De geniale vriendin Paperback

De meeslepende geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap

De geniale vriendin
 

Samenvatting

Napels, jaren vijftig. Lila en Elena groeien samen op maar hun levens verlopen geheel verschillend. 'De geniale vriendin' vertelt de meeslepende geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Het eerste deel van Elena...Meer De geniale vriendin Lees meer

Product Informatie

Auteur

Elena Ferrante

Taal

Nederlands

Uitgever

Wereldbibliotheek

ISBN

9789028425088

Productsoort

Boek

Reeksnaam

De Napolitaanse romans

Deel van reeks

1

Categorie

Voordelig geprijsde boeken , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk , Vertaalde literatuur , De beste romans van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2013

Formaat

211 x 135 x 29 mm

Vertaler

Marieke van Laake

Samenvatting

Napels, jaren vijftig. Lila en Elena groeien samen op maar hun levens verlopen geheel verschillend. 'De geniale vriendin' vertelt de meeslepende geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Het eerste deel van Elena...Meer De geniale vriendin Lees meer

Paperback (2013)
€ 15 00
Paperback € 24,99
Gebonden € 47,00
eBook € 8,99
Dwarsligger € 15,00

Bekijk alles van Elena Ferrante
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. 'De geniale vriendin' is een meeslepend verhaal over een levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. 

'De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.'
De Groene Amsterdammer 

'Als ik Elena Ferrante lees, kan ik niet meer stoppen.'
The New Yorker 

'Zoveel beter dan goed. *****'
De Standaard 

'Een prachtig beschreven vriendschap.' 
VROUW 

'Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. ****' 
Leeuwarder Courant 

'Net zo heftig als een uitbarsting van de Vesuvius.' 
La Repubblica 

'Ferrante concentreert zich op een postzegel die ze uitvergroot tot wereldformaat. ****'
NRC Handelsblad 


Product Informatie

Auteur

Elena Ferrante

Taal

Nederlands

Uitgever

Wereldbibliotheek

ISBN

9789028425088

Productsoort

Boek

Reeksnaam

De Napolitaanse romans

Deel van reeks

1

Categorie

Voordelig geprijsde boeken , Voordelig geprijsde boeken voor 15,00 per stuk , Vertaalde literatuur , De beste romans van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

augustus 2013

Formaat

211 x 135 x 29 mm

Vertaler

Marieke van Laake

Beoordelingen

‘De geniale vriendin’- Elena Ferrante5 / 5

De geniale vriendin

Een goed verhaal over twee opgroeiende, met elkaar wedijverende vriendinnen in een volksbuurt van Napels.
Er komen veel namen in voor en het verdient aanbeveling deze aan het begin van het boek te raadplegen waar deze vermeld staan!


4 / 5

Recensie

De geniale vriendin is een mooi en pakkend verhaal over de vriendschap en rivaliteit tussen twee vriendinnen. Het verhaal is geschreven door Elena, een vrouw van in de zestig. Als zij van de zoon van Lila hoort dat Lila verdwenen is gaat zij op zoek naar herinneringen aan haar vriendin. Dan blijkt ze eigenlijk geen tastbare herinneringen aan de vriendschap te bezitten. Om de herinnering aan hun vriendschap levend te houden begint Elena de geschiedenis van hun vriendschap op te schrijven. Alles wat ze zich herinnert wordt in detail opgeschreven.

Het verhaal begint bij de zesjarige buurmeisjes Lila en Elena die in een arme volkswijk in Napels wonen en bij elkaar in de klas zitten. Na een tijd van verkenning ontstaat een vriendschap tussen de rustige en volgzame Elena en de onstuimige en opstandige Lila, die altijd plannen bedenkt en Elena daarin op sleeptouw neemt. Het boek is een mooie en uitgebreide beschrijving van de vriendschap van Lila en Elena die zich door de jaren heen ontwikkeld. Lila is strijdlustig en geeft niet toe aan haar traditionele vader en de maffiosi die in de stad heersen, terwijl Elena veel volgzamer en kalmer is. Lila en Elena groeien op in dezelfde buurt, maar krijgen andere kansen, Elena mag doorleren van haar ouders, terwijl de traditionele vader van Lila haar niet laat doorleren maar in de schoenmakerij opleidt. Ook in de liefde vergaat het ze heel verschillend, Lila is populair bij de rijke en machtige mannen, terwijl Elena veel afwachtender is.

Elena Ferrante werkt het verhaal gedetailleerd uit waardoor je meegevoerd wordt naar de naoorlogse arbeiderswijk in Napels. De vele karakters in het verhaal zijn sterk uitgewerkt, zodat de Napelse families helemaal tot leven komen. Het Italiaanse temperament komt duidelijk in het boek naar voren, wat het verhaal nog aantrekkelijker maakt om te lezen. Het verhaal eindigt, onverwachts in een cliffhanger, het verhaal over de vriendschap tussen Elena en Lila wordt vervolgd, ik ben heel benieuwd naar het volgende deel!


4 / 5

Recensie

Het boek ?de geniale vriendin? vertelt het verhaal van Lila en Elena, twee meisjes, die opgroeien in Napels van de jaren 50. In deze tijd was het zeer ongewoon dat meisjes gingen studeren. Elena mag, door tussenkomst van haar lerares Oliviero, doorleren maar de eigenlijk veel intelligentere Lila niet. Door veel boeken te lenen van de bibliotheek en door kennisoverdracht van Elena, lukt het Lila ?hoewel ze niet naar school gaat- om zich de leerstof eigen te maken. Het lukt haar zelfs zo goed, dat ze Elena bijles Latijn kan geven! Maar uiteindelijk komt Lila toch in de schoenmakerij van haar vader terecht en gaat ze samen met haar broer Nino de moeilijke strijd aan tegen haar vader, die niets wil weten van veranderingen en vooruitgang.
De geniale vriendin is een prettig leesbaar verhaal over vriendschap én rivaliteit tussen twee vriendinnen. Het boek leest makkelijk, is boeiend en soms confronterend. Een echte aanrader !


5 / 5

Recensie

5.
De Geniale Vriendin is geschreven door Elena Ferrante, een van de meest gelezen en toegejuichte Italiaanse schrijvers.

Het is een prachtig verhaal wat zich afspeelt in een arme wijk aan de rand van Napels in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Het boek gaat over de relatie tussen Elena en haar beste vriendin Lila, beiden opgegroeid in deze arme wijk. De twee kennen elkaar al vanaf de lagere school en proberen o.a. het hoofd boven water te houden in hun armoedige bestaan door te dromen over een mooie en goede toekomst, waarin ze beiden succesvol zullen zijn. Een van de dingen waarover ze dromen is het sluiten van een goed huwelijk, maar vooral het samen schrijven van een boek, waardoor ze allebei rijk en beroemd zullen worden. Het is het verhaal van een diepe, complexe vriendschap.

In het begin aanbidt Elena Lila, vanwege haar brutaliteit en slimheid en vanwege de potentie die ze heeft om veel te bereiken in haar leven. Ze motiveert Elena om hetzelfde te doen.

Later, wanneer Elena naar de middelbare school gaat en Lila door haar domme en kortzichtige vader thuisgehouden wordt, verschuiven de rollen en wordt Elena Lila?s briljante vriendin. Terwijl Elena kennis opdoet en intellectueel doorgroeit en de wereld in gaat , trouwt Lila als ze zestien is met een kruidenier en lijkt weg te zakken in het moeras van haar afkomst.

Dit boek ? het eerste deel van een trilogie ? is een prachtig verhaal van een complexe vriendschap, van loskomen uit het milieu van afkomst, van keuzes, van rivaliteit. Het is heel goed en heel sfeervol geschreven, met mooi uitgewerkte karakters en verhaallijnen.

Eenmaal in het boek begonnen werd ik meegezogen in het verhaal en in de levens van de hoofdpersonen, Lila en Elena en wilde ik steeds verder doorlezen. Het kostte me moeite om het boek af en toe weg te leggen.

Ik vind dit boek een echte aanrader en waardeer het met 5 sterren!

Ik heb het boek met heel veel genoege


3 / 5

Recensie

Dit is een boek dat vlot geschreven is en een mooi verhaal verteld. Toch wist het boek me niet helemaal te overtuigen. De karakters van Lila en Elena raakte me niet, ik vond het best leuk om over ze te lezen maar ging niet met ze meeleven . Het stoorde dat Elena wel heel erg veel via Lina leeft.
Het is niet dat het boek niet goed is, het leest rustig en ontspannen en is prettig geschreven. Maar je word niet het verhaal ingetrokken, het kost geen moeite om het boek weg te leggen.
Wat ik heel knap vond in het boek was hoe je de frustratie van Lia echt snapt, dat ze zoveel in zich heeft en zo knap is en er niets mee kan / mag doen. Ook vond ik het interesant om te lezen over een land en tijdperk met andere tradities en het schrijnende verschil tussen arm en rijk.
Het einde heeft me verbijsterd , dat was zo aprupt dat het leek alsof de laatste bladzijdes vergeten waren.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De geniale vriendin
De geniale vriendin
Elena Ferrante
Paperback
1500