De zwarte spiegel Paperback

De zwarte spiegel
 

Samenvatting

De wereld van Frank Beumer bestaat uit vaste patronen, orde en regelmaat. Zijn leven is getekend door een extreem strenge, haast onmenselijke opvoeding. Onzichtbaar en in zichzelf gekeerd slijt hij als boekhouder zijn dagen, aan de...Meer De zwarte spiegel Lees meer

Product Informatie

Auteur

Robert Thomson

Taal

Nederlands

Uitgever

Booklight

ISBN

9789491472206

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2013

Pagina's

250

Formaat

220 x 150 x 20 mm

Samenvatting

De wereld van Frank Beumer bestaat uit vaste patronen, orde en regelmaat. Zijn leven is getekend door een extreem strenge, haast onmenselijke opvoeding. Onzichtbaar en in zichzelf gekeerd slijt hij als boekhouder zijn dagen, aan de...Meer De zwarte spiegel Lees meer

Paperback
250 pagina's
€ 21 05
eBook € 9,95

Bekijk alles van Robert Thomson
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
2 dagen levertijd 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


De wereld van Frank Beumer bestaat uit vaste patronen, orde en regelmaat. Zijn leven is getekend door een extreem strenge, haast onmenselijke opvoeding. Onzichtbaar en in zichzelf gekeerd slijt hij als boekhouder zijn dagen, aan de zijde van een veel jongere succesvolle carrièrevrouw die hij benijdt en verafschuwt. Alleen zijn frivole dochter kan hem nog enig plezier schenken. Als hij onverwacht door zijn werkgever aan de kant wordt gezet knapt er iets in hem. Hij besluit voorgoed af te rekenen met de maatschappij, die hij schuldig acht aan alle onrecht die hem is aangedaan. Eindelijk neemt hij het heft in eigen hand. Maar intussen verliest hij alle grip op de werkelijkheid, met fatale gevolgen... Een psychologische roman, indringend en meeslepend. De zwarte spiegel is een verhaal dat je naar de keel grijpt en niet meer loslaat. Robert Thomson, romanschrijver vanaf 2009, heeft een eigen, soms rebelse kijk op het leven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages, waarbij la condition humaine een prominente rol vervult, vindt hij de essentie van een goede roman. Andere romans van zijn hand: Een onverwachte erfenis (2012) en Een obsessieve drang (2013)


Product Informatie

Auteur

Robert Thomson

Taal

Nederlands

Uitgever

Booklight

ISBN

9789491472206

Productsoort

Boek

Categorie

Nederlandse literatuur

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

maart 2013

Pagina's

250

Formaat

220 x 150 x 20 mm

Beoordelingen

‘De zwarte spiegel’- Robert Thomson5 / 5

Recensie

Beide boeken van Robert Thomson laatst bij Bruna besteld. Beide ook in één keer uit gelezen. De zwarte Spiegel is een heel ander boek dan zijn eerste roman. De manier waarop hij de hoofdpersoon Frank Beumer langzaam de grip op het leven laat kwijtraken is heel knap gedaan. En de overgangen naar de jeugdflashbacks gaan zo vloeiend dat het absoluut niet stoort met het heden, integendeel. Het maakt juist duidelijk hoe die Beumer zo geworden is. De dialogen zijn sterk en soms hilarisch. Het einde is ronduit dramatisch, maar daar verklap ik natuurlijk hier niks van. Maar ik zat aan mijn stoel genageld. Die plot had ik nooit verwacht. Heel knap tot het aller aller laatst als een mokerslag bewaard. Een schrijver die je kan laten lachen en kan laten huilen. Als het uit is ben je even stil.


5 / 5

Recensie

Eerder las ik van deze auteur 'Een obsessieve drang' en was toen al bijzonder onder de indruk van zijn schrijfstijl.
In dit boek 'De zwarte spiegel' werd ik meegetrokken in de wereld van hoofdpersoon Frank Beumer. Het ging zelfs zo ver dat ik na het lezen van een groot gedeelte van het boek, ik 's avonds ging slapen en er over ging dromen! Ik werd wakker toen ik zijn buurvrouw wilde waarschuwen, voor haar buurman omdat ik aanvoelde wat er zou kunnen gaan gebeuren. Helaas kreeg ik gelijk.
De sexuele gevoelens van de hoofdpersoon horen gewoon bij hem. Het is niet op een aanstootgevende manier geschreven en als lezer voelt het ook niet zo.

De hoofdpersoon leest uit 'de Heerser' van Machiavelli: een boek over macht en hoe iemand zijn persoonlijke moraal ondergeschikt maakt aan zijn eigen machtsuitoefening.
Een uitspraak van Niccolá Machiavelli: 'de ene verandering legt altijd de grondslag voor de verandering die erop volgt', past helemaal in het verhaal van Frank Beumer. Hij is tenslotte niet altijd zo geweest als waar hij in het boek eindigt: 'iemand waar men rekening mee moet houden'.
Pas nadat hij in ging zien dat er een tweede Frank was, ging het van kwaad naar erger.

De titel 'De zwarte spiegel' zou de keuze kunnen zijn omdat Frank wanneer hij naar zichzelf keek (in de spiegel keek) nóg iemand zag. Een duister persoon. Wiens schuld het allemaal was wat er gebeurde, maar die er ook voor zorgde dat hij zichzelf meer ging waarderen en meer zelfvertrouwen kreeg, door de macht die hij uit kon oefenen. Op een manier die niet alledaags is en niet van hem verwacht werd.

Het is een roman, maar ik heb het gevoel dat Alfred Joseph Hitchcock dit boek graag had verfilmd!
Er is zoveel onderhuidse spanning aanwezig, door het hele boek heen!
Ik heb dit boek ontzettend graag gelezen.


4 / 5

Recensie

Mooi, aangrijpend boek, wat je vasthoudt tot de laatste bladzijde. De hoofdpersonage wordt mooi uitgewerkt en langzamerhand krijg je steeds meer begrip en inzicht in Frank Beumer. Een aanrader!


5 / 5

Recensie

Ik lees veel en heb dit boek met veel plezier gelezen. Hoe krijgt de schrijver het uit zijn pen. Over dit boek kan bepaald niet gezegd worden dat het voorspelbaar, clichématig is, en geen ruimte biedt voor eigen interpretaties. De hoofdpersoon Frank Beumer is een boekhouder, ogenschijnlijk een heel normaal persoon, maar onderhuids borrelt het. Niemand ziet hem staan. Ogenschijnlijk zijn vrouw Sara ook niet, maar is dat wel zo. Is hun huwelijk werkelijk zo slecht, of is het juist goed. Ruimte voor eigen interpretaties. Hun huwelijk is zeker geen clichéhuwelijk. Dat wat Beumer beleeft als kind is traumatisch. Eerst hoe hard zijn ouders met zijn polio omgaan en later wanneer hij op internaat terechtkomt en zich letterlijk probeert staande te houden, zeker geen voorspelbare, clichématige jeugd. De schrijver geeft een maatschappijbeeld, gezien vanuit de getroebleerde geest van Beumer, wat je stemt tot nadenken, ruimte voor eigen interpretatie. Zijn dochter heeft een relatie met een allochtone jongen, die geheel niet aan het clichébeeld voldoet. Hij gedraagt zich voorbeeldig, is goed geïntegreerd, intelligent, hartchirurg. Ik ben zelf van allochtone afkomst en dacht daar gaan we weer, maar gaandeweg begreep ik wat de schrijver duidelijk wilde maken, heel knap gedaan. In deze psychologische roman worden heel veel aspecten beschreven, die je tot nadenken stemmen in een prettig leesbare schrijfstijl. Sommige jeugdflashbacks zijn zeer levendig en op hilarische wijze neergezet. Ik heb daar echt om moeten lachen. Als Beumer ontslagen wordt, knapt er iets in hem en gaat hij meedogenloos afrekenen met de maatschappij. Het eind is ronduit dramatisch en raakt je als een mokerslag, waar ik een traan bij gelaten heb, evenals bij de hulpeloze Beumer die als klein jongetje door zijn ouders zo onbarmhartig wordt afgebeuld. Een ontroerende roman.


4 / 5

Recensie

Deze psychologische roman boeit van de eerste bladzijde tot de allerlaatste. Frank Beumer, op zich een normale kleurloze accountant verliest zijn baan. Hij is getrouwd met een veel jongere succesvolle vrouw. Hij aanbid haar en verafschuuwd haar. Frank is getekend door zijn jeugd, kille koude ouders. Op een internaat gezeten en voor zijn plaats gevochten. Beschadigt als Frank is treed hij na het verlies van zijn baan de wereld tegemoed en besluit in te grijpen in hetleven van volstrekt onbekende mensen. De herinneringen van vroeger scherpen dit nog meer aan.
De zo normaalogende man, blijkteen ware psychopaatte zijn. Met alle gevolgen van dien. Zelfs zijn eigen dochter waar hij zoveel van houd en gek op is word slachtoffer! Frank gaat te ver, veel te ver. Iedereen die van spanning houd kan ik dit boek aanraden! Nog nooit heb ik zo een intrigerend boek gelezen.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
De zwarte spiegel
De zwarte spiegel
Robert Thomson
Paperback  250 paginas
2105