Deze NU Paperback

Gedane zaken nemen geen keer. Zeggen ze.

Deze NU
 

Samenvatting

Je kan naar links en je kan naar rechts. Je twijfelt. Je maakt een keuze, een bewuste keuze. Maar je bent de hoek nog niet om en het gaat mis. Echt helemaal mis. En vanaf dat moment is je leven een nachtmerrie. Dan wordt je de...Meer Deze NU Lees meer

Product Informatie

Auteur

Pascal Rijnja

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Literatum

ISBN

9789082684803

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

498

Formaat

209 x 145 x 35 mm

Samenvatting

Je kan naar links en je kan naar rechts. Je twijfelt. Je maakt een keuze, een bewuste keuze. Maar je bent de hoek nog niet om en het gaat mis. Echt helemaal mis. En vanaf dat moment is je leven een nachtmerrie. Dan wordt je de...Meer Deze NU Lees meer

Paperback
498 pagina's
€ 22 49

Bekijk alles van Pascal Rijnja
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Je kan naar links en je kan naar rechts. Je twijfelt. Je maakt een keuze, een bewuste keuze. Maar je bent de hoek nog niet om en het gaat mis. Echt helemaal mis. En vanaf dat moment is je leven een nachtmerrie. Dan wordt je de mogelijkheid geboden om jouw leven verder te leven alsof je die andere keuze had gemaakt. De betere keuze, die waar je leeft zoals je zou willen. Zou jij die kans pakken? Nieuwsgierige studenten komen erachter dat alles wat je niet hebt gekozen, wel degelijk door jou wordt beleefd. Niet hier en nu, maar in een andere, parallelle nu. Met hulp uit de wetenschap komen ze erachter hoe je in zo'n parallelle nu kan komen. Hoe je van een andere nu, deze nu kan maken. Dat blijft niet onopgemerkt, helemaal niet als blijkt dat dit kan uitgroeien tot het krachtigste wapen denkbaar. Waar de overstap naar een andere nu eerst een spannend en interessant commercieel idee was, wordt het snel de bitterste noodzaak om er door te overleven. Er is maar één nu, zegt men. Deze nu. Maar dat is helemaal niet waar. Je bent je alleen maar bewust van deze.


Product Informatie

Auteur

Pascal Rijnja

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Literatum

ISBN

9789082684803

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire thrillers

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

april 2017

Pagina's

498

Formaat

209 x 145 x 35 mm

Beoordelingen

‘Deze NU’- Pascal Rijnja4 / 5

'Een race tegen de klok richting een andere dimensie'

Thom is bezig met een experiment om zijn geluk te vinden in deze NU of mogelijk in een andere NU. Het verhaal begint met grote vraagtekens over het experiment wat gaande is.

Loïs en Matson zijn beiden student exacte vakken en vragen zich af of ze in staat zouden zijn om hun keuzes zelf te beïnvloeden. De bewust gemaakte keuzes en de keuzes die juist niet zijn gemaakt. Is het mogelijk om de grens over te steken naar het beleven van de keuzes die je niet hebt gemaakt? Kunnen gemaakte keuzes ongedaan gemaakt worden? Is het tevens mogelijk om het Nu, van dit moment, te wisselen met een ander Nu, in een geheel andere dimensie? Is het mogelijk om er later nog een keer voor te kiezen om linksaf te gaan, wanneer je eerder al had besloten om rechtsaf te gaan?
Een ingewikkelde materie, maar de studenten denken een methode gevonden te hebben om dit ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. De vraag hierbij is of het mogelijk zou kunnen zijn om gebeurtenissen af te wenden en hoe haalbaar het is. Dit heeft echter wel de nodige consequenties voor het duo......

Samen met Ido zijn ze verwikkeld in een achtervolging, waarbij er ook wordt geschoten, hoewel het dan nog niet meteen duidelijk is wat er speelt.
Ook Thom sluit zich bij het stel aan, nadat hij en Matson na het college de kans kregen om de professor om meer verduidelijking te vragen. Thom heeft zo zijn eigen redenen waarom hij wil onderzoeken of een gemaakte keuze ongedaan gemaakt kan worden. Is hij op zoek naar zijn geluk?
Door veelvuldig allerhande zaken op te zoeken op het internet krijgt de geheime inlichtingendienst, de zgn UATA, signalen en er is het vermoeden dat ze met terroristen te maken hebben. Zij gaan op onderzoek uit.

Ook de professor wordt deelgenoot van het idee en heeft daar een geheel eigen reden voor, zoals een ieder afzonderlijk zijn eigen reden heeft. Wat voor alle personages geldt is dat het gevaar op de loer ligt.

Schrijfstijl en opbouw

Het verhaal pakt meteen vanaf de eerste bladzijde. De spanningsboog wordt direct strakgetrokken, doordat de lezer nét voldoende informatie krijgt, maar nog onwetend blijft wat er daadwerkelijk speelt. Door het regelmatig wisselen van het perspectief en de gebruikte cliffhangers, blijft de opbouwende spanning dwingen tot verder lezen.
De opbouw van de plot is zeer ingenieus. Er worden meerdere draadjes uitgerold en ballonnetjes opgelaten, waardoor de spanning in het verhaal behouden blijft.

Daar waar het eerste gedeelte van het boek wat theoretisch blijft, komt in de tweede helft het verhaal met volle vaart op snelheid en worden ook de karakters verder uitgediept.
Het is absoluut gemakkelijk om je in de personages in te leven.

Conclusie

De schrijfstijl is prettig leesbaar, maar het vraagt wel wat van de lezer om door te zetten tijdens de meer theoretische passages, waarin de auteur veel uitleg geeft over o.a. kwantummechanica, het parallelle universum en andere wetenschappelijke feiten. Deze gedeeltes zijn fiks en er zijn toch wel een aantal herhalingen van zetten. Voor degene die zich interesseert voor deze theorie en wetenschappelijke zaken is het bijzonder interessant om te lezen, maar het doet ook meteen vermoeden dat er lezers zullen zijn die óf het boek definitief dicht zullen slaan, óf deze gedeeltes snel scannen. De lezer die echter de moeite neemt om een en ander op te zoeken, zal zich met kennis kunnen verrijken.
Dat de auteur zich goed heeft voorbereid en gedegen onderzoek heeft gedaan naar deze materie is heel duidelijk. Deze debutant kan schrijven, dat heeft hij bewezen met deze sciencethriller.

De draadjes komen aan het einde van het verhaal perfect samen en het slot maakt gretig naar het tweede deel van deze voorgenomen quattrologie - 'Monniken en Piraten'
Dit debuut is meteen een baksteen van 555 pagina's, maar bij het dichtslaan van het boek wordt de aanhouder goed beloond!!!


3 / 5

Bewonderenswaardig idee, deel 1 van quattrology.

‘Deze nu’ is spannende fantasy. Het is het eerste deel van een vierluik en meteen het debuut van Rijnja. Het tweede deel ‘Monniken en Piraten” is in voorbereiding. Rijnja noemt het een quattrology en dat is humor, maar het verklaart ook meteen het gebruik van mathematiek in ‘Deze nu’. Uitgebreide beschrijvingen worden gegeven en eerlijkheidshalve vind ik dat jammer. Er is veel uitleg en zinnen worden (in mijn ogen) onnodig lang. Rijnja wil zo graag alles uitleggen, maar voor deze lezer hoeft dat niet. Er mag wel iets te raden over blijven.

‘Deze nu’ komt door de uitgebreide uitleg traag op gang, daar moet je je wel door heen worstelen. Al is het weer genieten van de woordkeuze die literair is, woorden die je niet zo vaak meer tegen komt. Maar goed, halverwege komt het verhaal op stoom. Er komt meer spanning die voelbaar is en je begrijpt meer. En dan ineens ben je aan het eind van ‘Deze nu’ en leest dat er meer komt. Meer over Matson en Lois, Thom en de piraterij (he deel twee heeft piraten in de titel)., en wellicht wordt zijn idee nog wel eens werkelijkheid en kan je zomaar keuzes terug draaien……


3 / 5

Ingrijpen in de tijd

Pascal Rijnja is een man met brede interesses. Hij is vooral geïntrigeerd door wat mensen beheerst en wat hen bezig houdt, wat ze stuurt en hoe ze zich laten sturen. Zelf heeft hij zich al regelmatig afgevraagd wat er zou zijn gebeurd als hij links was gegaan in plaats van rechts, tot hij links ging in plaats van rechts en zijn eerste echte verhaal zijn intrede deed. Eigenwijs, eigengereid met een eigen wijze van verhaalopbouw. Deze Nu is het debuut van Rijnja en het is het eerste deel van een vierluik.

Ook de studenten Matson en Lois vragen zich af wat er gebeurd zou zijn als ze die andere keuze hadden gemaakt maar vooral vragen ze zich af of er een manier is om bepaalde keuzes ongedaan te maken. Maar niet door terug te gaan in de tijd of vooruit, maar door opzij te gaan in de tijd. Een van de professors waar ze college van krijgen blijkt deze interesse te delen, dit om een andere reden dan de studenten. En ook Thom, een andere student die Matson ontmoet, heeft een goede reden om een bepaalde keuze ongedaan te laten maken. Althans, ongedaan in zijn eigen beleving. Gezamenlijk gaan ze op zoek naar de manier om dit te bewerkstelligen, en dit is niet zonder gevaar.

Deze NU is het eerste deel van een vierluik en heeft 555 bladzijden. De 31 hoofdstukken zijn van wisselende lengte en het boek verhaalt vanuit een meervoudig perspectief. Als we kennismaken met de hoofdpersonages zijn ze allemaal net in een gevaarlijke situatie terechtgekomen. Een sterke start en de aandacht is gewekt. Maar daarna wordt het allemaal best pittig om te lezen. Lange uitwijdingen over kwantummechanica en wetenschappelijke experimenten die, als deze materie de lezer niet interesseert, best taai is om doorheen te komen. Met daarbij het gevaar dat de aandacht kan verslappen. Een gewaagde thriller die door het wetenschappelijk aspect de ene lezer zal intrigeren maar door de zeer uitgebreide beschrijvingen van die wetenschap een ander lezer zal weerhouden door te blijven lezen.


In Deze NU wordt er met de meeste personages al snel een goede klik gemaakt. Zelfs de personages die een kleinere maar wel belangrijke rol spelen laten een indruk achter. Op een gegeven moment is er een ontwikkeling die voor een verslagen gevoel zorgt, een ontwikkeling die wat met je doet. De reden waarom de professor en Thom een keuze ongedaan willen maken is overduidelijk. De drijfveer van Matson en Lois is van heel andere aard en Ido hangt er naar mijn gevoel een beetje bij, is meer een meelopertje. Maar allemaal zijn ze vastbesloten het experiment te voltooien en zijn er eigenlijk al van overtuigd dat er niets mis kan gaan.

Het wetenschappelijk experiment waar de personages mee bezig zijn blijft niet onopgemerkt en wordt zelfs door anderen verkeerd geïnterpreteerd. Zo gek is dat ook niet want een middel om in te grijpen in de tijd is een machtig maar ook gevaarlijk instrument en Rijnja verweeft zo een actueel thema in Deze NU. De bemoeienissen van de andere partijen brengen de studenten en de professor in groot gevaar en zorgen voor ontwikkelingen waarbij de spanning regelmatig naar een hoog niveau wordt getild. Deze ontwikkelingen zijn naast de uiteenzettingen van het wetenschappelijke een welkome afwisseling.

Deze NU is met recht een sciencethriller en of de auteur heeft een wetenschappelijke achtergrond of heeft heel veel research gedaan om dit alles zo geloofwaardig en overtuigend neer te zetten. Dit eerste deel heeft mij in ieder geval nieuwsgierig genoeg gehouden en heeft voldoende in zich om te besluiten ter zijner tijd het vervolg op te pakken. Een thriller met een onderwerp dat een onbestemd gevoel geeft. Stel dat dit mogelijk zou zijn, ingrijpen in de tijd. Stel dat jij er in gelooft? Wat zou jij doen?


4 / 5

Goed debuut - 3,5 sterren

Het verhaal begint spannend en intrigerend, vooral het eerste hoofdstuk pakt direct de aandacht van de lezer. Het tweede hoofdstuk is anders van aard: drie personen (Lois, Ido en Matson) worden achtervolgd en zijn duidelijk in gevaar. De reden waarom dat zo is, wordt niet direct bekendgemaakt en de geheimzinnigheid daarvan houdt je aandacht erbij. Doordat het eerste en het tweede hoofdstuk zo van elkaar verschillen qua stijl, weet de schrijver je aandacht te grijpen en vast te houden. Hierna neemt de schrijver de tijd om de lezer kennis te laten maken met de verschillende personages en hun karakters te verdiepen. Gedurende deze introductie van de personages krijg je tussendoor hints naar wat je verderop in het boek te wachten staat. Tijdens een uitje vanwege de verjaardag van een van de personages, Thom, krijg je als lezer een eerste indruk welke kant het verhaal op zal gaan wat betreft parallelle werelden. Ik vond dit stuk bijzonder gebracht, in eerste instantie dacht ik dat ik het niet goed las. Bij het herlezen begreep ik de bedoeling van de manier van schrijven en ik vond het geniaal bedacht. Pascal Rijnja blijft deze speciale wijze van schrijven gedurende het verhaal gebruiken, wat het verhaal nog intrigerender maakt. Een zin die indruk op mij maakte was de volgende: "Hoe harder hij erover nadacht, hoe onrealistischer het allemaal voor hem werd. Hoe meer hij erover nadacht, hoe meer hij het idee had, dat wat er om hem heen gebeurde, misschien wel gebeurde, maar dat hij ergens anders was beland dan waar hij hoorde te zijn. Hij kreeg steeds sterker het idee dat dit niet zijn wereld was." De term 'Sciencethriller' is goed gekozen. Het geeft gelijk duidelijk aan dat de thriller veel wetenschappelijke zaken bevat en dus geen standaardthriller is. Het onderdeel science (wetenschap) is een belangrijk onderdeel van het verhaal. De schrijver gaat diep in op enkele wetenschappelijke zaken. Je hoeft als lezer echter geen kennis te hebben van de exacte wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurkunde. Pascal Rijnja schrijft het verhaal op zo'n manier dat de wetenschappelijke principes voor iedereen te begrijpen zijn, waardoor het boek toegankelijk is voor iedere lezer die geïnteresseerd is in wetenschap. De schrijver legt gedurende het verhaal ook het principe van parallelle werelden op een duidelijke manier uit en verduidelijkt dit met spannende situaties en gebeurtenissen. Het is boeiend om te lezen hoe je toekomst afhangt van de keuzes die je maakt. Zoals Pascal Rijnja aangeeft: je kunt naar links gaan of naar rechts. De keus die je maakt is van invloed op je toekomst. Het tempo is in de eerste helft van het verhaal wat lager omdat de focus hier meer op de wetenschap ligt, maar dit zorgt er niet voor dat het verhaal minder aangenaam is om te lezen. Ik persoonlijk vond het zeer boeiend hierover te lezen, maar ik kan me voorstellen dat mensen, die niet zo geïnteresseerd zijn in wetenschap, het te uitgebreid beschreven vinden. Het verhaal zal op dit punt niet iedere thrillerliefhebber aanspreken, maar lezers met een interesse in wetenschap, met name in parallelle werelden en kwantummechanica, zeer zeker. In de tweede helft krijgt het verhaal steeds meer vaart en loopt de spanning snel op. Het boek leest dan als een spannende thriller. Er ontstaat een spannend kat- en muisspel tussen de studenten en UATA, terwijl ondertussen ook terroristen jacht maken op de studenten om hun ontdekkingen over parallelle werelden te pakken te krijgen om deze voor eigen doeleinden te gebruiken.


3 / 5

Deze NU

‘Deze NU’ verhaalt over de studenten Matson en Lois. Matson en Lois ontdekken dat een mens niet alleen zijn gemaakte keuzes beleeft, maar ook zijn niet gemaakte keuzes. Veelal beseft men zich dat echter niet aangezien je je uitsluitend bewust bent van de daadwerkelijk gemaakte keuze. De twee studenten ontdekken tijdens hun zoektocht dat het mogelijk is om de overstap te maken naar andere, niet bewust gemaakte keuzes. Deze ontdekking doet echter deuren opengaan die beter gesloten hadden kunnen blijven.

De mogelijkheid om van een ander nu, Deze NU te maken, wordt van een leuk commercieel idee opeens de enige manier om te overleven en uiteindelijk de wereld te behoeden van de groots mogelijke ramp denkbaar.

‘Deze NU’ is een science-thriller waarin op originele wijze wordt omgegaan met hoe uitkomsten zouden zijn wanneer de aanpak anders zou zijn geweest. Noem het de ‘wat als theorie’. Hoe zou het leven er vandaag de dag uitzien wanneer je in het verleden andere beslissingen zou hebben genomen? Iedereen vraagt zich dat weleens af. Rijnja dacht er niet alleen over na, maar schreef er een intrigerend boek over.

“Knipperend tegen het felle licht keek hij in de spiegel. De donkere randen rond zijn ogen leken te smeken om nog een beetje extra slaap, maar in plaats van daaraan toe te geven, liet hij de kraan lopen en hield hij zijn hoofd onder het stromende water.”

‘Deze NU’ is een kundig en intrigerend opgebouwd verhaal waarbij het lijkt alsof de volgorde van feiten en gebeurtenissen andersom gesteld hadden moeten worden. Rijnja vergt derhalve nogal wat van zijn lezers, maar wanneer je bereid bent je te concentreren en je werkelijk in het verhaal te verdiepen, word je beloond!

“Terug in het appartement leek met het vertrek van de professor een andere stemming te zijn ontstaan. Alsof ze op het punt stonden om op reis te gaan en in de vertrekhal stonden te wachten.”

De schrijfstijl van Rijnja is in elk geval de moeite waard en hij weet zijn ‘toon’ aan te passen aan zijn personages, hetgeen niet elke auteur gegeven is. Persoonlijk vond ik de technische en wetenschappelijke passages wat ‘taai’. Het is dan echter even doorbijten en even later zit je als lezer volop in de flow.

“Vervolgens was het zaak vanaf de regel waar de header stopte, meestal regel zeven, de daarop volgende inputregels bit voor bit om te zetten om te kijken of het resultaat bruikbaar werd.”

De diverse personages komen overigens vooral in het tweede deel van het boek, werkelijk tot leven en het verhaal krijgt daar in zijn totaliteit meer vaart richting een verrassende finale.

Over de auteur
Pascal Rijnja is auteur en eigenaar van Webpeople. Hij schrijft al sinds 1965 en toch is ‘Deze nu’ zijn debuut. Zijn brede interesses, maar vooral zijn interesse in wat mensen beweegt, beheerst en bezighoudt is de basis voor dit boek.

Uitvoering
Uitgeverij Literatum
ISBN 9789082684803
Paperback, 558 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Deze NU
Deze NU
Pascal Rijnja
Paperback  498 paginas
2249