Judas – een familiekroniek Paperback

een familiekroniek

Judas – een familiekroniek
 

Samenvatting

'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen'. Astrid Holleeder vertelt in 'Judas' op indringende wijze over haar broer (en nationale knuffelcrimineel) Willem Holleeder.Meer Judas – een familiekroniek Lees meer

Product Informatie

Auteur

Astrid Holleeder

Taal

Nederlands

Uitgever

Lebowski

ISBN

9789048825028

Productsoort

Boek

Categorie

Boeken uit de Bruna folder , True crime , Genomineerden NS Publieksprijs , Boeken gezien in de folder , De beste thrillers van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2016

Pagina's

576

Formaat

221 x 150 x 47 mm

Samenvatting

'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen'. Astrid Holleeder vertelt in 'Judas' op indringende wijze over haar broer (en nationale knuffelcrimineel) Willem Holleeder.Meer Judas – een familiekroniek Lees meer

Paperback
576 pagina's
€ 22 50
eBook € 9,99

Bekijk alles van Astrid Holleeder
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem (nationale knuffelcrimineel) en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. 

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld.  

'Judas' speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 (de Heineken-ontvoering) alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

'Beklemmend, inktzwart en op sommige momenten huiveringwekkend. Toch emotioneert het boek ook en ontbreekt de Amsterdamse humor niet, hoewel die meestal cynisch en hard is'.
John van den Heuvel, DE TELEGRAAF

'De vrouw die zich uit dit milieu heeft weten te ontworstelen moet van tropisch hardhout zijn gemaakt. Judas is een fascinerende en ontroerende zedenschets.'
Sheila Sitalsing, DE VOLKSKRANTProduct Informatie

Auteur

Astrid Holleeder

Taal

Nederlands

Uitgever

Lebowski

ISBN

9789048825028

Productsoort

Boek

Categorie

Boeken uit de Bruna folder , True crime , Genomineerden NS Publieksprijs , Boeken gezien in de folder , De beste thrillers van 2017

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

november 2016

Pagina's

576

Formaat

221 x 150 x 47 mm

Beoordelingen

‘Judas – een familiekroniek’- Astrid Holleeder3 / 5

) Verhaal getuigt van moed en wanhoop

Recensie Judas van Astrid Holleeder (***

Oorspronkelijke titel: Judas
ISBN: 9789048825028
Uitgeverij: Overamstel Uitgevers

Pagina’s: 576

Waarschijnlijk zal niemand in Nederland je met een vragende blik in de ogen aanstaren als de naam Holleeder wordt genoemd. Al generaties lang houdt Wim Holleeder de gemoederen van veel mensen bezig. Grootste naamsbekendheid stamt uit 1983, het jaar waarin de Heinekenontvoering heeft plaatsgevonden.
Maar dat hij allang daarvoor was gestart met de onderdrukking van zijn eigen familie, was voornamelijk bij de gedupeerden en enkele vrienden bekend. Met het boek ‘Judas’ waarin zijn jongste zus Astrid een belangrijk deel van dat leven heeft opgetekend, krijgt Nederland een inkijkje in een huisgezin waar je eigenlijk niet in wilt opgroeien.

Astrid en haar zus Sonja groeien in een huisgezin op waarin de vader een waar schrikbewind voert. Werkzaam bij bierbrouwerij Heineken waant hij zich als een kat op het spek en de man heeft een heel slechte dronk over zich. Hij mishandelt zijn vrouw en ook de kinderen komen er niet zonder kleerscheuren van af.
Dat is het leven wat door Astrid wordt opgetekend en waar de ontwikkeling van Wim Holleeder een belangrijke plaats in neemt. Astrid geniet de twijfelachtige eer dat ze door haar broer wordt vertrouwd en daardoor ook regelmatig door hem in vertrouwen wordt genomen. Ze begrijpt al snel dat alle informatie die haar wordt toevertrouwd als een molensteen om haar nek hangt en een grote last wordt. Want naast het vertrouwen staat ook een levensgroot wantrouwen dat door Willem wordt vertaald door dagelijkse dreigementen.

‘Judas’ is voor de lezer in eerste instantie een interessant verhaal maar gelijktijdig komt het besef bovendrijven dat het allemaal echt is gebeurd en op dit moment nog steeds voortgaat. De man die door velen wordt gevreesd blijkt een manipulatief persoon te zijn die in staat is mensen voor zich te winnen en even makkelijk ook te laten vermoorden. Dat komt in ‘Judas’ wel heel duidelijk naar voren.
Toch ontstaat zo af en toe de gedachte dat de auteur niet alles verteld en sommige details bewust niet aan het papier toevertrouwd. Maar dat is niet meer dan een gedachte en die wordt gevoed door de wetenschap dat iedereen in de familie Holleeder op een of andere wijze wel heeft meegedeeld van de daden van Wim.
Dat er veel angst op het huisadres heerste wordt wel duidelijk want het was met Wim’s gedachten meegaan en volgzaam zijn of met een kruisje achter je naam op een lijst terecht komen. Je moet er haast wel van uit gaan dat het geschreven volledig op waarheid berust en de geschreven gedachten volledig logisch zijn door het waanzinnige gedrag van hem en dan is het voor iedereen maar het beste als Wim Holleeder levenslang ver van de maatschappij wordt gehouden en zijn invloed volledig geëlimineerd. Maar het leven van een aantal mensen is toch al vernietigd, zij het niet letterlijk dan toch zeker figuurlijk.


5 / 5

Van knuffelcrimineel tot waanzinnig

Het verhaal van Astrid is een afwisseling in perspectief.
Een aanloop naar een voor haar zenuwslopend “proces” om haar broer Willem voorgoed achter de tralies te krijgen.
Samen met zus Sonja en – ex-vriendin van Willem - Sandra besluit ze dat het tijd is om zelf actie te ondernemen omdat justitie op de een of andere manier niet echt in staat is om bewijzen rond te krijgen.
Terugblikkend op haar jeugd in een soort flashbacks die als een rode draad door het boek lopen, komen we er achter hoe het gezin Holleeder niet alleen door vader Holleeder maar daarna ook door Wim in een angstaanjagende houdgreep werd gehouden.
Willem is de oudste van vier. Daarnaast zijn er nog broer Gerard, zus Sonja en de benjamin van de familie – Astrid.
Angst zit er al vroeg in met een alcoholist als vader die daarnaast ook nogal losse handjes heeft. Moeder Holleeder probeert zo goed en zo kwaad ze kan haar kinderen te beschermen en op te voeden maar makkelijk is het niet. De vier kinderen leren om onzichtbaar te zijn, te lezen hoe de situatie er voor staat als hun vader thuis komt. Mijn eerste gedachte was: De kat op het spek binden – een alcoholist die bij Heineken werkt dat kan op een gegeven moment niet goed gaan.
Spanningen zorgen regelmatig voor angstige momenten voor moeder en kinderen. Vluchten voor vader lijkt dan ook de enige manier tot overleven. Sonja heeft in die tijd een verhouding met Cor van Hout, bloedgabber van Willem, ze raakt zwanger en de twee gaan samen verder terwijl Willem zich ondertussen ontpopt tot een ware pater familias, een godfather alsof het een maffiafamilie betreft. Alles en iedereen moet voor hem wijken – rennen en heel, maar dan ook heel diep buigen.
Dan wordt Heineken ontvoerd en het leven van de Holleeders verandert op slag in een nachtmerrie, de hele familie wordt er op aangekeken door heel Nederland dat in de greep van de gewelddadige ontvoering bevooroordeeld de hele familie al beschuldigd.
Zwijgen is dan ook het credo van Willem, niemand verraadt zijn familie, Dat wordt op angstaanjagende manieren wel duidelijk gemaakt. Hij schuwt er niet voor om bijvoorbeeld met een pistool tegen het hoofd van een van Sonja's kinderen te zeggen: Jij mag kiezen wie van je twee kinderen er als eerst gaat.

Als Sonja's man Cor van Hout na een aantal pogingen dan ook daadwerkelijk wordt geliquideerd lijken de zussen plotseling toch te gaan beraadslagen hoe ze hun broer definitief achter de tralies moeten krijgen. Het duurt nog jaren maar met heel veel voorbereiding en doodsangst gaat Astrid toch aan de slag om steeds meer vertrouwen van Wim te winnen. Met behulp van de mini opnameapparatuur die ze gebruikt krijgt ze steeds meer details te horen.
Verhalen ook over Klepper en Mieremet en Thomas van der Bijl die zijn “klikken tegen de petten” uiteindelijk met zijn leven moest bekopen. Ook Endstra bijvoorbeeld, of Kees Houtman.
De onderwereld trilt in die tijd op zijn grondvesten met de vele liquidaties. Aantonen dat Willem erachter zat is moeilijk, maar Astrid probeert zoveel mogelijk op band te krijgen..... Willem voerde niet uit maar regelde.
Hij was een grote baas waar iedereen die maar iets in de onderwereld wilde betekenen tegenop keek.

Mijn petje neem ik af voor Astrid om dit boek te schrijven en uit te laten geven omdat ze zoals ze zelf zegt daarmee en met de getuigenissen natuurlijk, haar eigen doodvonnis heeft getekend alsook dat van Sonja en Sandra – die er beiden uiteraard wel mee ingestemd hebben.
Astrid heeft bij wijze van spreken al een aantal keer afscheid genomen van haar dochter Miljuschka en haar kleinkinderen ...
Aangrijpend en soms niet te bevatten hoe een mens zijn familie zo weet te gijzelen om maar eens een woord te noemen.

Spraakmakend zeker! Als een laatste testament ….
Van knuffelcrimineel tot waanzinnig – nu we eenmaal NOG meer weten over zijn ware aard.


4 / 5

Juidas

'Judas' - Astrid Holleeder,
'Een Familiekroniek'
Uitgever Lebowski


'Voor ons geldt net als voor ieder ander dat als je niet met hem bent, je tegen hem bent. En als je tegen hem bent, dan weet je wat er met je gebeurt'


Een donker boek over een gezin in 'de Jordaan' ( uit het boek: 'Iedere vrouw in de Jordaan werd huisvrouw. Vrouwen die werkten waren zielig, of met een waardeloze vent getrouwd die hen niet eens kon onderhouden'), een vader die zijn gezin op gewelddadige wijze terroriseert, kinderen die niets anders hebben dan het voorbeeld van geweld te volgen en elkaar aframmelen.
Ontsnappen betekent ongeschoold vertrekken en middelen van bestaan zoeken in de onderwereld, zo is het begonnen bij die familie.

Over 'Holleeder' schrijft ze: 'Door zijn intelligentie, zijn manipulatieve vaardigheden en zijn totale gebrek aan naastenliefde was hij uitgegroeid tot de nummer een in zelfbehoud. Hij overleefde alles en iedereen door zijn onvermogen emotionele banden met anderen aan te gaan. Dat is wat hij is. En daar moesten we rekening mee houden'

‘Judas’ van Astrid Holleeder is een onthutsend boek, het gaat over de onderkant van een samenleving, geweld, macht, intimidaties, afpersing, heel veel geld, dood en de allesoverheersende angst, altijd, overal.
Maar het gaat ook over Bo: 'Moet ik het regelen, Son?'
Die ene zin en de reactie: 'Ze knikte'.
Wat een wereld, sprakeloos.


5 / 5

Een intensieve kennismaking met de familie Holleeder

Stel, je schizofrene, narcistische en wraakzuchtige broer Wim is gewiekst en charismatisch tegelijkertijd. Hoe leg je dan die complexe samenhang uit tussen hoe hij al zijn relaties in een wurggreep houdt terwijl hij zo subtiel te werk gaat dat zelfs justitie geen enkel bewijs hard kan maken? Ik kan dat hier niet even in twee of drie zinnen uitleggen. Zijn zusje Astrid heeft zeker de helft van de 571 pagina’s in haar boek nodig om een goed beeld te schetsen van hoe ’s lands “knuffelcrimineel” als een bloedzuiger het geld, de vrije wil en het leven uit elke persoon in zijn omgeving zoog. Verder gaat ze in op mogelijke verklaringen hoe hij zo geworden is en beschrijft uiteraard haar pogingen en de lange weg die ze moest afleggen om zijn tirannie een halt toe te roepen.

Tijdens het lezen wordt duidelijk dat de familie van Willem Holleeder niet zómaar door een hel is gegaan, maar heen en terug door alle negen hellekringen van Dante’s inferno. Toch is het boek niet naargeestig dankzij de bijzonder toegankelijke en levendige schrijfstijl. Het voelt aan als een extra lange uitzending van “Peter R. de Vries, misdaadverslaggever”. De terugblikken zijn als reconstructies waarbij je de stem van Arend Langenberg al tekst en uitleg hoort geven, terwijl de bandopnames als verborgen camera-acties zijn.

Het boek lijkt bewust niet chronologisch te zijn geschreven. In plaats daarvan worden de situaties steeds vanuit andere perspectieven belicht, die als “uitbreidingsmodules” op andere verhaallijnen inhaken. Doordat de context steeds goed beschreven wordt, kun je als lezer eenvoudig opmaken aan welk kapstokje het opgehangen moet worden. Het geeft je een zeer sprekend inkijkje in het leven van de familie Holleeder. Je hebt achteraf zelfs het gevoel dat je Wim persoonlijk hebt leren kennen (voldoende om te weten, dat je dat nooit zou willen). Je herkent zijn manier van praten, leert zijn bizarre denkwijzen kennen en begrijpt welk effect dat op de mensen om hem heen heeft.

Bij het lezen speelde in mijn achterhoofd steeds die vraag: speelt die Astrid niet de vermoorde onschuld? Ze stelt meermaals dat ze niet eens door rood zou lopen: is dat allemaal wel zo oprecht? Maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze zichzelf ook niet spaart. Ze bekent op meerdere momenten concrete moordplannen te hebben gehad om een einde aan zijn terreur te maken. Daarnaast heeft ze als “zus van…” ook veel tegenstand ervaren. Aanvankelijk mocht ze op last van Fred Teeven niet eens als advocaat beëdigd worden omdat ze op minderjarige leeftijd van betrokkenheid bij de Heineken-ontvoering verdacht is geweest. En het blijft niet bij deze ene veeg uit de pan richting justitie. Met de politie te gaan praten en tegen Wim te getuigen was daarom allesbehalve vanzelfsprekend, maar was door een opeenstapeling van bedreigingen onvermijdelijk geworden. Astrid en haar zus namen daarbij het risico dat mollen op hooggeplaatste functies in het politieapparaat hun getuigenissen naar Wim zouden lekken en werden ook tijdens het proces door medewerkers van justitie geschoffeerd, waardoor de twee in hun “samenwerking” met justitie voortdurend tussen vertrouwen en wantrouwen zweefden.

Het boek is prettig in hoofdstukjes opgedeeld, maar waarom die in twee delen zijn ondergebracht is onduidelijk. Verder zou het lezen gemakkelijker zijn als de uitgever een schemaatje met de relaties tussen alle circa 50(!!!) personen die je voor je kiezen krijgt zou toevoegen. Naast de uitgebreide stamboom van de familie Holleeder komen onder meer compagnons-annex-vijanden van Wim evenals zijn talloze liefjes, diverse vrienden van Cor en professionele of seksuele partners van Astrid voorbij. In combinatie met de niet-chronologische opbouw kun je daardoor op een gegeven Gerard gaan verwisselen met Robbie, Thomas of Jaap. Het boek is dik maar er zit geen bladzijde teveel in en is daarom absoluut waar voor je geld.


3 / 5

dikke pil

Het is een dik boek, laat ik dat eerst even zeggen. Ik ben er aan begonnen omdat ik erg nieuwsgierig was naar het gezin Holleeder en dan met name de daden van en persoon Willem, waar ik altijd zo veel van las een hoorde in de media.
Ik vond het lastig dat er zoveel gesprongen wordt in tijdsbeeld. Dit haalde voor mij de vaart uit het boek én zorgde regelmatig voor verwarring, want wat ik las had toch al plaatsgevonden? Ik vraag mij af waarom er niet gekozen is om het boek in chronologische volgorde te laten vertellen. Dan was er een, naar mijn mening, betere inleving in de karakters en ontwikkelingen.

Op de helft van het boek was mijn nieuwsgierigheid en gretigheid echter al bevredigd en vond ik het verhaal en de gevoelens en belevenissen van Astrid en Sonja af en toe in herhaling vallen. Peter R. de Vries heeft bij mij in ieder geval wel een kredietpuntje gescoord.

Het nawoord, en dan met name de laatste zin zorgde voor kippenvel.Ik gun Astrid en Sonja nog een lang en rustig leven, maar twijfel daar wel een beetje aan.

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Judas – een familiekroniek
Judas – een familiekroniek
Astrid Holleeder
Paperback  576 paginas
2250