Tijgerkop Paperback

Tijgerkop
 

Samenvatting

Wat gaat er schuil achter de bescheiden lach van de Nederlandse Chinees? Twaalf jaar lang was Mingfang Wang (1974) eigenaar van het restaurant dat eigenlijk voor haar broertje bestemd was. Iedereen die bij haar kwam eten, of...Meer Tijgerkop Lees meer

Product Informatie

Auteur

Mingfang Wang

Taal

Nederlands

Uitgever

Paris Books

ISBN

9789492179715

Productsoort

Boek

Categorie

Waargebeurde verhalen

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Pagina's

288

Formaat

201 x 141 x 20 mm

Samenvatting

Wat gaat er schuil achter de bescheiden lach van de Nederlandse Chinees? Twaalf jaar lang was Mingfang Wang (1974) eigenaar van het restaurant dat eigenlijk voor haar broertje bestemd was. Iedereen die bij haar kwam eten, of...Meer Tijgerkop Lees meer

Paperback
288 pagina's
€ 12 50

Bekijk alles van Mingfang Wang
 • Gratis verzending vanaf € 19,95
 • Gratis afhalen, betalen en retourneren 
in een van onze 300 winkels Kies jouw Bruna winkel
 • 14 dagen bedenktijd
1 dag levertijd -  Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis 

Recent bekeken producten


 

Samenvatting


Wat gaat er schuil achter de bescheiden lach van de Nederlandse Chinees? Twaalf jaar lang was Mingfang Wang (1974) eigenaar van het restaurant dat eigenlijk voor haar broertje bestemd was. Iedereen die bij haar kwam eten, of afhalen, werd hartelijk ontvangen, maar niemand kende het deel van haar leven dat verborgen bleef, achter het luik, na sluitingstijd. In dit boek onthult Mingfang veel van de mysteriën van de gesloten Chinese gemeenschap. Ze vertelt hoe ze zich staande hield te midden van alles wat op haar afkwam. Door haar licht-ironische commentaar leest haar leven bijna als een komedie. Maar alles in dit boek is waargebeurd. Sambal bij?


Product Informatie

Auteur

Mingfang Wang

Taal

Nederlands

Uitgever

Paris Books

ISBN

9789492179715

Productsoort

Boek

Categorie

Waargebeurde verhalen

Leeftijd

Volwassenen

Verschenen

september 2017

Pagina's

288

Formaat

201 x 141 x 20 mm

Beoordelingen

‘Tijgerkop’- Mingfang Wang4 / 5

Tijgerkop: boeiende inkijk in de Chinese cultuur in NL

In ‘Tijgerkop’ vertelt Mingfang Wang op openhartige wijze over haar jeugd in China, haar komst naar Nederland en haar ervaringen in de Chinese horeca in Nederland. De Chinese cultuur in Nederland is vrij gesloten en dat maakt het boek van Wang tot een openbaring.

“Ik had ogen, maar ik zag niks; ik had oren maar ik hoorde niks. Het was een verschrikkelijke tijd. Ik stortte mij daarom elke dag maar volledig in mijn boeken.”

In 1987 komt Wang, als twaalfjarig meisje naar ons land. Haar broer woont dan al in Nederland en heeft in Hilversum een Chinees restaurant. Wang overwint de taalbarrière en behaalt een HBO-diploma. De wereld ligt voor haar open. Wanneer haar broer in 2004 echter plotseling komt te overlijden, erft Wang zijn restaurant. Zij schikt zich in de feiten en neemt de leiding van het restaurant op zich.

“Ik inspecteer de voortgang van de catering. Er moeten twaalf gerechten worden bereid voor zeventig personen. De gerechten gaan in roestvrijstalen bakken, die op locatie worden warm gehouden in Cahfing dishes. Mijn moeder staat babi panggang te hakken en een van de koks bakt nasi.”

In haar boek vertelt Wang over de worsteling die de Chinese horeca in feite is. Om aan deze dagelijkse strijd te ontkomen probeert ze het restaurant te verkopen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot.

Ondanks alle tegenslagen behoudt Wang haar gedrevenheid om het haar mondige en kritische klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Tegelijk levert ze een permanente strijd met diverse overheidsinstanties die haar het leven moeilijk maken. Haar personeel draagt eveneens bij aan de dagelijkse stress; zij blijft echter onverminderd loyaal aan haar medewerkers.

“Het begint al druk te worden en ik ga de keuken in om daar te helpen. Mijn jongens en meisjes kunnen onder leiding van Naima prima alleen werken. Bovendien is de zus van Jiu er nu om toezicht te houden. Ze moet zich wel een beetje als baas gaan gedragen.”

Kortom, ‘Tijgerkop’ geeft inzicht in een cultuur die ‘wij’ nauwelijks kennen. Wang heeft, met haar plezierige schrijfstijl er een boek van weten te maken dat zich laat lezen als een roman.

Over de auteur
Wang (1974) is ondernemer en auteur. Naast het runnen van haar restaurant in Hilversum onthult zij via haar eigen website (http://mingfangwang.nl) en social media de geheimen van de Chinees-Indische restaurantkeuken. Zij deelt daar recepten en laat de bereiding zien middels talloze Youtube filmpjes.

Uitvoering
Uitgeverij Paris Books
ISBN: 978-94—92179-71-5
Paperback, 288 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en boekrecensent.
http://ht-c-communicatie.nl/


5 / 5

Boeiend kijkje in de Chinese cultuur

Het boek boeide me vanaf de eerste bladzijde al en ook als ik er niet in las bleef ik er in gedachten mee bezig. Dat komt vooral door de bijzonder levendige schrijfstijl van Mingfang. Een groot deel van het boek vertelt ze ‘gewoon’ over het wel en wee van alle dag: Wat komt er allemaal op haar af als eigenaresse van een Chinees restaurant, hoe is het om zo onder druk te moeten werken, hoe ze tegengewerkt wordt door bizarre en moeilijke regels van de Nederlandse wet, hoe ze omgaat met problemen van het personeel… Het boeit omdat ze het zo mooi en ontwapenend kan vertellen. Tussen dat alles door vertelt ze heel eerlijk over haar jeugd in China, over hoe ze tegen haar vader aankijkt. Haar vader is een moeilijke man die ze eigenlijk dient te gehoorzamen. In principe is haar restaurant zijn restaurant maar omdat hij slecht Nederlands spreekt is het op haar naam gezet. En ze vertelt over haar broertje en diens dromen die hij niet kon waarmaken en wat zij 12 jaar lang voor hem heeft gedaan. Je neemt een kijkje in de Chinese cultuur en je wordt geraakt door haar woorden. Ze zijn ontroerend en direct en tonen een sterke vrouw die verlangt naar een leven voor zichzelf. Ik geloof dat ze daar nu wel in geslaagd is. Ook de betekenis van Tijgerkop wordt duidelijk. Wil je weten wat dat is: ga het boek lezen! Het is de moeite waard.

Marjon-Uitgelezen.op.23.nl

Recent bekeken producten


checklist

HiSchool de plek voor alle schoolspullen

 • Rekenmachine en bureau accessoires
 • Prisma woordenboeken
 • Etui
 • Kaftpapier en rekbaar kaftpapier
 • Etiketten
 • Schriften
 • Schooltas, rugzak en shopper
 • Ringbanden
 • Schoolspullen voor in je etui
 • 0 producten op checklist
 • - 0 online te bestellen
 • - 0 alleen in de winkel

Grappige HiSchool filmpjes van Youtubers

Youtuber MeisjeDjamila gaat in haar vlog 5 challenges aan met haar vrienden. Ze vertegenwoordigen allemaal een HiSchool stijl. Wie denk jij dat er wint? Bekijk haar filmpje op www.bruna.nl/vlogger. Hou onze vlog-pagina in de gaten, want er volgen nog meer leuke en grappige filmpjes van Youtubers Ties, Gio en Sjaak!

Promo HiSchool Alt Text
Tijgerkop
Tijgerkop
Mingfang Wang
Paperback  288 paginas
1250