Erfelijkheid bij vogels
Erfelijkheid bij vogels
Erfelijkheid bij vogels
Erfelijkheid bij vogels
14.95

Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, volgende dag in huis


Dirk Van den Abeelde (1961) zette meer dan veertig jaar geleden zijn eerste schreden in de vogelwereld. Dirk was voorzitter van BVA, de Belgische Vereniging Agaporniden van 1999 tot december 2010 en sinds 1999 is hij medewerker van MUTAVI, Research & Advice Group in Nederland waar hij samen met Inte Onsman onderzoek verricht naar de pigmentatie van de diversie kleurmutaties bij vogels.

In 2001 schreef hij zijn eerste boek over Agaporniden. Daarna volgden nog een aantal boeken waarvan Agaporniden, handboek en naslaggids uit 2005 een klassieker werd. Een groot deel van zijn boeken is inmiddels vertaald in het Engels, Grieks, Spaans, Tsjechisch, Italiaans en Duits. In 2013 schreef hij een vernieuwde versie van Agaporniden, handboek en naslaggids en daarvan zijn ondertussen opnieuw een aantal vertalingen in de maak.

In 2005 richtte hij Omitho-Genetics VZW in België op. Dit is een onafhankelijke non-profit organisatie die zich hoofdzakelijk bezighoudt met genetica, evolutie, taxonomie en de studie op de bescherming van vogels in hun natuurlijke habitat. Om deze onderzoeken te ondersteunen wordt wereldwijd samengewerkt met experts, wetenschappers en musea. De resultaten van deze onderzoeken worden overal ter wereld gepubliceerd in boeken, op het internet en in ornithologische tijdschriften. Dirk is dan ook een veelgevraagd spreker en lesgever voor cursussen over mutaties en erfelijkheid. Naast België en Nederland was hij ook reeds te gast bij organisaties en scholen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika en Malawi.

In 2009 deed hij onderzoek naar Agapornis roseicollis in Namibië en in 2010 en 2013 werkte hij als vrijwilliger mee aan het Lovebird Research Project, onderzoek naar Agapornis lilianae, in Liwonde National Park in Malawi. Voor de komende jaren staan er nog nieuwe onderzoeksprojecten op zijn agenda. Wordt dus zeker vervolgd.

Dit boek over genetica bij vogels is er gekomen op vraag van diverse liefhebbers. Dirk hoopt hiermee meer duidelijkheid te verschaffen over het ontstaan en overerven van kleurmutaties bij vogels. Zoals steeds hoopt hij een brug te slaan tussen wetenschap en hobby en zo mee te helpen aan de toekomst van onze hobby.
Of je nu liefhebber van kanaries, parkieten of exoten bent, dit is ongetwijfeld een waardevol boek voor een ieder die op een serieuze manier met kleurmutanten bij vogels wil bezig zijn.

0 | 0