De verloren familie Paperback

Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen...

De verloren familie
 

Samenvatting

De langverwachte nieuwe roman van de auteur van het familieportret. Een ontroerend, indrukwekkend verhaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor een overlever.Meer De verloren familie Lees meer

Product Informatie

Auteur

Jenna Blum

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022580196

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

368

Formaat

215 x 140 x 36 mm

Vertaler

Carolien Metaal

Samenvatting

De langverwachte nieuwe roman van de auteur van het familieportret. Een ontroerend, indrukwekkend verhaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor een overlever.Meer De verloren familie Lees meer

Paperback
368 pagina's
€ 19 99
eBook € 11,99

Bekijk alles van Jenna Blum
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


De Duits-joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten. Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarst wegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie... 

De pers over Het familieportret 

'Een verhaal dat u niet snel zult vergeten.' 
Libelle 

'Mooi geschreven verhaal over een bijzonder leven.' 
Noordhollands Dagblad 

'Een oorlogsverhaal om heel diep in te kruipen.' 
Glamour 

'Met Het familieportret heeft Jenna Blum een klein meesterwerk afgeleverd. Op briljante wijze weet zij de andere kant van de oorlog, die van de Duitse slachtoffers, tot in het kleinste detail uit te diepen.' 
8weekly


Product Informatie

Auteur

Jenna Blum

Taal

Nederlands

Uitgever

Boekerij

ISBN

9789022580196

Productsoort

Boek

Categorie

Vertaalde literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2017

Pagina's

368

Formaat

215 x 140 x 36 mm

Vertaler

Carolien Metaal

Beoordelingen

‘De verloren familie’- Jenna Blum3 / 5

een leven na de oorlog

Dit boek bestaat uit drie delen: het eerste deel wordt uit het perspectief van Peter bekeken en heeft plaats in de jaren zestig. In het tweede deel komt June aan bod en dat in de jaren zeventig en als laatste komt Elsbeth aan bod en haar verhaal heeft plaats in de jaren tachtig. Het mooie hieraan is dat je van ieder decennium een mooi en typerend beeld krijgt; zo heb je de gewoonten die er waren, de muziek, de mode en beroemdheden en de huidige problematiek.
Ik had een totaal ander boek verwacht, als je denkt dat dit een oorlogsroman is dan kom je bedrogen uit. Door Peters verleden zou je gedacht hebben dat er meer flashbacks aan bod zouden komen maar in dit verhaal wordt dat maar met mondjesmaat verteld en dan zijn het nog dingen die steeds worden herhaald. Dit boek is meer een roman over een gezin dat zich zo goed en zo kwaad als ze kunnen zich proberen te settelen en met elkaar te leven ondanks het verleden van Peter. Doordat elk personage een deel heeft in dit boek, kom je meer te weten hoe zij zich voelen en hoe ze over hun eigen leven denken en wat ze ervan verwachten. Dit gaat gepaard met goede en slechte verwachtingen van wat ze uiteindelijk willen. Ook hoe ze tegen over elkaar staan en wat hun teleurstellingen zijn. Voor mij kwam Peter heel goed uit de verf maar met June had ik geen connectie, misschien kwam dit ook door het grote leeftijdsverschil tussen haar en Peter en haar manier van leven. ‘Huisje, tuintje en boompje’ staat niet in haar woordenboek en ze wil meer van het leven. Wat me enorm stoorde bij haar personage was ook dat ze erop los rookte en dat dit op den duur als paginaopvulling overkwam. Ook Elsbeth komt aan bod en vanuit haar perspectief kun je lezen dat ze niet begrepen wordt, ze zit volop in de pubertijd en door het gebrek aan aandacht en liefde doet ze dingen die haar niet ten goede komen.
Dit boek gaat over een gezin dat veel problemen heeft omdat Peter niet in zijn ziel laat kijken. Het schetst een beeld hoe dit gezin verscheurd is door zijn verleden en geen onderlinge connectie heeft. 3 sterren


4 / 5

Tragische familieroman

De verloren familie is een prachtig geschreven roman over een moeizame familierelatie. De titel heeft een dubbele betekenis. De verloren familie betreft de vrouw en kinderen die Peter heeft verloren in de oorlog, maar in het naoorlogse Amerika dreigt Peter ook zijn huidige familie te verliezen.
Het boek is opgebouwd uit 3 delen, waarin Peter, Jane, zijn vrouw en Elsbeth, zijn dochter ieder een rol spelen. Alle drie hebben ze zo hun moeilijkheden waar de onderlinge relaties een belangrijke rol in spelen. De belangrijkste vraag in het boek is toch wel of ze de familie bijeen weten te houden of dat ieder zijn eigen weg moet gaan.
Jenna Blum weet weer op treffende wijze de relaties tussen de verschillende familieleden weer te geven. Dit op zo’n pakkende manier dat je voor ieder familielid wel een bepaalde sympathie ontwikkelt.


5 / 5

Hoe dieper de littekens zijn, des te minder kun je ze voelen

Dat de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen niet ophield wordt door schrijfster Jenna Blum goed opgetekend. De Joodse Peter Rashkin heeft als enige van zijn familie de Shoah overleeft. Hij moet verder leven met de wetenschap dat zijn vrouw Masha en hun twee dochters, de tweeling Vivi en Gigi, op gruwelijke wijze slachtoffers zijn geworden van Nazi-Duitsland.
Als overlevende probeert hij in New York het leven weer op te pakken. Hij leert de niet-Joodse June kennen in zijn eigen New Yorks restaurant Masha en trouwt opnieuw. Hun huwelijk wordt bekroond met een dochter, Elsbeth. Hoe graag Peter Rashkin het dagelijks leven ook op wil pakken, lijkt het met het verstrijken van de tijd alsmaar moeilijker te worden. Hij kan en wil de herinnering aan zijn eerste gezin niet loslaten; sterker nog: de gedachtes aan zijn eerste gezin lijken alsmaar sterker te worden waardoor hij zich lijkt te isoleren van zijn tweede gezin met alle gevolgen van dien.
De schrijfster Jenna Blum heeft veel oog voor details; hierdoor is het voor ons als lezer niet moeilijk om de New Yorkse leefwereld van Peter Rashkin en zijn tweede gezin binnen te komen. Het verhaal en de schrijfstijl van het boek bindt en boeit ons -als lezers- al snel. Het verhaal zelf bestaat uit drie delen; vanuit de hoofdpersonages gaat deel 1 over Peter (1965) hoe hij letterlijk maar ook figuurlijke diepe littekens opliep in Nazi-Duitsland. Het tweede deel 2 gaat over zijn tweede vrouw June (1975), waarbij de impact van de littekens van haar man bij haar centraal staan en ten slotte gaat het laatste deel over hun dochter Elsbeth (1985) waarbij de gevolgen van de gezinsproblemen voor haarzelf centraal staan. Hierdoor wordt psychische druk van de Shoah zichtbaar bij Peter maar ook voor zijn partner June en hun dochter. Het resultaat is een boeiende inkijk in het leven van eerste- en tweede-generatie oorlogsslachtoffers en hun 'eenzame onderlinge verbondenheid in strijd' met hun verleden en het heden. Jenna Blum heeft een erg aangrijpend verhaal opgetekend en laat de lezers kennismaken met de gevolgen van oorlogsmisdaden die tot vier generaties grote impact hebben op hun dagelijkse levens.
Als bonus voor de lezer laat Jenna Blum goed de doorontwikkeling van de mooie stad New York zien doordat de drie boekdelen de jaren 1965, 1975 en 1985 beschrijven.
Het is een goed geschreven boek en het lezen ervan was een buitengewone ervaring die ik niet snel meer zal vergeten. Een zin uit het boek over lichamelijke maar ook over emotionele littekens vond ik het meest treffend: "hoe dieper de littekens zijn, des te minder kun je ze voelen".


3 / 5

De nasleep van de oorlog op de volgende generatie

Peter heeft in de tweede wereldoorlog zijn vrouw en kinderen op een verschrikkelijke manier verloren. dit heeft hem getekend voor het leven. wonder boven wonder heeft hij in amerika een "nieuw" bestaan kunnen opbouwen maar zijn verleden weegt hem erg zwaar.
het boek is een mooi boek over een familie geschiedenis, over peter, zijn vrouw june, zijn dochter Elsbeth en natuurlijk over zijn verloren familie Mascha en de tweeling.
Het boek begint bij peter en zijn geschiedenis, het 2e gedeelte gaat over June en hoe zij het leven met peter en zijn trauma ervaart. en het derde deel is voor Elsbeth. als dochter van een man met een oorlogstrauma die er nog steeds zichtbaar onder lijdt en er met geen mogelijkheid over wil praten, een moeder die daar op haar manier ook in mee lijdt in dit verdriet en ook haar eigen frustraties heeft. Natuurlijk heeft ook dit impact op Elsbeth.

het boek brengt je in eerste instantie op een verkeerd been. ikzelf ben geen fan van oorlogsboeken en zag op tegen het zware leed van de oorlog.
maar dit boek is meer een mooi verhaal, een familiegeschiedenis, over de impact en nasleep van de vreselijke oorlog en het verdriet van een man en zo ook op zijn gezin. de oorlog mag dan wel over zijn maar laat zijn sporen zeker na, generatie na generatie


4 / 5

De Verloren Familie

Het verhaal gaat over een man die de Nazi-kampen overleefde in Duitsland en emigreerde naar de Verenigde Staten. Het boek bestaat uit 3 delen, die zich telkens in een ander decennium afspelen en ze worden telkens verteld uit een ander oogpunt. Het eerste deel vanuit het oogpunt van Peter, de hoofdrolspeler; het tweede deel vanuit het standpunt van June, zijn echtgenote en het derde deel vanuit het standpunt van hun dochter Elsbeth.
Dit vormt telkens een volledig andere invalshoek, en biedt een verrassende kijk over hoe het verleden van Peter toch een grote invloed heeft op het latere leven van zowel Peter, June als Elsbeth.
Ik vond het een heel mooi geschreven boek, maar als ik afging op de korte inhoud van het boek, had ik toch gedacht dat de herinneringen aan het leven in nazi-Duitsland en de kampen meer aan bod ging komen. Er wordt regelmatig over gesproken, maar nooit echt verteld wat zich daar allemaal afspeelde. Dit past dan wel weer in de beschrijving van het karakter van Peter, want hijzelf houdt zijn herinneringen liever voor zichzelf.
Het boek kon mij zeker bekoren, en ik kan het aan iedereen aanbevelen.


Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De verloren familie
De verloren familie
Jenna Blum
Paperback  368 paginas
1999