De Daf van mijn vader Paperback

De Daf van mijn vader
 

Samenvatting

In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder...Meer De Daf van mijn vader Lees meer

Product Informatie

Auteur

Thomas Vaessens

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045035987

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

272

Formaat

210 x 20 x 20 mm

Samenvatting

In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder...Meer De Daf van mijn vader Lees meer

Paperback
272 pagina's
€ 19 99
eBook € 9,99

Bekijk alles van Thomas Vaessens
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder noemenswaardige industriële traditie, was er opeens dat Nederlandse autootje met het 'pientere pookje'. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Betaalbaar, bovendien. Een auto voor iedereen! De Daf is de Nederlandse variant van de iconische 2CV. Maar waren we er trots op? Nou nee. Een 'truttenschudder', zo werd de auto spottend genoemd. Het merendeel van de nog rijdende exemplaren is in de jaren tachtig aan gort gereden in de achteruitrijraces van de TROS. Thomas Vaessens werpt nieuwe perspectieven op de zo vaak geïdealiseerde 'sixties'. Het is het verhaal van Nederlandse ondernemingszin, van de gewone man die zich opeens een auto kon veroorloven, van de mijnwerker die verdween uit Limburg en vervangen werd door fabrieksarbeiders uit Marokko. Het verhaal ook van de onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.


Product Informatie

Auteur

Thomas Vaessens

Taal

Nederlands

Uitgever

Atlas Contact

ISBN

9789045035987

Productsoort

Boek

Categorie

Geschiedenis

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2018

Pagina's

272

Formaat

210 x 20 x 20 mm

Beoordelingen

‘De Daf van mijn vader’- Thomas Vaessens4 / 5

daf story

titel De daf van mijn vader
auteur Thomas Vaessens
uitgifte maart 2018
uitgeverij Atlas contact
ISBN 9789045035987
pagina s 271

Al in 1928 starten de broers van Doorne een bedrijf wat zich specialiseerde in aanhangwagens en later ook vrachtwagens. Echter tussen 1958 en 1976 produceerde Van Doorne's Automobiel Fabriek de zo bekende DAF. Een icoon in de modernisering van de Nederlandse samenleving. Toch werd deze auto door velen gezien als een bejaardenauto of ook wel truttenschudder genoemd. De broers Hub en Wim maakten hun droom waar. Een kleine zuinige personen auto op de markt brengen die de strijd aan moest gaan met de 2cv, vw kever, renault 4 en Fiat 600. De razendsnelle veranderingen en modernisering in de jaren zestig kon DAF echter niet bijhouden. De DAF was wel betaalbaar waardoor ook de gewone man er een aan kon schaffen . De DAF 66 werd gelanceerd als makkelijk hanteerbare auto waarin schakelen niet nodig was. De consument zag dat echter als damesauto en mannen toonden dan ook weinig interesse. De DAF reclame werd daarom uitsluitend gemaakt met mannen achter het stuur, er waren in die tijd nog maar weinig dames met een rijbewijs.Pas later werd er ook reclame gemaakt met vrouwen in hun DAF, alles naar Amerikaanse voorbeelden. In 1959 deed van Doorne met de DAF 600 een gooi naar de Amerikaanse markt, dit mislukte echter door de strenge import regels.
In 1968 opent DAF een fabriek in Limburg. Na de mijnsluitingen wilde DAF er werkgelegenheid bieden. Maar werken in de mijn of in een auto fabriek is heel wat anders. Het kwam er dan ook op neer dat de voormalige mijnwerkers veelal niet aan de slag gingen bij DAF en hiervoor in de plaats werden er gastarbeiders aangetrokken.
In 1980 ging de productie van DAF over in de handen van Volvo. Deze wilde de DAF lijn niet voortzetten met als gevolg dat de DAF inmiddels nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen is. Op dit moment bezitten de verhuurbedrijven de meeste nog over gebleven DAFjes die nu zeer gewild zijn als trouwauto.
Auteur Thomas Vaessens heeft met dit boek een beeld geschetst van DAF en de broers van Doorne door de jaren heen. Een goed geschreven boek met heel veel feiten en weetjes. Geillustreerd met mooie foto's. Maar ook het verhaal over de auteur zelf die in zijn jeugd opgroeide met de DAF van zijn vader.

Thomas Vaessens is hoogleraar Nederlandse letterkunde. Hij publiceerde verschillende boeken onder meer over modernisme, postmoderne poezie en geschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur.
Met dank aan uitgeverij atlas contact die dit boek beschikbaar stelde aan mij om te recenseren.
Recensent Wilma Kuijntjes


4 / 5

Is Daf nu werkelijk zo maf?

‘Iedere maf rijdt in een Daf’ was een veelgehoorde kreet in de jaren ’70. We verkneukelden ons bij het zien van het duffe autootje en vooral als dat vooroordeel werd bevestigd bij het zien van een pindakaasbruin exemplaar, bestuurd door een oude dame met handschoentjes of bejaarde opa met hoed.
In De Daf van mijn vader neemt Thomas Vaessens je mee op reis met Daf, waarin bovengenoemd oordeel veelvuldig de revue passeert. Vaessens zet dit af tegen de tijdsgeest waarin de auto door de broers Van Doorne werd ontwikkeld. De introductie al voor de roerige jaren ’60, de wijze waarop de auto werd gepresenteerd, de verhuizing van de fabriek naar Born en de komst van gastarbeiders in dit gebied leiden tot beslissingen over de auto die soms goed uitpakken, maar vaak het truttenimago verder bevestigen. Door de veranderende maatschappelijke invalshoeken af te zetten tegen de loopbaan van Daf, kom je tot de conclusie dat de wagen zich voor het zelfde geld had opgewerkt tot een hippe auto. Het heeft niet zo mogen zijn. Alle goedbedoelde (marketing)pogingen ten spijt bleef de auto het lachertje op de markt. Door de overname door Volvo is het merk als personenauto tenslotte van de markt verdwenen en de hilarische achteruitrijraces uit Te land, ter zee en in de lucht hebben een groot aantal van de fysieke, nog aanwezige autootjes letterlijk vernietigd. De roemloze aftocht van een Nederlands icoon is in De Daf van mijn vader op een heldere manier beschreven. Vaessens geeft een mooi beeld van het ontstaan van de ‘truttenbak’ in de periode dat onze maatschappij moderniseerde. Tegelijkertijd daalt het besef dat Daf het resultaat is van twee gedreven Brabantse broers, die worstelen met de vernieuwing van de maatschappij en er hun eigen interpretatie aan geven.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De Daf van mijn vader
De Daf van mijn vader
Thomas Vaessens
Paperback  272 paginas
1999