen wij u eerst in te loggen)

Productinformatie

Auteur
Ingeborg Jacobs
Uitgever
de Kern
ISBN
9789032515126
ISBN10
9032515128
Bindwijze
Paperback
Productsoort
boek
Categorie
Literaire non-fictie
Leeftijd
Volwassenen
Verschijningsdatum
maart 2011
Aantal pagina's
319
Formaat
215 x 140 x 29 mm.
Taal
Nederlands
Annotatie
Rugtitel: Zwerfkind