Dochters van Mulan Paperback

hoe vrouwen China veranderen

Dochters van Mulan

Samenvatting

In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving,...Meer Dochters van Mulan Lees meer

Product Informatie

Auteur

Bettine Vriesekoop

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Brandt

ISBN

9789492037008

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

288

Formaat

216 x 136 x 25 mm

Samenvatting

In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving,...Meer Dochters van Mulan Lees meer

Paperback
288 pagina's
€ 17 50
eBook € 9,99

Bekijk alles van Bettine Vriesekoop
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu. Vertrekpunt is haar bezoek aan de graftombe van Qiu Jin, feministe van het eerste uur in China. Net als de legendarische Mulan en haar nazaten was zij een zwaardvrouw, een vechtjas. Maar hoe profileren vrouwen zich in het moderne China? Welke invloed hebben het taoïsme en het confucianisme nog op de seksualiteit van de vrouw? Vriesekoop ontmoet vrouwen en meiden, studentes, feministes, lesbiennes, een plastisch chirurg, een oud-prostituee, genderdeskundigen en een moderne 'zwaardvrouw'.Zij vormen de voorhoede van een emancipatiegolf die na de opendeurpolitiek van Deng Xiaoping, de eenkindpolitiek en de studentenopstand van 1989 op gang is gekomen. Maar hebben ze werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbijgegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen? Bettine Vriesekoop debuteerde als schrijfster in 1996 met 'Heimwee naar Peking'. Daarna volgden 'Bij de Chinees', 'Het Jaar van de Rat' en 'Duizend dagen in China'. Van 2006 tot 2009 was Vriesekoop correspondent voor NRC Handelsblad in Peking. Voor de Leonardoleerstoel 2013 deed zij met een groep masterstudenten aan de Universiteit van Tilburg onderzoek naar de emancipatie van de Chinese vrouw. Naast het schrijven van boeken en artikelen is Bettine Vriesekoop een veelgevraagd spreekster. Sinds 2014 presenteert ze het radioprogramma OBAlive voor de Boeddhistische Omroep.


Product Informatie

Auteur

Bettine Vriesekoop

Taal

Nederlands

Uitgever

Uitgeverij Brandt

ISBN

9789492037008

Productsoort

Boek

Categorie

Literaire non-fictie

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

februari 2015

Pagina's

288

Formaat

216 x 136 x 25 mm

Beoordelingen

‘Dochters van Mulan’- Bettine Vriesekoop3 / 5

Dochters van Mulan

In Dochters van Mulan gaat Bettine Vriesekoop op zoek naar de vrouwen van China of ze nog steeds onderdrukt zijn of mee geëvolueerd zijn met de westerse landen.
Door dit onderzoek wordt er een tip van de sluier opgelicht en zien we dat in de lagere klassen, zoals op het platteland, de tijd meer is blijven stilstaan dan in de steden. Hoe hoger de klasse, hoe verder men staat met de emancipatie. Op het platteland gaan niet alle meisjes naar school en wordt er toch nog huwelijken gearrangeerd, terwijl er in de steden meer geopteerd wordt voor hoog opgeleide vrouwen. Dit heeft natuurlijk ook zijn prijs want deze vrouwen zijn zo onafhankelijk dat ze bijna gedoemd zijn om zonder partner door het leven te gaan. En daar komen dan de moeders weer in het spel… om hun dochters te koppelen.
In het boek krijgen we niet alleen een beter zicht op het uithuwelijken maar in China wordt er ook steeds meer gegrepen naar plastische chirurgie en prostitutie is heel sterk aanwezig. Alhoewel seksuele voorlichting in het moderne China nog op veel taboes berusten en onvoldoende seksuele voorlichting gekend is.
Bettine Vriesekoop heeft met Dochters van Mulan een makkelijk te lezen informatieboek geschreven, dat toch zeer interessant is. Vlot geschreven met niet al te lange hoofdstukken maakt dit naslagwerk voor iedereen toegankelijk die meer wil weten over de vrouwengeschiedenis in China.


3 / 5

dochters van Mulan

De dochters van Mulan
Het boek de dochters van Mulan, geschreven door Bettine Vriesekoop, is op een beschouwende manier geschreven.
De schrijfster is in haar jeugd als top tafeltennisster veel in China geweest en heeft daar misschien de fascinatie voor de Chinese vrouw aan over gehouden. Ze heeft ze nog in levende lijve gezien, maar het waren toen echt de nadagen van de allerlaatste vrouwen met afgebonden voetjes.
Vriesekoop is als China correspondent daarna ook nog veel met China verbonden geweest en heeft de samenleving daar zien veranderen. In haar boek probeert ze door, met behulp van een tolk vrouwen uit verschillende lagen van de bevolking en met uiteenlopende beroepen, te interviewen inzicht te krijgen in de plaats van de vrouw in de huidige Chinese maatschappij.
De een kind politiek van weleer heeft voor een mannen overschot gezorgd. Daar komt bij dat de meisjes nu meer kans hebben op een goede opleiding. Daarna zijn ze, in de ogen van de meestal verwende jongens, te oud voor een goed huwelijk.
Het mooie van Vriesekoops boek vind ik dat ze een vertaalslag maakt naar haar leven als topsporter en deze jonge vrouwen die voor de maatschappelijke ladder voor goud gaan: “ Haar vrouwelijkheid en sexualiteit aan gruzelementen getraind om de beste te kunnen worden. Keuze vrijheid was voor haar net zo vreemd als voor de hedendaagse Chinese meisjes die afhankelijk zijn van internet of traditionele koppelarij om aan de man te komen”.
Ik vind de materie die Vriesekoop beschrijft best interessant, maar de manier waarop het geschreven is kan mij helaas niet boeien.


3 / 5

Ontwikkeling van vrouwen in China

Niet eerder las ik een boek van Bettine Vriesekoop. Ik kende haar natuurlijk van de alom bekende successen die ze behaalde in de tafeltennis sport. Ook wist ik dat ze enkele boeken had geschreven over China, het land waar ze zo vaak verbleef. Een leuke uitdaging, nu ik voor "Not just any book" haar nieuwste boek mocht lezen.
In eerste instantie kon het verhaal mij niet 100% vast houden. Zeker, er zitten boeiende vraaggesprekken in. En het is ook bijzonder te lezen hoeveel moeite het steeds weer kost om de verschillende vrouwen bereid te vinden een gesprek aan te gaan. Toch kon ik niet dóór lezen. Het deed mij meer denken aan een lastige scriptie dan aan een toegankelijk boek. Steeds moest ik me er toe zetten het boek weer op te pakken. Dat bleef zo tot ver over de helft, toen leek het wat prettiger leesbaar. Het onderwerp, van de afgebonden voetjes tot de schoonheidsidealen van deze tijd, is overigens zeer interessant. Eerst samen met een bevriende oud-professor Engels, Colin Zhang, maar hoofdzakelijk met haar assistente en tolk Hu Ye lukt het om veel verschillende (jonge) vrouwen te interviewen. Ondanks mijn milde kritiek is het al met al toch een boek dat ik kan aanbevelen. Ga het gewoon lezen, je wordt er zeker wijzer van.
Overigens 100% positief ben ik over de buitenkant van het boek. Op de voorkant staat de afbeelding van een schilderij van Wang Yiong getiteld "Yulan Magnolia" . Dit geeft het boek een prachtige, passende uitstraling !


4 / 5

De vrouwen van China.

Recensie Dochters van Mulan. (hoe vrouwen China veranderen) Berttine Vriesekoop 29 april 2015

Berttina Vriesekoop ken ik vanwege haar sportverleden (tafeltennis), doordat ze veel trainingsstages in China liep. Kreeg ze interesse in de cultuur van het land van het midden.

In 1996 debuteerde Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. Bij de Chinees, Het jaar van de rat en Duizend Dagen in China volgden. In 1997 ging Vriesekoop Chinese talen en culturen studeren in Leiden. In 2006 verhuisde Vriesekoop als alleenstaande moeder samen met haar toen zesjarige zoontje Tymo naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. Vriesekoop geeft nu lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5.


In de jaren daarop reist ze veel heen en weer naar Peking. Ze raakt geïnteresseerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu.

Vertrekpunt is haar bezoek aan de graftombe van Qiu Jin feministe van het eerste uur in China.
Net als de legendarische Mulan en haar nazaten was zij een zwaardvrouw, een vechtjas.

Maar in plaats van antwoorden krijg ze in de eerste plaats alleen meer vragen.
Ze gaat op zoek naar de antwoorden, en heeft gesprekken met vrouwen uit alle mogelijke hoeken, van studenten tot een moderne zwaardvrouw.
En zoekt uit in hoeverre legendes, cultuur, religie en zo. Het leven van de vrouw beïnvloeden.

Deze vrouwen vormen de voorhoede van een emancipatiegolf die na de open deuren politiek van Deng Xiaoping is begonnen.
Maar hebben ze werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbij gegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen?

Ik ben zeer verrast door dit boek, er waren dingen bij waar ik nog nooit van had gehoord of bij heb stilgestaan. Dit is een boek wat je zeker moet lezen als je van plan bent naar China op reis te gaan of gewoon wat meer ervan wil weten.

Ik geef het een 4****


4 / 5

Leuk, leerzaam, herkenbaar!

Wat een leuk, leerzaam en herkenbaar boek van Bettine Vriesekoop dat ik voor Not Just Any Book mocht lezen. Ik heb niet eerder een boek van haar gelezen en ken haar eigenlijk alleen van haar tafeltennis carierre. Bettine gaat samen met haar assistente en tolk Hu Ye op pad in en rond Peking om diverse Chinese vrouwen te interviewen die zich in een vakgebied inzetten voor betere rechten voor de Chinese vrouw of vrouwen die vertellen hoe het vroeger gesteld was met de rechten en plichten van de vrouw. Het boek is verdeeld in 16 hoofdstukken en is soms aangevuld met een afbeelding van een belangrijke vrouw uit de geschiedenis. Assistente Hu Ye lukt het om via via bijvoorbeeld een interview te regelen met een plastisch chirurg, ouders te spreken die op een koppelmarkt in het park de juiste man voor hun dochter proberen te vinden en een vrouw van 29 die in de volksmond een "etensrestje" wordt genoemd omdat ze te zelfstandig, te hoog opgeleid is en nooit heeft geleerd wat liefde is omdat haar ouders uitgehuwelijkt zijn en ze een kind van de generatie eenkindpolitiek. Ook interviewen ze een vrouw die als prostituee heeft gewerkt en nu een stichting heeft om haar oud-collega's te informeren over hiv en soa's. Vooral jonge migranten vrouwen die van het platteland naar de stad komen voor werk, belanden in de prostitutie. De oma van assistente Hu Ye had bijvoorbeeld nog lotusvoetjes, afgebonden voeten waren nodig om een geschikte man te vinden, ze was aan huis gekluisterd en moest helse pijnen doorstaan. Vanaf de zeventiende eeuw gold er een algemeen verbod op het voetbinden. In 2008 heb ik een reis gemaakt door China en Tibet, je herkent de beschrijvingen van Peking, de terughoudendheid van de mensen en de directe vragen van Bettine, vertaald haar assistente Hu Ye net even anders zodat Bettine toch uiteindelijk antwoord krijgt op haar soms best wel persoonlijke vragen!
Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Dochters van Mulan
Dochters van Mulan
Bettine Vriesekoop
Paperback  288 paginas
1750