De laatste getuige Paperback

De laatste getuige
 

Samenvatting

Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn...Meer De laatste getuige Lees meer

Product Informatie

Auteur

Frank Krake

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Achtbaan

ISBN

9789082476415

Productsoort

Boek

Categorie

Onze toptitels van 2018 , Historische biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

312

Formaat

231 x 150 x 29 mm

Samenvatting

Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn...Meer De laatste getuige Lees meer

Paperback
312 pagina's
€ 19 99

Bekijk alles van Frank Krake
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij opgesloten in Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme, bij Hamburg. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en wat hij op Kattenburg leerde. Neuengamme is het kamp waar de meeste niet-Joodse Nederlanders worden vermoord. Maar niet door het gebruik van gaskamers. In het hoofdkamp en de Aussenlager, de buitenkampen, is het motto: Vernichtung durch Arbeit - vernietiging door arbeid. Wim wordt tewerkgesteld in Husum, bij het onmenselijk zware graafcommando voor antitankgrachten in Noord-Duitsland. Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een gruwelijke tocht met zevenduizend medegevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona terecht, in de baai van Lübeck en op twee kilometer van de kust. De bevrijding is nabij. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. Drie daarvan, waaronder de Cap Arcona, worden vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val. Op wonderbaarlijke wijze weet Wim het inferno te ontvluchten. Totaal uitgeput bereikt hij de wal, aan de goede kant van de baai. Waldemar Nods, de vader van Sonny Boy, zit op hetzelfde schip. Ook hij weet te ontkomen, maar wordt op het strand alsnog door jongens van de Hitlerjugend vermoord. Wim heeft meer geluk. Met niet meer dan vierhonderd andere gevangenen overleeft hij één van de grootste scheepsrampen aller tijden. Op 94-jarige leeftijd is Wim de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Dat lukt hem mede met de hulp van zijn vrouw.Hij wordt niet zuur, cynisch en haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid. Nu vertelt hij ons eindelijk zijn hele verhaal, als laatste overlevende van drie kampen en een scheepsramp met vier keer zoveel slachtoffers als bij de Titanic. Als DE LAATSTE GETUIGE!


Product Informatie

Auteur

Frank Krake

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Achtbaan

ISBN

9789082476415

Productsoort

Boek

Categorie

Onze toptitels van 2018 , Historische biografieën

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2018

Pagina's

312

Formaat

231 x 150 x 29 mm

Beoordelingen

‘De laatste getuige’- Frank Krake



5 / 5

Aangrijpend het verhaal laat je niet meer los.

Mijn mening:
Het boek begint met een voorwoord van Sybrand van Haersma Buma fractievoorzitter CDA tweede kamer der Staten-Generaal.
En dan begint het verhaal van Wim Aloserij. Je volgt zijn leven voor, tijdens en na de oorlog. Wim neemt ons mee in zijn verhaal. Het is ongelooflijk dat dit allemaal echt gebeurd is. Het boek heeft mij vanaf het begin in zijn greep. Het is ijzingwekkend om te lezen wat Wim heeft meegemaakt en wat hij heeft moeten doorstaan. De gebeurtenissen in het kamp werden voelbaar. De gebeurtenissen zijn verschrikkelijk ze bezorgen je kippenvel. Soms had ik moeite om verder te lezen, zijn strijd om te overleven. Het verhaal van Wim heeft veel indruk op mij gemaakt. Je weet als lezer dat Wim de WOll heeft overleefd, maar je houdt je hart vast. Wim die de verschrikkingen van de oorlog overleefde, en ondanks alle gruwel niet opgaf. Zijn doorzettingsvermogen, moed en kracht, daar heb ik bewondering voor en respect. Wim heeft veel risico’s genomen, regelmatig gaat hij echt door het oog van de naald. Hij heeft een beschermengel op zijn schouder gehad. Wim zorgde dat hij niet week werd door herinneringen aan thuis of emoties. Wim zorgde dat ze hem niet geestelijk te pakken kregen, want dat was precies wat de Ss’ers wilden, hij waarschuwde ook anderen hiervoor. Ik heb respect voor Wim dat hij alsnog na zoveel jaar ons zijn verhaal vertelt.

De laatste getuige is geïllustreerd met foto’s en documenten van het waargebeurde verhaal van Wim Aloserij dat maakt het boek bijzonder, indrukwekkend.
Mijn complimenten aan de auteur Frank Krake. Frank heeft veel research gedaan, samen met Wim de historische plaatsen bezocht waar het verhaal zich afspeelt. De auteur beschrijft hoe Het leven was binnen de kampen en wat hem op de been hield.
De belevenissen van Wim bezorgen mij kippenvel en een traan, maar het is de waarheid. Het is echt gebeurd, dagen na het lezen maalt het nog door mijn hoofd. Dit verhaal zal ik dus ook nooit vergeten, het laat mij niet meer los. Dit boek zou iedereen moeten lezen. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden, een verhaal dat nooit meer mag gebeuren.

Ik geef De laatste getuige: 5 sterren



Lydia


5 / 5

de laatste getuige

Heel mooi boek zal hem zeker nog eens lezen herkende veel dingen die mijn opa ook mee gemaakt heeft
was heel aangrijpend
een aanrader om ook aan jonge lui te laten lezen dit mag nooit vergeten worden


5 / 5

Absolute must-read!

Wat een indrukwekkende man, wat een aangrijpend verhaal en wat een prachtig boek!
Dit boek is niet alleen het ongelofelijk bijzondere verhaal van Wim Aloserij, die drie concentratiekampen én een grote scheepsramp overleefde, maar zeker ook een prachtig vormgegeven tijdsdocument met beeld van een periode die nooit vergeten mag worden.
Kortom, dit boek is een absolute must-read!


5 / 5

Een indrukwekkend en aangrijpend verhaal

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift over succesvol merkmanagement in het MKB. Krake is een veelgevraagd spreker en staat wekelijks ergens in Nederland op de bühne. Hij heeft een fascinatie voor bijzondere verhalen uit de (hedendaagse) geschiedenis. Na een lezing over zijn vorige boek, Menthol (2016), raakte hij in gesprek met Wim Aloserij. De kennismaking kreeg grote gevolgen. Voor De laatste getuige interviewde Krake de hoofdpersoon, Wim Aloserij, tientallen keren en reisde hij met hem naar de historische plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Ook deed hij grondig archiefonderzoek naar de historische achtergrond van de gebeurtenissen waarop het boek is gebaseerd.

De laatste getuige vertelt het verhaal van een bijzonder mens, Wim Aloserij. Hij overleefde drie concentratiekampen en een grote scheepsramp. Als de laatste getuige vertelt hij ons op zijn vierennegentigste zijn verhaal.

Wim Aloserij groeide op in Amsterdam. Samen met zijn moeder, stiefvader, zusje en twee halfbroertjes woonde hij in een klein arbeidershuisje. Al op jonge leeftijd moet hij zich regelmatig verstoppen voor zijn dronken stiefvader die zijn halve loon verbrast aan de drank en zich uitleeft op Wim. Wanneer pa overlijdt moeten Wim en zijn zus Jo aan het werk om het gezin draaiende te houden. Wim krijgt een baantje als slagersknecht. Wanneer hij wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz vertrekt Wim naar Duitsland om te gaan werken in de oorlogsindustrie. Wim ontvlucht Duitsland na enige tijd en duikt onder in Nederland op het platteland. Dit gaat een tijd goed totdat ze hem betrappen en hij afgevoerd wordt naar Kamp Amersfoort. Vandaar wordt hij op transport gezet naar Duitsland met bestemming concentratiekamp Neuengamme en vandaar door naar buitenkamp Hussum. Een verschrikkelijke periode volgt van hard werken in onmenselijke toestanden. Wonder boven wonder weet Wim zich staande te houden en zo de kampen te overleven. Wanneer de bevrijding nabij is worden de kampgevangen overgebracht naar Lübeck waar ze ondergebracht worden op grote schepen. De schepen worden echter gebombardeerd en 7000 gevangenen komen om. Als een wonder overleeft Wim, als één van weinigen, de scheepsramp en weet hij het vasteland te bereiken in een roeibootje.

De laatste getuige is een indrukwekkend en aangrijpend verhaal, het kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Een boek dat je in één adem uitleest. Frank Krake heeft het verhaal van Wim Aloserij prachtig op papier gezet en geïllustreerd met veel foto’s uit die tijd. De schrijfstijl is vlot, beeldend en meeslepend. De foto’s brengen die verschrikkelijke tijd nog meer tot leven en geven een goed beeld van de situatie van Wim en al die andere gevangenen in de kampen. Een gruwelijk verhaal over ontberingen en verschrikkingen maar ook één vol moed en wilskracht, want die wilskracht laat Wim geen moment los. Hij is vast van plan om te overleven om thuis zijn verhaal te kunnen doen. Een knap staaltje werk van Frank Krake en tevens heel veel respect voor Wim Aloserij om dit alles nogmaals te beleven door zijn verhaal opnieuw te vertellen.

Bedankt Samenlezenisleuker, uitgeverij Achtbaan, Frank Krake en natuurlijk Wim Aloserij voor het recensie-exemplaar. Zonder Wim zou dit boek er niet geweest zijn. Het is een pareltje onder de boeken.


5 / 5

Indrukwekkend verhaal, prachtig opgeschreven!

“Doordat hij vaker een pan schoon moest maken spaarde hij een boterham uit, die hij dan weer kon ruilen.” Vindingrijk zijn, terwijl de dood je uit alle hoeken in de ogen kijkt. Wim Aloserij leer ik in het begin van het boek kennen als een bijdehand Amsterdams jochie uit Kattenburg die moet oppassen voor zijn stiefvader met losse handjes. Hij raakt verzeild in het ondenkbare: de Tweede Wereldoorlog. Wat mij vooral treft is om te lezen hoe Wim echt overleeft, zijn menselijkheid weet te behouden en in alle omstandigheden zijn lot in eigen handen neemt. Licht en helder beschreven, neemt De laatste getuige mij bij de hand en leest het bijna als een avonturenroman. Een gruwelijk avontuur althans, waarvan de belevenissen mij diep raken. Ongelooflijk krachtig en indrukwekkend dat Wim Aloserij dit heeft overleefd. Prachtig dat het op deze manier is opgeschreven. De mooie foto’s en plaatjes brengen het verhaal heel dichtbij, waardoor het nog meer binnenkomt.
















Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De laatste getuige
De laatste getuige
Frank Krake
Paperback  312 paginas
1999